Hlavní obsah

Plot vybírejte domu i zahradě na míru

Právo, Karolina Černá

Chrání-li plot dům s přirozeně laděným pozemkem, vsadíme na jeho přírodní vzhled. Minimalistické ploty z kovu sluší moderním stavbám s organizovanou designovou zahradou, jejich ornamentální verze zase romantickým zákoutím.

Foto: Diton (2x)

Červený Retro Blok je z prostého vibrolisovaného betonu s historizujícím povrchem. Hodí se ke klasickým stavbám, v kombinaci s kovovou výplní působí luxusněji.

Článek

Plot by měl svým vzhledem a materiálem ladit nejen s atmosférou zahrady, ale i s fasádou, se střešní krytinou domu, případně i s takovými detaily, jako jsou profily oken, vstupní dveře, garážová vrata.

Plný kamenný či betonový plot chrání naše soukromí před okolím nejlépe, ovšem dosahuje-li výšky aspoň 1,5 m.

Foto: Wpc-woodplastic

Vypadá jako plot z dřevěných latí, ale je z kompozita plastu a ze dřeva. Může být hladký, rýhovaný, s texturou i se žíháním.

Na pohled vzdušnější jsou ploty se sloupy z tvarovek a s dřevěnou či kovovou výplní.

Nevtíravě působí plot z latěk, ať už z dřevěných, nebo z kompozita dřeva a plastu (WPC), které je odolnější než přírodní materiál.

Ploty bez starostí

K bezúdržbovým plotům, které stačí opláchnout tlakovou vodou z hadice, tzv. wapky, patří ty z vibrolisovaného betonu. K jeho přednostem patří schopnost napodobit dřevo i kámen, dokonalé odhlučnění, pevnost, nenasákavost a mrazuvzdornost.

Betonový val působí vždy obranně, hodí se do městské zástavby, sloupky z tvarovek se zakončují stříškou, zákrytem.

Foto: Diton

Plotová tvarovka vyniká ostře řezanými hranami, oplocení podtrhne celkový vzhled i moderní stavby. Ke tvarovkám se hodí dřevěná i kovová výplň. Vrchní zákrytová stříška chrání před deštěm a sluncem.

Prachu a špíny snadno zbavíme plot WPC, který imituje dřevo. Podobně jako beton nesákne vodu, nemusí se natírat.

Duté plastové profily mohou končit plochou, obloukovou krytkou. Nízká hmotnost materiálu však vyžaduje pečlivé ukotvení proti silnému větru.

Foto: Pilecký

Pilofor Super je svařovaný panel, extrémně silný díky dvojitým horizontálním drátům. Aplikace panelu je možná ostny nahoru nebo dolů, hodí se spíše pro užitné než estetické oplocení větších pozemků.

Zvláštní péči s klidem vynecháme u kvalitních kovových plotů. Hliníkové dílce bývají nerezové a kryté práškovou vypalovanou barvou. Ocel výrobci ošetřují nejčastěji žárovým pozinkováním.

Foto: Baumax

Kovový plot Brema vyniká minimalistickým vzhledem, skvěle doplňuje moderní stavbu. Plotové pole 200 x 117,5 cm za 949 Kč.

Svařované drátěné panely, sítě i pletiva, které i v okrasné podobě volíme spíše pro užitné oplocení, by měly být povrchově chráněné pozinkováním a poplastováním.

Živé a dřevěné ploty

Pozemek u chaty, roubenky oplotíme dřevěným plotem či laťkami nebo jejich dokonalými imitacemi.

Plot můžeme nechat zarůst popínavými rostlinami, třeba břečťany, plaménky, přísavníky, vistáriemi, popínavými růžemi. Druh popínavky volíme podle toho, zda máme k dispozici slunné místo v závětří, nebo bude růst na severní straně.

Foto: Flera

Jakýkoli plot můžeme nechat zarůst popínavými rostlinami.

Vhodné dřevo pro plot v českých podnebných podmínkách poskytují třešeň, dub, buk, modřín a smrk, ovšem za cenu opakovaných ochranných nátěrů, a to aspoň jednou do roka. Bez nich sákne vodu, stává se bezbranným proti plísni a dřevokaznému hmyzu.

Plotovky z masivu kvůli zvýšení odolnosti ošetřuje už výrobce, např. tlakovou impregnací.

Foto: Hornbach

Smrkový plot Girona je tlakově impregnován, bez povrchové úpravy. Plotový prvek v rozměru 180 x 90 cm stojí 1209 Kč.

Živé ploty tvoří nejčastěji habr, buxus, buk, jehličnatý tis. Výjimkou nejsou ani kvetoucí a plodící ploty, třeba japonské azalky, zákula, až do tří metrů rostoucí pustoryl věncový či hlohyně s barevnými bobulemi. Plot však pravidelně zastřiháváme kvůli tvaru i hustotě.

Foto: Mountfield

O živé ploty se musíme starat, pravidelně je zastřiháváme.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám