Hlavní obsah

Na alergie pomáhá imunoterapie

Právo, Petr Veselý

Máj je sice lásky čas, ale pro některé alergiky z něj rozkvetlá příroda dělá peklo. Alergie je jednou z epidemií moderní doby. Trápí víc než třetinu populace a postižených lidí stále přibývá. Většině pomáhají symptomatické léky, které tlumí alergickou reakci, tedy následek nemoci. Její podstatu však neřeší. To umí alergenová imunoterapie. Jaké jsou její plusy a minusy?

Foto: Profimedia.cz

Alergie trápí víc než třetinu populace a postižených lidí stále přibývá.

Článek

Podstatou alergií je nepřirozená a hlavně přehnaná reakce imunitního systému na drobné podněty, které obvykle představují alergeny. I když jsou obecně neškodné, imunitní systém alergika je vnímá jako akutní nebezpečí.

Jak vzniká tato chyba, lékaři přesně nevědí. U většiny lidí zřejmě v dětství, při formování imunitního systému.

Tři formy vakcín

Alergické reakce a jejich následky lékaři nejčastěji tlumí pomocí různých pilulek a nemocným doporučí, aby se alergik a jeho rodina snažili omezit v jeho okolí množství alergenů, které ho dráždí. Což je v době, kdy je příroda v květu, velký problém zejména při alergiích na různé pyly.

Alergenová imunoterapie využívá jiné mechanismy. Snaží se imunitní systém postupně otužit tak, aby na alergeny nereagoval přehnaně, případně aby na ně nereagoval vůbec, což je ideální výsledek této léčby.

Lékaři při ní podávají pacientovi vakcíny. Ty mají formu injekcí, kapiček nebo tabletek rozpustných v ústech, které se dávají na jazyk. Každá z těchto forem má své výhody a nevýhody, ale také užívací schéma.

Foto: Profimedia.cz

Pokud lékař zvolí pro alergenní imunoterapii formu injekcí, musí pacient počítat s tím, že po očkování zůstane v čekárně ordinace ještě půl hodiny, jestli se neobjeví nějaké nežádoucí reakce.

Vakcíny obsahují speciálně upravené extrakty z konkrétních alergenů. Nejprve opravdu v minimálním množství, to se však postupně zvyšuje, až se dostanou na úroveň udržovací dávky, která se pak nemusí podávat tak často.

Zlepší nemoc a zmenší počet léků

Alergenová imunoterapie u pacienta obvykle sníží závažnost onemocnění a dramatičnost jeho projevů, ale také množství užívaných léků. Někdy zmizí alergická reakce úplně.

Výzkumy zároveň ukazují třeba to, že u 75 procent dětí, které trápilo průduškové astma a podstoupily alergenovou imunoterapii, zmizely v dospělém věku projevy této choroby.

A naopak, 75 procent dětských astmatiků, kteří nepodstoupili tuto léčbu, mělo astma dál, tedy i v dospělosti.

Na rozdíl od klasických léků není nutné užívat vakcíny celý život. Obvykle stačí období tří až pěti let, i když ani to není krátká doba.

Pacient, který to vydrží, si pak obvykle užije několik hezkých roků, kdy nemoc zůstane relativně v klidu. Navíc se zlepšení alergie obvykle objeví už dříve, třeba u té pylové většinou už po roce.

Kdy vakcína není vhodná

  • Lékaři mohou naordinovat alergenovou imunoterapii dětem až od věku 5 let, mladším jen výjimečně.
  • Nesmí se aplikovat v těhotenství.
  • Kontraindikací je také akutní alergické onemocnění nebo když pacienta trápí těžké přetrvávající astma.
  • Přerušit léčbu bývá nutné při akutních infekcích, včetně herpetického onemocnění, při operacích a větším ošetření zubů. Nebo tehdy, když se u pacienta objeví nové zdravotní potíže, začne brát nové léky, případně musí absolvovat očkování.

Pozor na vedlejší účinky

Jako téměř každá léčba má také alergenová imunoterapie vedlejší účinky. Liší se podle formy podávání vakcíny. U kapek jde třeba o svědění v ústech, někdy se zhorší i projevy samotné alergie.

Injekce zase mohou vyvolat zarudnutí nebo otok v místě vpichu, ale také celkové projevy: rýmu, dušnost, kožní reakce, svědění pleti atd.

Pacient by měl zůstat po aplikaci injekce ještě půlhodinu v ordinaci, kdyby se objevily nečekané reakce – ty totiž někdy mohou připomínat začínající alergický šok.

Neobjevují se příliš často, ale jsou nepříjemné a bývá dobré je hlídat, a to zejména na začátku vakcinace. Na tuto reakci by alergici měli být připravení i pro případ, že zapomenou a omylem si aplikují vakcínu dvakrát.

Někteří lékaři se snaží zmírnit riziko vedlejších reakcí tím, že současně s alergenovou terapií doporučí pacientovi, aby užíval klasické léky proti alergii (antihistaminika). Ty obvykle zlepší snášenlivost léčby.

  • Ještě nedávno si pacienti museli vakcinaci platit sami. Dnes ji hradí zdravotní pojišťovny, ale jenom v tom případě, že ji pacientovi předepíše alergolog.
  • Nehodí se pro těžké pacienty, kteří reagují na mnoho alergenů, navíc hodně razantně.
  • U malého procenta alergiků nepřináší potřebné výsledky.
  • U sezonních alergenů je nutné zahájit léčbu s předstihem, než se objeví.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Astma zhoršují hlavně alergie na jaře

Sanitka projela Prahou jako nůž máslem. Pětačtyřicetiletá žena skončila s astmatickým záchvatem ve Fakultní nemocnici v Motole na kapačkách. Šlo jí o život....

Výběr článků

Načítám