Folklorní průvod se svěcením pramenů, jarmark, spolek Calma v historických kostýmech, přehlídka automobilových veteránů, koncert Janka Ledeckého, ale třeba i společné cvičení jógy a tai-či v lázeňském parku. Lákadel, která nabídne letošní Otevírání pramenů, je spousta.

Lázně Darkov.
V Karviné by mohlo vzniknout nové centrum lázeňství

Na dny 10. až 12. května zkrátka město Luhačovice připravilo k zahájení hlavní lázeňské sezony velmi bohatý program.

„Program je velmi pestrý a věříme, že zaujme návštěvníky každého věku, včetně rodin s dětmi,“ řekla za organizátory ředitelka Městského domu kultury Elektra Hana Slováková.

DO CENTRA MIKROBUSEM

Nejkrásnější moravské lázně očekávají ve druhém květnovém víkendu tisíce návštěvníků. Pro ně letos organizátoři nachystali novinku spojenou s parkováním.

„Poprvé bude fungovat pro návštěvníky kyvadlová doprava mikrobusy od záchytných parkovišť do centra. Parkoviště přitom budou opět zřízena na příjezdu do města ve směru od Uherského Brodu. S fungováním odstavných parkovišť pomohou i dobrovolní hasiči.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Číňané koupili pozemky u Pasohlávek, lázně přislíbili do několika let

Na dopravní situaci v centru dohlédnou strážníci policie, kteří budou také daleko intenzivněji kontrolovat, zda lidé parkují tam, kde je to dovoleno,“ doplnila Slováková.

TRADICE NAŠICH PŘEDKŮ

„Se stále bohatším programem této akce se v posledních letech pohybuje počet návštěvníků kolem 10 tisíc,“ doplnila Slováková.

I když se podobné oslavy přírodního bohatství v podobě přírodních minerálních pramenů rozrostly takovým způsobem až v poslední době, slavnosti spojené s prameny mají bohatou tradici jdoucí daleko do historie.

„Naši předkové si byli vědomi významu pramenů, studánek, které pro ně byly životně důležité. Zahajování sezony koncem 19. století probíhalo před kaplí svaté Alžběty na Lázeňském náměstí. Novodobou tradici svěcení pramenů obnovil folklorní soubor Malé Zálesí na přelomu 80. a 90. let 20. století a je spojena především s osobností folkloristky Věry Haluzové,“ uvedla Slováková, která nastínila, že z jejích folklorně-dramatických pásem inspirovaných lidovými zvyky vychází i letošní program.

Znojmo má pivní lázně. V historickém podzemí. Lidé se mohou naložit do dřevěných kádí se speciální koupelí a přímo z kádě si sami čepovat pivo.
OBRAZEM: Znojmo má své pivní lázně. V historickém podzemí