FORTUNA:LIGA • Nadstavba • 18:00

Slavia Praha - Viktoria Plzeň

Slavia Praha
3:1
0:0
Viktoria Plzeň
81. Masopust
87. Souček (pen.)
89. Traoré
90+1 Kovařík

Vítejte u online přenosu z utkání 2. kola skupiny o titul mezi Slavií a Plzní. Zápas začne v neděli 12.5. v 18:00 a živě jej vysílá stanice O2 Sport.

Slavia si situaci v boji o titul trochu zkomplikovala v závěru základní části a díky remíze v derby a porážce ve Zlíně dala Plzni ještě jakousi šanci na první příčku. Ta se ještě posílila po bezbrankové remíze v Liberci v rámci 1. kola nadstavby a sešívaní tak mají na čele už jen dvoubodový náskok na druhou Viktorku s celkovým počtem 73 bodů.

Mick van Buren slaví s Lukášem Masopustem (uprostřed) a Alexem Králem (vpravo)
Mick van Buren slaví s Lukášem Masopustem (uprostřed) a Alexem Králem (vpravo) | Foto: Milan Kammermayer

Plzeň sice také zaznamenala klopýtnutí na závěr základní části v Příbrami, avšak v celkovém součtu byla pořád v plusu oproti Slavii. Viktoriáni navíc úvodní kolo FORTUNA:LIGY FINÁLE vyhráli, když na domácí půdě zvládli v samotném závěru dvěma góly otočit nepříznivé skóre a proti Jablonci tak slavili výhru 2:1.

Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)
Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň) | Foto: ČTK

Úvodní sestavy:

Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Král, Souček - Masopust, Hušbauer, Olayinka - van Buren

Náhradníci: Kovář - Kúdela, Stoch, Baluta, Škoda, Frydrych, Traoré

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kayamba, Hořava, Kopic - Beauguel

Náhradníci: Kozáčik - Chorý, Kovařík, Bakoš, Havel, Pernica, Pačinda

Slávisté se dnes budou muset navíc obejít bez své pověstné tribuny Sever, která bude opět, kvůli předchozímu chování fanoušků, uzavřena.

Včera se hrála také tři utkání skupiny o záchranu. Důležité kroky k záchraně udělala Opava, která porazila doma Duklu 3:2 a také Příbram. Ta díky výhře 1:0 nad Karvinou stáhla manko na Bohemku na rozdíl dvou bodů. Klokani ve svém duelu zaváhali a proti Slovácku brali pouze bod za remízu 0:0.

Odvety má za sebou také skupina o Evropu. Mladá Boleslav po předchozí kanonádě v Teplicích tentokrát jen remizovala, ale i přesto pochopitelně postoupila. Dál jde také Zlín, jenž sice padl v Olomouci 2:3, ale i tento výsledek Fastavu stačil.

V Edenu je již vše připraveno k ostře sledovanému duelu. Čeká se jen na příchod aktéru dnešního zápasu, kteří za malou chvíli nastoupí na trávník.

Trojice sudích, který jsou dnes pánové Zelinka, Paták a Hájek právě přivedla hráče na hrací plochu a za malý okamžik začínáme.

1.

Utkání právě začalo.

1.

Slavia začala aktivněji. Po patičce Masopusta se snažil odcentrovat Coufal, ale nastřelil pouze Limberského. Rohový kop pro domácí.

2.

Centr sice letěl na zadní tyč, nicméně tam se Viktoriáni zvládli ubránit a Slavia tak bude muset zkoušet štěstí jinudy.

3.

Van Burenovi nyní sudí Zelinka odpískal útočný faul na Hejdu a pro domácí tak v tuto chvíli útočná akce skončila. Rozehrávat budou hosté z Plzně.

4.

Velká škoda pro sešívané. Coufal měl opravdu dostatek prostoru na centr z rohu vápna, ale krajní bek Slavie nedokázal trefit nabíhající spoluhráče před bránou.

5.

Slavia spustila na soupeře aktivní presink a Král při napadání nakonec fauloval Hrošovského, což středopolař Plzně dozajista uvítal, jelikož se dostal do velmi nepříjemné situace.

6.

Olayinka se velmi nepříjemně prodíral přes Brabce do šance, avšak nakonec nedokázal lépe zakončit v pádu proti dobře vyběhnutému Hruškovi.

7.

Král se nyní snažil roztáhnout hru doprava, kde si nabíhal Coufal. Bývalý kapitán Liberce ovšem míč nezkrotil a ten tak skončil za pomezní čarou.

8.

Limberský poté centroval z levé strany, avšak svou nabídku nasměroval jen do zad Jana Kopice, od kterého se balón odrazil do zámezí.

9.

Slavia znovu agresivně napadala, ale Plzeň na chvíli situaci zvládla. Poté však Král vybojoval na Řezníkovi autové vhazování.

10.

Nechybělo mnoho a domácí mohli otevřít skóre. Po Hušbauerově centru od rohového praporku se k hlavičce ze středu vápna dostal Deli, avšak ke smůle sešívaných trefil jen prostředek brány, kde Hruška balón vyrazil.

12.

Slavia opět odzbrojila svého soka krátce po přechodu půlící čáry, ale Viktorka nakonec míč opět vybojovala a začne útok až od svého gólmana.

13.

Jenže Plzeň si ani teď nedokázala připravit střeleckou pozici, a tak Ondřej Kolář stále čeká na svůj první zákrok.

14.

Coufal nyní chytře nechal míč doskákat do zámezí a sám se zanedlouho ujme autového vhazování, kterým uvede balón zpět do hry.

15.

Na trávníku teď zůstal ležet Simon Deli po střetu s Radimem Řezníkem. Oba hráči šli do souboje s ostrými lokty, ale k zemi se skácel pouze zadák Slavie, který poté, co se postavil na nohy, pořádně spílal sudímu Zelinkovi, že neodpískal faul.

16.

Kolářův následný nákop ale propadl až do autu a vhazování od střídaček si tak vyzkouší i Plzeň, konkrétně David Limberský.

18.

Coufal s Masopustem motali hlavy svému soupeři na pravé straně a první jmenovaný byl poté poslán na trávník Janem Kopicem. Sudí Zelinka píská faul a pro domácí se tak rýsuje zajímavá standardka.

19.

Hušbauer svým dobrým centrem našel na zadní tyči van Burena, který nastřelil jen bránícího hráče Plzně a okamžitě reklamoval jeho ruku. Hra ale zatím pokračuje dále.

20.

K van Burenovi tak poté propadl další centr, ale zakončení se tentokrát domácímu útočníkovi nepovedlo a Hruška tak nemusel zasahovat.

21.

Masopust po dlouhém sprintu dostihl míč v rohu vápna, ale poté se mu nepovedlo odcentrovat přesně na van Burena, před kterým velmi dobře zasáhli stopeři Plzně.

22.

Slavia je zatím aktivnějším mužstvem, ale nyní míč ztratila a Řezník získal pro své barvy alespoň aut.

23.

Jenže Plzeň se s balónem dlouho nepomazlila a musela se bránit přímému kopu Hušbauera. Ten adresoval nepříjemný centr do vápna, který hlavou usměrnil na roh Procházka.

24.

Domácí však ani z této standardní situace Hrušku neohrozili a stejně tak si vedli i při střele ze střední vzdálenosti, kterou zastavili hostující fotbalisté.

25.

Kopic na levé straně u pokutového území Slavie ztratil míč a posléze ještě fauloval Coufala. Rozehrávku si tak vezme na starost Ondřej Kolář.

26.

Sudí Zelinka nyní musí krotit vášně mezi Kayambou a Bořilem. Vše se však obejde bez karetního trestu, jen s ústním napomenutím.

26.

Sudí Zelinka nyní musí krotit vášně mezi Kayambou a Bořilem. Vše se však obejde bez karetního trestu, jen s ústním napomenutím.

27.

Mick van Buren se nyní pustil s míčem mezi dva hráče a byl faulován Hořavou. Přímého kopu se tak ujme opět Josef Hušbauer.

28.

Plzeň ale nepustila sešívané do jakéhokoliv zakončení a po nepřehledném souboje ve středu hřiště vytlačila Slavii až na její polovinu.

30.

Hušbauer nyní fauloval jednoho z hostujících hráčů, ale Plzni se rychlá rozehrávka na Kayambu nepovedla a míč tak končí až u Koláře.

31.

Souček se snažil přihrát na levou stranu, ale trefil pouze sudího Zelinku, od kterého se míč odrazil na kopačky plzeňských hráčů.

32.

Patrik Hrošovský poté natáhl ke střele ze střední vzdálenosti a jeho táhlý projektil protáhl Koláře. Ten nakonec ale nemusel zasahovat, jelikož míč nesměřoval mezi tři tyče.

33.

Hlavní rozhodčí nechával domácím chvíli výhodu, ale nakonec se přeci jen vrátil k zákroku na Bořila u půlící čáry, odkud bude Slavia v poklidu rozehrávat.

34.

Lukáš Masopust vypustil z pravé strany velmi přesný centr, kterým oslovil Petera Olayinku. Jenže tomu se zakončení hlavou moc nepovedlo a balón tedy přistál v náruči Aleše Hrušky.

35.

Kayamba se chtěl kličkou zbavit Bořila a téměř se mu to také povedlo. Jenže v rozhodující chvíli podkloul a krajní bek Slavie nechal míč doputovat za brankovou čáru.

37.

Po rychlé kombinace na pravé straně se míč dostal na střed k Josefu Hušbauerovi, jenž neváhal ani vteřinu. Po krátkém zpracování ihned pálil, ale ke smůle sešívaných opět pouze do připraveného Hrušky.

38.

Van Buren v dalším souboji nepřetlačil Brabce, který balón uhlídal v cestě do zámezí. Následovat bude odkop od plzeňského zařízení.

40.

Peter Olayinka byl jednoznačně faulován Hejdou a po nepřesné přihrávce domácích píská sudí Zelinka ve prospěch Slavie, která rozehraje standardku z nějakých pětadvaceti metrů.

41.

Na zadní tyči zavíral celou situaci Mick van Buren, na kterého také letěl centr Hušbaera. Útočník Slavie se ale nacházel ve velkém úhlu a jeho prudký pokus končí jen na tribuně.

43.

Deliho nákop směřoval na Bořila, který ale v těžké pozici míč lidově řečeno nezalepil. Znovu se tak bude kopat od Hruškova zařízení.

44.

Beauguel se pral statečně na hrotu, ale nic mu to nebylo platné. Slavia jej o míč obrala může znovu zaútočit.

45.

V dalším ataku byl van Buren přidržen na půlící čáře Brabcem a sudí Zelinka píská nedovolený zákrok. To vše v poslední minutě první půle.

45.

Skončil první poločas.

Je za námi úvodní polovina duelu a nutno říci, že pro oko diváka se jednalo o část méně atraktivní. Slavia si v úvodu poločasu vytvořila větší tlak, ale nadějné situace nedokázala přetavit ve vedoucí gól. Většinu svých pokusů směřovala přesně do Hruškových rukavic, tak jako to v největší možnosti předvedl Deli. Plzeň poté hru vyrovnala a tlak Slávistů otupila. Viktoriáni se v prvním dějství nepřipravili žádnou gólovou příležitost, a tak se oba soupeři rozešli do kabin za bezgólového stavu.

46.

Začal druhý poločas.

46.

Slavia se ihned po úvodním výkopu vydali vpřed, avšak dlouhá pas vpřed se jim nepovedl a vše končí odkopem Aleše Hrušky.

47.

První rohový kop druhé půle měli na starosti hosté, ale ani po opětovném centru se Hejda k hlavičce neprotlačil. Vzápětí však bude mít další možnost, jelikož Plzeň rozehraje ještě jeden roh.

48.

Jenže Viktoriáni totálně propadli při této standardce a po chybě Kayamby šla Slavia do přečíslení tří proti jednomu. Masopust z pravé strany vápna hledal přihrávkou na zadní tyči Olayinku, avšak ten na jeho pas nedosáhl a sešívaní tak promarnili velkou možnost ke skórování.

50.

Beauguel v těsnémm souboji trefil do hrudníku Deliho, ale hra pokračovala. Útočník Plzně však následně neodcentroval přesně a nyní tak přichází prostor pro ošetření.

52.

Jan Bořil si nyní parádně zpracoval míč hrudí do běhu a hodně tím překvapil Kayambu. Ten poté musel zezadu stáhnout krajního beka Slavie a domácí tak budou z levé strany rozehrávat nadějnou standardní situaci.

54.

Hušbauer opět adresoval svůj centr na zadní tyč, kde ale na jeho vysokou nabídku nemohl nikdo z přítomných doskočit. Následovat bude odkop v podání brankáře Hrušky.

55.

Po Hejdově odkopu nazdařbůh měl snadnou práci Ngadeu, jenž hlavou uklidil míč ke svému brankáři.

56.

Kayamba se nyní dostal k centru z pravé strany, nicméně se mu nepovedlo přesně přihrát a jeho nabídku sebral bez problémů Ondřej Kolář.

57.

Lukáš Masopust se snažil odcentrovat z pravé strany pokutového území, avšak nakonec jeho pas končí až za bránou Hrušky.

58.

Král se teď dobře procpal přes Řezníka a nakonec mladík Slavie vybojoval na Hrošovském roh, ze kterého ale domácí nezahrozili a po ztrátě van Burena se hra přelije opět na druhou stranu.

59.

Roman Procházka na půlící čáře naremploval Petera Olayinku a sudí Zelinka neváhá a tasí druhou žlutou kartu v tomto duelu.

60.

První střídání obstarala Viktorka. Joela Kayambu nahrazuje Jan Kovařík.

61.

Ostrý souboj Hušbauera s jedním z hostů na hranici vápna nechal hlavní rozhodčí bez povšimnutí, ale Slavia i tak tlačí svého soupeře.

62.

Jenže domácí z tlaku nic nevytěžili. Jan Bořil totiž hodně přetáhl svůj centr a míč tak končí opět mimo hrací plochu.

63.

Zničehonic se Plzeň mohla dostat do vedení. Po Hrošovského centru cpal míč před bránu zprava Řezník a z malého vápna ve skluzu napálil Kovařík jen tyč. Akce hostů ještě pokračovala a po dalším centru z pravé strany v akrobatické pozici minul bránu Beauguel.

64.

Střídá také Slavia. Mick van Buren pouští do hry Milana Škodu.

65.

V krátkém časovém úseku byly k vidění rohové kopy na obou stranách. Jenže v ani jeden z týmů nedokázala přesně odcentrovat, a tak další nebezpečí pro brankáře nevzniklo.

66.

Masopust nyní volil v postup vpřed přihrávku zpět, což se ukázalo jako chyba a s míčem tak upalují dopředu hosté.

68.

Hušbauer se snažil nastartovat Škodu, ale ten měl k míči dále než Aleš Hruška, který míč snadno ukryl ve své náruči.

69.

Peter Olayinka je druhým domácím hráčem, který je stažen ze hry. Na jeho místo přichází Mirosla Stoch.

70.

Sudí Zelinka nyní tasí třetí žlutou kartu a i v tomto případě ji vidí hostující hráč. Tomáš Hořava skluzem zastavil domácí hráče a za svůj zákrok je právem potrestán.

71.

Hušbauer se zbavil Řezníka a posléze přihrával do strany Miroslavu Stochovi. Akce Slavie však končí, jelikož se slovenský fotbalista nacházel v ofsajdu.

72.

Dnešní utkání sleduje 18 327 diváků.

73.

Domácí se nyní nedostali daleko po pravé straně kvůli individuální chybě a musí se tak vracet zpět do obranných pozic.

74.

Král poté lacino přišel o balón ve středu pole a Hrošovský uháněl vstříc Kolářově bráně. Jeho sražený pokus však končí rohovým kopem.

75.

Viktoriáni však nic velkého nepředvedli a Slavia tak tentokrát neměla žádné velké starosti v obranné činnosti.

76.

Také Josef Hušbauer dnešní duel nedohraje. Na trávníku jej nahrazuje Ibrahim Traoré.

76.

Velmi dobrý centr vyslal do tzv. kapsy Jan Bořil. Jeho nabídku si však hosté na malém vápně pohlídali.

77.

Slavia teď zasypávala vápno soupeře několika centry, ale ani jeden z nich nebyl z kategorie přesných. Stejně tak se domácím vedlo i při dalším nákopu, po kterém balón ztrácejí.

78.

Podruhé střídají i hosté. Jean David Beauguel pouští na trávník Marka Bakoše.

79.

Hrošovský ve středu hřiště zvládl několik soubojů a jeho spoluhráči poté míč odpálili na polovinu Slavie.

80.

Velká škoda pro Plzeň, že v nadějném brejku Bakoše nepřesně přihrál. Ve velkém vápně Slavie totiž číhali hned tři hostující hráči.

81.

Tak přeci jen se diváci v Edenu dočkali branky a většina z nich se může radovat. Jan Bořil po dlouhém nákopu vrátil z první míč z levé strany vápna do ohně a osamocený LUKÁŠ MASOPUST na malém vápně neměl problém míč uklidit přesně k tyči.

82.

Trenér Vrba ještě tasí z rukávu jednu změnu. Ze hry stahuje Tomáše Hořavu pouští do hry Tomáše Chorého.

83.

Viktoriáni následně zahrávali standardní situaci z pravé strany, ale zakončující Brabec nedokázal trefit bránu. Poté si celou situaci ještě vyříkával intenzivně s Coufalem, který jej podle jeho názoru zatáhl za dres.

84.

Ostřejší skluz poté vytasil u lajny Hejda a i on vidí žlutý kartónek.

85.

Po nákopu do vápna zahrál Limberský v souboji se Škodou rukou a sudí Zelinka ukazuje na penaltový puntík. Penalta pro Slavii!

86.

Hosté poté ještě sudího zasypali velkými protesty, ale jeho názor se nemění. Velká šance pro domácí hráče.

87.

Troufnu si tvrdit, že je rozhodnuto. K nařízení penaltě se postavil TOMÁŠ SOUČEK, jenž poslal Hrušku ze svého pohledu na pravou stranu, zatímco svou ránu přesně k levé tyči.

89.

Téměř celý zápas čekali diváci na gól a během osmi minut jich viděli hned tři. Plzeň již vzadu riskovala, čehož využil Miroslav Stoch, který potáhl brejk až na pravou stranu vápna, odkud našel před prázdnou bránou IBRAHIMA TRAORÉHO, jenž procedil míč přes přesunujícího se Hrušku.

90+1

Opravdu divoký závěr nám nabídl tento duel. JAN KOVAŘÍK si zpracoval míč na třiceti metrech, potáhl jej směrem k bráně a poté nechytatelnou ranou vymetl všechny pavouky v horním koutu brány.

90+3

Plzeň ještě centrovala z levé strany, ale míč sbírá Kolář a je rozhodnuto.

90+4

Utkání právě skončilo.

Je dobojováno a v Edenu propuká velká radost. Velké taktické šachy trvaly celý první poločas, ve kterém jsme se příliš fotbalové krásy nedočkali. Na veškeré důležité věci jsme si tak museli počkat až do půle druhé, kdy nejprve zachránila Slavii tyč po zakončení Kovaříka a následně přišla divoká závěrečná desetiminutovka. V 81. minutě nejprve otevřel skóre po Bořilově přihrávce Lukáš Masopust a zanedlouho poté se po Limberského ruce kopala penalta. Tu s přehledem proměnil Tomáš Souček a bylo rozhodnuto. O další dvě minuty později navíc přidal třetí gól Ibrahim Traoré, který dal svému týmu definitivní jistotu. V nastavení jen korigoval skóre z pohledu Plzně krásnou ranou Jan Kovařík, ale to bylo z pohledu hostů vše. Slavia bere všechny body za výhru 3:1 a udělala tak významný krok k titulu.

Statistiky utkání:

Držení míče: 53% - 47%

Střely na bránu: 7 - 1

Střely mimo: 4 - 3

Rohy: 5 - 4

Z mé strany je to pro tuto chvíli vše. Přeji hezký večer a u dalších online přenosů na shledanou.

Právě se děje

Další zprávy