Vodafone Nápad roku hledá nejlepší startupy začínajících podnikatelů. Láká na stovky tisíc korun i milionovou investici

Michal PtáčekMichal Ptáček

Startupová soutěž Vodafone Nápad Roku slaví dvanáctý ročník a tak jako loni i letos představí ty nejzajímavější projekty od studentů a začínajících podnikatelů. Jejím sítem za 11 let prošlo přes 1 630 jednotlivců a týmů, ze kterých se v mnoha případech časem staly úspěšné startupy a firmy bodující nejen ve světě technologií.

Loni porotu složenou z českých podnikatelů a investorů uhranul například startup SenseArena, který prostřednictvím virtuální simulace rozvíjí dovednosti začínajících i profesionálních hokejistů a své řešení dnes dodává i do několika týmů kanadsko-americké NHL. Jedním z investorů se mimo jiné stal i český hokejový útočník týmu Boston Bruins David Pastrňák.

vodafone-3

Loňský vítěz SenseArena, který prostřednictvím virtuální reality zlepšuje dovednosti hokejistů

A ve světě bodují i další účastníci, kteří své základy položili právě ve zmíněné soutěži. Tuzemský Neuron Soundware vytvářející umělou inteligenci, pomocí které lze na základě zvuku rozpoznávat závady na technologických zařízeních, své řešení dodává společnostem Siemens nebo Volkswagen, slovenskému NanoScreen se zase podařilo vyvinout patentovaný příruční test pro rychlé odhalení kontaminace vody. Zapomenout bychom neměli ani na fintech Yieldigo, který díky vlastnímu AI algoritmu pomáhá obchodníkům nastavovat optimální ceny tak, aby vyhovovaly zákazníkovi a prodalo se více zboží.

„Naším posláním je rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit počáteční kroky v samostatném podnikání. Ať už pomocí odborné zpětné vazby, investice nebo třeba medializace. Mladí Češi a Slováci jsou nejen vzdělaní a šikovní, ale rok od roku také sebevědomější a ambicióznější. Velmi nás těší možnost podpořit je na jejich cestě k úspěchu,“ říká zakladatel soutěže Martin Kešner.

vodafone-1

To, které projekty na výše zmíněné možná navážou, se dozvíme po 11. květnu, kdy je finální deadline odeslání přihlášek. Vybrané projekty se následně utkají o dvacetimilionovou investici bez ohledu na umístění, věcné ceny v hodnotě 700 tisíc korun, a získají kontakty na investory, mezi kterými najdeme zakladatele e-shopů Kasa.cz a Pilulka.cz Petra Kasu a Viktora Fischera z Rockaway Ventures nebo zajištění kompletní výpravy na konferenci TechCrunch Disrupt v Berlíně. Absolutní vítěz zároveň obdrží bonus ve výši 300 tisíc korun.

Studenti a začínající podnikatelé se svými projekty mohou hlásit do 11. května zde.