Hlavní obsah

Dům filmové Pipi Dlouhé punčochy je na prodej. Není ovšem ve Švédsku

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmů a seriálů podle dětské knižní klasiky Pipi Dlouhá punčocha švédské autorky Astrid Lindgrenové bylo natočeno několik. A tak lze po světě nalézt také hned několik domů, kde slavná hrdinka pyšnící se ohnivě zrzavými vlasy, spletenými do dvou výstředně se zdvihajících copů, společně s opicí a koněm bydlela. Filmové obydlí ze snímku Nová dobrodružství Pipi Dlouhé punčochy (1988) není ovšem ve Švédsku, ale na Floridě.

Foto: Profimedia.cz

Dům, ve kterém se točila Pipi Dlouhá punčocha, je ve floridské Fernandina Beach nejfotografovanějším objektem.

Článek

Filmová vila Vilekula stojí v americkém městě Fernandina Beach a je s přehledem nejfotografovanějším objektem široko daleko. Není divu.

Zatímco v našich zeměpisných šířkách je mnohem známější filmové zpracování z roku 1969 švédsko-německé koprodukce, v USA je mnohem známější pozdější hollywoodská verze z roku 1988.

Foto: Profimedia.cz

Zeleně natřená fasáda nenechává nikoho z návštěvníků města na pochybách. Tohle je dům, který znají z filmu z dětství.

Foto: Profimedia.cz

Slavná hrdinka v americkém zpracování v Nových dobrodružstvích Pipi Dlouhé punčochy

Zatímco z exteriéru dům s plochou podlah 206 m² vzbuzuje ve fanoušcích filmového hitu 80. let minulého století nostalgické vzpomínky, jeho interiér je pak již zcela moderní a díky velkému oknu v každé z místností jej příjemně zalévá spousta světla. Ta v obývacím pokoji pak odhalují výhled na řeku Amelia River, který jen podtrhuje romantiku místa.

Foto: Profimedia.cz

Z obývacího pokoje, stejně jako z verandy před ním je nádherný výhled na řeku.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru je zachované velké množství dekorativních prvků, ať již jde o štukovou výzdobu na stropech, anebo dřevěné vyřezávané obruby dveří či krbů.

Je-li řeč o obývacím pokoji, jeho ústředním prvkem je nádherný vyřezávaný krb, jehož barva hezky ladí s podlahou z borových prken. Stejnou podlahu mají pak i další místnosti v domě, například ložnice, které mají až lehce viktoriánský nádech.

Jak ovšem trefně poznamenávají redaktoři serveru Wide Open Country, pokoje v tuto chvíli volají po renovaci, teoreticky by jim ovšem stačila nová výmalba, která bude ohleduplná a vhodná ke štukové výzdobě na stropech.

Foto: Profimedia.cz

V jedné z ložnic je zachovaná na stropě i rozeta, z níž je zavěšen lustr.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejlépe zachovaných pokojů v domě.

Zajímavým rysem opakujícím se v koupelně a v kuchyni jsou barevná vitrážová okna, která kupodivu v rámci každé místnosti nevypadají nijak zvlášť divoce, jak by se při takovém pomyšlení mohlo zdát.

Foto: Profimedia.cz

Osvěžujícím prvkem koupelny navazující na jednu z ložnic je vytrážové okno s motivem páva.

Naopak, do obou místností hezky zapadají a vytvářejí v nich zvláštní atmosféru, jako by byl člověk na návštěvě u babičky.

V kuchyni tento dojem ještě umocňují kuchyňské skříňky v rustikálním stylu s nátěrem v krémové barvě a s pracovními plochami z kamene v hnědavé barvě.

Foto: Profimedia.cz

V domě, který má dvě stovky čtverečních metrů má kuchyň velkorysé rozměry.

Dům Pipi Dlouhé punčochy je v současné době na prodej v přepočtu za 17,3 milionu korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Chtěli byste bydlet v domě, který je nejfotografovanější ve městě?
Ano, rád/a
29,6 %
Bylo by mi to jedno
9,3 %
Ne, ani náhodou
61,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám