Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Blafy“ pro Čechy poznáte podle obalu. Babiš s řetězci hledal řešení dvojí kvality

Aktualizováno -
6. května 2019
15:00
Autor: Jakub Veinlich - 
6. května 2019
12:40

Česko už nemá být smetištem Evropy, apeluje Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na schůzce ohledně dvojí kvality potravin se politici domluvili se zástupci řetězců na rozdělení zboží podle obalů tak, aby měli zákazníci na výběr. Zákaz dvojí kvality by pak měl platit pro veškeré zboží.

„Majonéza ve Španělsku má sice stejný obal jako u nás, ale obsah je jiný. Jiný je olej, obsah glukózy atd.,“ argumentoval Babiš na tiskové konferenci po jednání s šéfy velkých řetězců. Obchodníci dnes podle svého tvrzení nemají ani možnost nakoupit si stejně kvalitní zboží jako například pro trh v Německu a v některých případech ani například v Maďarsku.

„My jsme jako obchodní řetězce premiérovi ukázali konkrétní příklady, kdy jsme chtěli koupit kvalitnější verzi nějaké potraviny a výrobce nám to zakázal, odmítl ji dovést na český trh,“ potvrdil průběh schůzky s Babišem prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Nedá se říct paušálně, že zboží, které řetězce u nás prodávají, je horší kvality,“ snažil se uklidňovat zákazníky premiér.  

Havlíček: Chceme v Česku i kvalitnější zboží

„Chceme, abychom nějakým způsobem umožnili našim maloobchodníkům nakupovat zboží, které se vyrábí například ve Španělsku, v Itálii a je různé kvality, ať už kvalitnější, nebo méně kvalitnější, což do dneška není úplně jednoduché,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který proto uvažuje o tom, že by vláda novelizovala zákon o významné tržní síle, který to má tuto praxi narovnat.

„(Zákon) by lokálním distributorům jasně stanovil to, že pokud si lokální maloobchodník objedná stejné zboží, byť bude třeba jinak balené, tak bude mít šanci ho dostat, což doposud nebylo možné, někdy se dokonce k tomu zboží cíleně vůbec nedostal,“ doplnil vicepremiér Havlíček.  

A jak je možné, že se vůbec na český trh dostává jinak kvalitní zboží, než v jiných státech a i Češi si zvykli jezdit za nákupy například do Německa, či Rakouska? Podle Prouzy je to tím, že výrobce potraviny spoléhá na to, že si český zákazník koupí méně kvalitnější zboží za nákladově srovnatelnou cenu.

„Zákazník logicky věří západní značce, automaticky očekává kvalitu. Ale výrobce si dovnitř výrobku dá výrazně horší suroviny. Má nižší náklady na výrobu,ale cena je stejná jako v západní Evropě,“ zdůvodnil Prouza, podle kterého se tak výrobce snaží vydělávat na vyšší marži, a proto nedovolí dovést zboží stejné kvality jako na jiné, „kvalitnější“ trhy.

Pro dvě kvality dva obaly

Nové zákony by ale ve svém důsledku dvojí kvalitu zachovaly. Jen by muselo být zřetelné, zda se jedná o výrobek s menším či větším množstvím oříšků, či kvalitnějším nebo méně kvalitnějším olejem. Nebo kečup s menším či větším podílem rajčat. Rozdíl by měl být viditelný na první pohled. A to podle jiného obalu. 

„Řetězce, když prodávají zboží a stejný obal se vyskytuje v jiném členském státě, tak tam musí být stejná kvalita. Pokud ta kvalita bude jiná, tak by to zboží mělo být odlišeno obalem,“ řekl novinářům premiér.

„Podle mého to není řešení. To je jen legitimizace dvojí kvality. To, co ministerstvo zemědělství říká, je: ‚Nemáme problém s dvojí kvalitou, jen to přebalte.‘ A to si myslím, je špatně,“ kritizuje návrh ministerstva zemědělství Prouza.  

„Ty varianty musí mít dostatečně rozdílný obal,“ vidí Prouza jedinou možnost, jak rozdělit kvalitnější „stejnou“ potravinu od té méně kvalitnější. Podle něj ale nestačí rozlišit například jen odstín barev na obalu, nebo že se na zboží dá malá česká vlaječka.

„Ten rozdíl musí být na první pohled viditelný,“ dodal. Od ministerstva zemědělství proto bude chtít Svaz obchodu a cestovního ruchu také vyhlášku, která stanoví, jaké minimální rozdíly na obalech mají být. „Musí říct jednoznačně tvrdě vyhláškou – toto je minimální povinný rozdíl,“ dodal Prouza. 

Podobnou praxi, tedy zamezení dvojí kvality zboží, se sice pokoušeli zrušit europoslanci na svém posledním zasedání před evropskými volbami, řešením je ale nakonec spíš legalizace dvojí kvality.

Dvojí kvalita i u drogerie a kosmetiky

Česko proto půjde vlastní cestou. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) proto chystá novelu zákona o potravinách, kterou by měla vláda projednat společně s návrhem ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který chce zakázat podobnou dvojí kvalitu také u drogerie a veškerého dalšího zboží.

Bývalý minsitr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) kritizuje na svém twitterovém účtu premiéra za to, že dřív na téma dvojí kvality potravin neslyšel. 

„Mě fakt baví, že k tématu dvojí kvalit je za poslední týdny tolik expertů, včetně Andreje Babiše, který to zlehčoval, když jsem o tom mluvil, když jsem o tom v rámci vládního výboru pro agendu EU hovořil a referoval o tom, co za kroky v tom jako ministr dělám. Chápu, v průzkumech to rezonuje,“ tweetuje Jurečka.  

K tématu pak bývalý ministr připsal také kroky, které k dvojí kvalitě podnikl a co se kolem tématu dělo. Připomněl například, že v roce 2013 prezentovala problematiku dvojí kvality ze zadaného průzkumu europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová. V roce 2015 pak Jurečka navrhoval podle svého výčtu společný postup v rámci zemí V4 a v tom samém roce se tím zabývala rada ministrů, která ovšem společné řešení odmítla. 

Za prohřešky pokuta až 50 milionů

Pokud by zboží nebylo jasně odlišené, hrozila by za nepovolený prodej zboží v „originálním obalu“ ale horší kvality až 50milionová pokuta.

„Chceme, aby řetězce, které prodávají zboží, zásadně odlišily, pokud se vyskytuje jiná kvalita, aby naši občané, zákazníci, měli možnost si vybrat ten výrobek podle kvality. A aby ten výrobek byl odlišen obalem a aby byl dostupný na českém trhu,“ tvrdí Babiš. Právě dvojí kvalita zboží se tak stává jedním z hlavních témat kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Babiš věří, že se podobná praxe podaří zavést v rámci celé Unie. „Řešení bude až po evropských volbách,“ dodal premiér.

Přisadil si i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Prouza. „Pokud existuje několik variant výrobku, aby byly vždycky v rozdílných obalech a aby český obchod mohl koupit kteroukoli z existujících variant. Abychom, pokud budeme chtít, abychom mohli dovézt německou kvalitu a nebyli nuceni českým distributorem zahraniční značky prodávat jenom verzi určenou pro Českou republiku,“ dodal po schůzce na Úřadu vlády .

Kdy by mohly změny platit, nedokázal premiér v pondělí odhadnout. S obchodníky se chce potkat znovu zhruba za 10 dní. 

krtek. ( 8. května 2019 16:34 )

ano blafy pro čechy poznáte podle obalu, je tam napsano agrofert

PPP150W ( 6. května 2019 21:07 )

No, je otázka koho myslíte ty všechny.

baronessa ( 6. května 2019 19:52 )

Když si uvědomím, že u nás bývaly času, kdy se nepoctiví pekaři
máchali v koši ve Vltavě....to jsme si vycinkali svobodu!

Sibyla ( 6. května 2019 19:30 )

všechno je u nás šizené, postupně stále více
berte si sirupy YO - dříve obsah ovocné šťávy 35-40%, dnes jen polovinu,
ale když to blbci koupí, tak proč by to výrobci nešidili, totéž všechny
sirupy ...

arne100 ( 6. května 2019 18:41 )

Od tebe to sedí turbino hlavně že do toho montuješ Babiše ty Fialoprde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa