Hlavní obsah

Terasa a patio propojí dům s přírodou

Právo, Gisela Růžičková

Terasa i patio jsou místem pro relaxaci i centrem mnoha venkovních aktivit. Jejich umístění v celkové kompozici zahrady má být pečlivě promyšlené už ve stadiu návrhu a příprav. Důležité je, aby opticky propojovaly zahradu s domem.

Foto: Woodparket

Nadčasový design dodává bezúdržbovým terasám Forest Wenge z dřevoplastu výrazný přírodní vzor, podtrhuje exotický vzhled a umocňuje dojem opravdového dřeva.

Článek

Jejich tvar a velikost mají být dostatečné, a proto je vždy udělejte větší, než si myslíte, že je nutné.

Přemýšlejte o terase jako o další místnosti s velkorysým prostorem pro nábytek, hračky a další vybavení, jako jsou stůl a židle, gril, případně udírna, ale i pískoviště, rostliny v mobilních truhlících nebo vyvýšený záhon.

Foto: Keramika Soukup

Keramická dlažba Karval je imitací dřeva ve dvou barevných odstínech. Pozor na výrazné barevné roztónování dlaždic! Série je vhodná i do exteriéru.

Pro většinu rodinných činností postačí prostor o velikosti 3,6 x 3,6 m.

Navazuje-li terasa na dům, měla by být odizolovaná proti vlhkosti. Na plochu podlahy se obvykle používají materiály, které se vyskytují na domě nebo ho doplňují. Plocha dále od domu může být méně formální.

Zábava pro děti

Pískoviště a brouzdaliště jsou pro rodiny s dětmi základním vybavením terasy. Dají se koupit v přenosné formě a můžete jimi manipulovat i po zahradě. Mohou být i trvale zabudované do terasy, kde se vyvýšené pískoviště může v budoucnu změnit na vyvýšený záhon.

Foto: Woodparket

WPC dřevoplastové bezúdržbové terasy domácí výroby Authentic palisander s přirozeným vzhledem dřeva a jemným žíháním – ve třech barevných variantách. Záruka 25 let na dřevokazné houby, hnilobu a hmyz. Cena 1925 Kč/m2.

Závěsné houpačky a skluzavky ocení starší děti. Nejen terasa, ale i zahrada slouží široké paletě aktivit. Zahrada se bude měnit podle toho, jak děti porostou. Lepší než dětské domečky na hraní jsou stany postavené na zahradě nebo jen deka přehozená přes kůl. Pro děti je atraktivní pevně vybudované místo ve větvích stromů.

Materiály pro terasu

Přírodní kámen se často používá jako kamenná dlažba hlavně pro svou pevnost a odolnost. Plusem jsou i jeho mechanické vlastnosti. Výhodou kamene je snadná údržba, ke které stačí jen voda. Působí stylově díky své unikátní barevnosti, aplikovat ho můžeme do trávy, písku i betonu.

Používá se na patia, terasy, venkovní schody, cesty, zahradní odpočívadla a zákoutí, k vydláždění okolí bazénů nebo příjezdové cesty a parkovací plochy.

Foto: Garden stone

Přírodní kámen patří mezi oblíbené zpevňovací materiály, které vytvářejí příjemnou atmosféru i na terase. Nepravidelné tvary působí přirozeně a mohou se individuálně sesazovat do dalších originálních vzorů a obrazců.

Kamenný koberec vděčí za svoji oblibu nejen přirozené kráse, ale i technickým vlastnostem. Na terase spojuje eleganci přírodního materiálu s moderním chladným vzhledem, který je dnes stále žádanější. Montuje se beze spár, dobře absorbuje vodu a díky tomu na jeho povrchu nevznikají kaluže a v zimních měsících nezamrzá.

Zámková dlažba patří k nejvyužívanějším dlažebním prvkům moderního stavebnictví. Její výhodou je pevnost, trvanlivost, mechanická odolnost a vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Foto: Konečny přírodní kámen

Populární zámková dlažba je nabízena v široké škále tvarů a barev, umožňujících vysokou variabilitu provedení pokládky a mnoho konstrukčních možností.

Venkovní keramická dlažba dokáže funkčně i esteticky propojit interiér bytu s jeho okolím. Vybírat lze z celého spektra kvalitních exteriérových dlažeb, které vynikají mimořádnou odolností a nadčasovým designem, a to jak v tradičním stylu, tak i v moderních velkých formátech.

Foto: Keramika Soukup

Tažené glazované dlaždice a tvarové doplňky ze série Ströher poskytují ucelené řešení keramických dlažeb v exteriéru. Ze stejných materiálů lze zhotovit zakončení teras a balkonů i různé typy schodů.

Dřevěné terasy jsou zajímavým estetickým prvkem. Nejčastěji se používají tuzemské dřeviny (borovice, modřín), ale i exotické (bangkirai a massaranduba).

Borovice je oblíbená pro vysokou odolnost k výkyvům počasí, pružnost, pevnost a dlouhou životnost. Modřín se hodí i pro vodní stavby, má tedy nejlepší předpoklady pro použití na venkovní dřevěné terasy. Terasy z exotického dřeva jsou originální a vysoce odolné, mají příznivý poměr kvalita/cena.

Foto: Prokom

Terasa z masivního sibiřského modřínu – nejodolnější jehličnaté dřeviny s přirozenou odolností. Cena kompletního terasového systému je přibližně 1400 Kč za m2.

Tepelně upravené dřevo ThermoWood® je jedinečná technologie, která se vyznačuje vysokou odolností proti hnilobě, rozměrovou stálostí, odolností proti dřevokazným škůdcům a dlouhou životností.

Finská tepelně upravená borovice má značně omezenou nasákavost (absorpce vlhkosti je snížena až o 50 %). Minimální životnost tepelně upraveného dřeva ThermoWood® použitého v exteriéru je 30 let.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám