Hlavní obsah

Pestrobarevný klenot Jižní Ameriky? Kolumbie ukrývá duhovou řeku

Novinky, mšv

Spatřit jednu z nejvíce oslnivých přírodních krás mohou ti, kteří se od června do listopadu vydají do Kolumbie. Právě v tomto mezidobí je v národním parku Serranía de la Macarena k vidění takzvaná řeka pěti barev, Caño Cristales, připodobňovaná k tekuté duze. Koryto toku je totiž pokryto řasami s odstíny do žluta, ruda, zelena nebo černa, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Řeka se mění v tekutou duhu mezi červnem a listopadem.

Článek

Při návštěvě řeky je stěžejní vybrat dobře měsíc. Během vlhka je totiž proud řeky rychlý a hladina vysoko, sluneční paprsky k řasám nedosáhnou. Za sucha je logicky vody nedostatek. Počasí je nevyzpytatelné, ale od června do listopadu je vysoká šance užít si tekutou duhu v té nejlepší podobě, protože nikde jinde na světě k podobnému úkazu nedochází.

Sama oblast je jakousi přírodní křižovatkou, kde se střetávají Andy, ale také povodí Amazonky a Orinoka, které vytvářejí domov pro množství endemických druhů. Pro turisty proto není tahákem jen samotná řeka, ale také zvířata. V národním parku lze pozorovat želvy nebo ptáky, kterých zde žije na 400 druhů.

Přírodnímu spektáklu chtějí ročně přihlížet stovky turistů, což trochu zneklidňuje přírodovědce a další odborníky, kteří se bojí, aby množství návštěvníků krajině neuškodilo. Podle šéfky kolumbijské turistické organizace ProColombia už ale bylo učiněno několik opatření.

„Zarazili jsme rozvoj turistické infrastruktury v oblasti. A prohlídky, které se v parku konají, jsou prováděny výhradně místními obyvateli,“ tvrdí Flavia Santorová.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní fenomén se nevyskytuje nikde jinde na světě.

V řece jsou vyhrazeny také úseky, kde je možné plavat, nicméně turisté nesmějí používat opalovací krémy nebo repelenty, protože řasy jsou citlivé na chemikálie. Denně se smí k řece vydat navíc pouhých 200 turistů, skupiny přitom musí čítat ne více než sedm jednotlivců.

Pro ochranu lze vždy udělat víc

Oblast je relativně dobře chráněná svou přirozeně odlehlejší polohou. Navíc v ní přetrvávají jisté bezpečnostní problémy.

Ohrožení národního parku a řeky ovšem nepřichází pouze s turisty, ale také se soukromými společnostmi, které chtěly asi 40 kilometrů od oblasti těžit ropu. Tento návrh byl však zamítnut.

Foto: Profimedia.cz

Na některých místech se mohou turisté i koupat.

„Přestože vláda dělá pro ochranu, co může, vždy je prostor pro zlepšení. Hodilo by se víc rangerů a správců k ochraně parku, a především by se měla snížit míra odlesňování, která je v našem regionu docela tristní,“ myslí si Carlos A. Lasso z Humboldtova institutu.

Podle něj si ale stále více Kolumbijců uvědomuje důležitost ochrany životního prostředí. A jelikož turisté mířící k řece přinášejí do regionu peníze, je to podle něj o důvod navíc, proč přírodu ochránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám