Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Další anglické finále. Čech si ve finále Evropské ligy zahraje s Arsenalem proti Chelsea

Sport

  0:22
Valencie/Londýn - Petr Čech s Arsenalem si zahraje finále Evropské ligy proti Chelsea, v níž český gólman prožil nejlepší fotbalové roky. Na závěr kariéry si tak ve středu 29. května v Baku Čech splní sen. Arsenal po úvodní výhře 3:1 vyhrál odvetu ve Valencii 4:2 díky hattricku Pierrea-Emericka Aubameyanga, Chelsea postup přes Eintracht Frankfurt vybojovala až po penaltovém rozstřelu. Vítěznou trefu obstaral Eden Hazard. I po prodloužení skončil zápas stejně jako v Německu 1:1.

Petr Čech objímá spoluhráče Laurenta Koscielnyho. foto: Reuters

Poprvé v historii pohárových soutěží se stalo, že ve finále Ligy mistrů i ve finále Evropské ligy jsou pouze anglické celky. Liga mistrů totiž vyvrcholí soubojem Liverpool - Tottenham.

„Ve finále musíme být stateční, klidní a schopní předvést náš nejlepší výkon,“ řekl Čech v rozhovoru pro BT Sport. „Někdy přijdete domů po povedeném výkonu a říkáte si, jestli byste neměli pokračovat. Preferuju skončit o dva roky dříve než o rok později. Mým posledním snem bylo zahrát si finále Evropské ligy s Arsenalem, a to se právě splnilo,“ uvedl šestatřicetiletý Čech.

Valencie udeřila v 11. minutě po rychlém přenesení hry. Rodrigo našel na zadní tyči Gameira, který skluzem dostal míč do sítě. Arsenal odpověděl za šest minut; Lazacette uspěl v hlavičkovém souboji a posunul míč na Aubameyanga, který vystřelil před vápnem k tyči a srovnal.

V 35. minutě domácí kapitán Parejo zamířil z přímého kopu těsně vedle tyče. O čtyři minuty později trefil na druhé straně Lacazette tyčku.

Pět minut po přestávce už pálil přesně, když se odpoutal od Picciniho a střelu umístil na zadní tyč. „Netopýři“ srovnali v 58. minutě. Rodrigovo zakončení skončilo před Čechem na Gameirových nohách a ten v krkolomné pozici dal vyrovnávací branku.

Odvetná utkání semifinále fotbalové Evropské ligy:

Valencie - Arsenal 2:4 (1:1)

Branky: 11. a 58. Gameiro - 17., 69. a 89. Aubameyang, 50. Lacazette. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Garay, Gayá - Özil. Diváci: 44.481. První zápas: 1:3, postoupil Arsenal.

Chelsea - Eintracht Frankfurt 1:1 po prodl. (1:0, 1:1), na pen. 4:3

Branky: 28. Loftus-Cheek - 49. Jovič. Penalty proměnili: Barkley, Jorginho, Luiz, Hazard - Haller, Jovič, De Guzmán. Neproměnili: Azpilicueta - Hinteregger, Paciencia. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Kovačič, Azpilicueta, Zappacosta - Falette, Rode, Abraham, De Guzmán. Diváci: 40.853. První zápas: 1:1, postoupila Chelsea.

Dnešní 32. narozeniny dvougólového střelce Valencie však pokazil Aubameyang. V 69. minutě si nejprve naběhl na centr Maitlanda-Nilese a zblízka vrátil Arsenalu vedení a minutu před koncem základní hrací doby završil hattrick prudkou ranou pod břevno.

Frankfurt mohl skórovat po čtvrt hodině hry. Da Costa vystřelil ve vápně pod břevno, jenže Arrizabalaga se vytáhl skvělým zákrokem. V 28. minutě domácí záložník Loftus-Cheek přízemní střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Eintracht, který v neděli podlehl v bundeslize Leverkusenu 1:6, srovnal v 49. minutě po Jovičově trefě.

Ve 100. minutě se v hrdinu Chelsea proměnil obránce Luiz. Haller se sice po centru netrefil ideálně, přesto směřoval míč do sítě. Za bezmocného Arrizabalagu těsně před brankovou čarou však zaskočil dvaatřicetiletý Brazilec. Ve druhé minutě nastavení byl Arrizibalaga po rohovém kopu znovu překonán, ale tentokrát ho zachránil Zappacosta.

V rozstřelu zvítězili „Blues“ 4:3. Eintrach po De Guzmánově proměněné penaltě vedl 3:1, jenže Arrizabalaga zastavil dva následné pokusy hostů a domácí dokonali obrat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!