Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pěstovali vinnou révu jako první na Zemi, nyní chtějí Gruzínci sklízet hrozny i na Marsu

Věda

  5:00
Tbilisi - Sklenku bílého vína po celodenní dřině na Marsu? Gruzie, pyšná na svou tisíciletou vinařskou tradici, se rozhodla, že ji prodlouží mimo Zemi. Tato kavkazská země se totiž chce stát prvním státem, který bude pěstovat víno na suchých pláních Marsu.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Reprofoto/National Geographic

Taková myšlenka se může zdát fantastická, ale Gruzínci chtějí studovat možnosti pěstování na planetě, kam zamýšlejí Američané v nadcházejících desetiletích vyslat člověka. Jejich cílem je rovněž přizpůsobit pozemské zemědělství důsledkům oteplování klimatu.

Vesmírné zahradničení. Jak si budou kosmonauti pěstovat zeleninu?

„Gruzínci byli v historii první, kdo pěstoval víno. Dnes se chceme stát průkopníky vinařství na jiné planetě,“ řekl agentuře AFP spoluzakladatel tohoto ambiciózního projektu Nikoloz Dobordžunidze.

Tým gruzínských vědců a podnikatelů reaguje na výzvu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) umožnit trvalou přítomnost lidí na Marsu. Cílem je vyprodukovat ve skleníku odrůdy vína, které by se mohly pěstovat na rudé planetě. Tím by gruzínské vinařství získalo meziplanetární dimenzi.

Projekt byl nazván IX Millenium a zastřešuje ho konsorcium zahrnující gruzínskou agenturu pro kosmický výzkum, Obchodní a technologickou univerzitu ve Tbilisi, Národní muzeum a firmu Space Farms.

Futuristické plány

NASA chce do 25 let poslat obydlený vesmírný koráb na čtvrtou planetu měřeno podle vzdálenosti od Slunce, zatímco miliardář Elon Musk a jeho společnosti SpaceX chtějí na Mars letět s lodí Starship.

Čína chce pěstovat zeleninu na Měsíci a na Marsu

Jedna z vědkyň zapojených do gruzínského projektu, bioložka Marika Tarasašviliová, vyvíjí bakterii, která by mohla přeměnit suchý a prašný povrch Marsu v úrodnou půdu. Říká, že už dosáhla významných výsledků.

Vědci sbírali bakterie z gruzínských regionů a využívali „extrémních ekosystémů“, včetně pramenů teplé vody. Tvrdí, že vypěstovali kmeny bakterií schopné odolávat krutým podmínkám na Marsu. Do budoucna chtějí změnit půdu na Marsu, kde není život, v půdu, na níž by příští osadníci mohli dokonce pěstovat rostliny, říká Tarasašviliová.

Jaká odrůda je pro Mars nejvhodnější?

Vědci rovněž testují povrch 525 odrůd vína rostoucích v Gruzii, aby zjistili, která bude nejlépe odolávat vysoké úrovni ultrafialového záření na povrch Marsu. Podle předběžných výsledků jde zřejmě o rkaciteli, jednu z nejstarších známých odrůd vinné révy, z níž se vyrábí bílé víno s akcenty zeleného jablka.

Jestli jsou na Marsu blesky, nejspíš nevypadají jako pozemské, tvrdí vědec

„V budoucnosti si osadníci na Marsu budou moci pěstovat rostliny přímo v půdě Marsu. Nejprve však musíme vytvořit model kontrolovatelného a trvanlivého skleníku,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Space Farms Tusia Garibašviliová, která se na projektu podílí.

Space Farms vyvíjí zemědělskou laboratoř, která by se měla stát ideální technologií pro budoucí zemědělství na Marsu. Rostliny v laboratoři ve Tbilisi rostou vertikálně v prostředí s kontrolovanou teplotou, světlem a vlhkostí.

Příští etapou bude testování odrůd gruzínského vína v prostředí simulujícím Mars, v laboratoři, která se nyní staví při Obchodní a technologické univerzitě ve Tbilisi.

05.května 2019 v 17:16, příspěvek archivován: 08.května 2019 v 11:11

VIDEO: On Mars, some dust storms can be massive ? encircling the planet for months! Our robotic explorers observed one of these global storms last year. We're using data they captured to understand ancient Mars and to help protect future human explorers. M

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

On Mars, some dust storms can be massive — encircling the planet for months! Our robotic explorers observed one of these global storms last year. We're using data they captured to understand ancient Mars and to help protect future human explorers. More: https://t.co/M9YDUmqRQD https://t.co/7hi3d6k419

„Rostliny budou vystaveny mrazu, vysoké úrovni radiace a oxidu uhelnatého, stejně jako silnému atmosférickému tlaku,“ vysvětluje rektorka univerzity Nino Enukidzeová.

Každému osmému druhu na světě hrozí vyhynutí, co s tím může udělat Česko? Radí biolog

„Kromě snění o Marsu naše pokusy přinášejí životně důležité informace v době, kdy je lidstvo konfrontováno se změnami životního prostředí. Budeme schopni identifikovat a pěstovat zemědělské plodiny odolávající problémům vyvolaným klimatickými změnami,“ dodává.

Autor: