Hlavní obsah

Nepovedená terasa aneb Když realizační firma dělá všechno špatně

Terasy, které současně tvoří střechu nad interiérem, jsou poměrně komplikovanou konstrukcí a často nefungují tak, jak se od nich očekává. Firma, která realizovala terasu na domě pana Richarda, se ale skutečně předvedla.

Foto: Nemopas

Terasa na domě pana Richarda tvořila střechu nad garáží a částí obytného prostoru.

Článek

Pan Richard si nechal postavit rodinný dům. V patře má terasu, pod kterou je garáž a obytný prostor. Pan Richard se nastěhoval na podzim a hned po nastěhování mu do prostor pod terasou několikrát zatekla voda. V zimě pak nemohl tyto prostory pořádně vytopit.

Pozvaný inspektor společnosti Nemopas pojal podezření, že skladba vrstev terasy není v pořádku. Proto provedl sondu a nestačil se divit.

Foto: Nemopas

Do prostor pod terasou masivně zatékalo a nedaly se v zimě vytopit.

V terase chyběla jakákoli rozumná hydroizolace, která by chránila interiér, tepelnou izolaci a další vrstvy proti vlhkosti. Prováděcí firma se pravděpodobně domnívala, že dlažba terasy je izolace.

Terasa také nebyla vůbec vyspádována a odtok byl realizován malým otvorem do boční atiky. Takže voda na terase stála a protékala do vrstev a prostor pod ní.

Foto: Nemopas

Dlažba na podkladu skoro nedržela a podkladní beton se drolil. Odvodnění tvořil malý otvor do atiky.

Při sondě bylo zjištěno, že všechny vrstvy terasy jsou vlhké. Beton, který byl pod dlažbou, se rozpadal a dlaždice se uvolňovaly. Polystyren, tepelná izolace, byl také vlhký a rozhodně nebyl v tomto stavu tepelným izolantem.

Po terase se tedy nedalo skoro chodit, pod terasu zatékalo a byla pod ní zima. Terasa vlastně neplnila žádnou ze svých funkcí. Slušný výsledek.

A jak by to mělo být správně (zjednodušeně)? Pokud chceme mít na terase standardní keramickou dlažbu, měl by být beton před nalepením dlažby opatřen izolační stěrkou. A pod betonem by měla být vhodná „drenážní nopová fólie”, pod ní pak kvalitní hydroizolace (dva asfaltové pásy či fólie) ve spádu (ideálně 3%). Pod hydroizolací pak potřebná tepelná izolace např. z polystyrenu.

Foto: Nemopas

Ve skladbě terasy nebyla žádná hydroizolace. Všechny vrstvy byly zcela mokré.

Pokud nám vyhovuje jako horní pochozí vrstva např. velkoformátová betonová dlažba či dřevěný rošt, lze tyto vrstvy položit přes vhodné podložky přímo na vrstvu vyspádované hlavní hydroizolace.

Pokud odvodníme terasu do boku, měl by mít boční vtok dostatečný vnitřní průřez (kolem 10 cm).

Jiří Hlavín, DiS. inspektor Nemopas pro Prahu a jižní Čechy, jiri.hlavin@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných, či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám