Život za život? Čeští vědci řeší problém „Sofiiny volby“ u autonomních vozidel

Tragická nehoda vozidla Tesla X s autopilotem v Kalifornii opět na celém světě vyvolala diskusi o tom, zda takzvaná samořiditelná vozidla mohou plně nahradit klasické automobily. V hledání odpovědi na tuto otázku se přitom významným způsobem angažují i čeští vědci.

 Firma Tesla čelí od začátku května žalobě, kterou na ni podala rodina jednoho z inženýrů společnosti Apple Waltera Huanga. Ten se loni 23. března zabil při havárii „samořiditelné“ Tesly na jedné z kalifornských dálnic. Právníci jeho rodiny nyní tvrdí, že to bylo kvůli selhání autopilota.

Poloautomatický systém totiž údajně nesprávně vyhodnotil značení na silnici. Auto před srážkou, v němž seděl Huang, prudce zrychlilo a narazilo do betonové bariéry. Řidič neměl šanci srážku přežít. Jeho manželka Sevonna později právníkům řekla, že si manžel už předtím několikrát na auto stěžoval, údajně měl autopilot i dříve stáčet vozidlo k bariéře. 

Právníci obvinili firmu Tesla, že „testuje svůj software na živých řidičích,“ které ohrožuje na životě. „Rodina pana Huanga chce zabránit tomu, aby se ostatním řidičům Tesly nebo jiných vozidel s poloautonomním řídicím systémem nestala podobná tragédie,“ uvedl podle serveru Business Insider jeden z právníků rodiny Marc Fong.

Nízké mzdy vyloučily Čechy z běžného života: „Jsme zválcovaní tím, že máme víc pracovat.“

sinfin.digital