Hlavní obsah

Naučná stezka objevuje Supí vrch v Českém středohoří

Právo, Aleš Pelikán

Jeden z nepříliš známých vrcholů Českého středohoří, Supí vrch nad obcí Lbín na Teplicku, pomáhá lidem od tohoto týdne objevit nová naučná stezka. Vrchol není pojmenován ani na některých mapách, podle ekologů jde ale o přírodně i krajinářsky velmi cennou lokalitu. Na zachovalém biotopu skalní stepi bylo doposud objeveno 22 druhů ohrožených druhů vyšších rostlin.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na zachovalém biotopu skalní stepi bylo doposud objeveno 22 ohrožených druhů vyšších rostlin.

Článek

Supí vrch je sice v Českém středohoří, ale ne přímo v chráněné krajinné oblasti. „Hlavním cílem nebylo přilákat sem davy turistů, ale myslím si, že je to místo, které si zaslouží pozornost a medializaci,“ řekl tvůrce stezky Vlastislav Vlačiha z organizace Launensia Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Před třemi lety byl zahájen projekt mapování ohrožených druhů rostlin v údolí nedaleké řeky Bíliny. „Právě Supí vrch byl vyhodnocen jako nejbohatší lokalita s výskytem ohrožených rostlin, bylo jich tu nalezeno 22 druhů, to je mimořádné číslo,“ uvedl Vlačiha. Ochranáři na místě objevili také celou řadu chráněných a vzácných druhů plazů, obojživelníků, hmyzu i ptáků.

Ochranáři se proto rozhodli využít možností programu NET4GAS Blíž přírodě a vybudovat zde naučnou stezku, která návštěvníky se všemi zajímavostmi Supího vrchu seznámí.

Do budoucna změnit značení

Na Supí vrh lze vystoupat krátkou trasou od autobusové zastávky ve Lbíně, po cestě jsou celkem čtyři tabule s informacemi. „Do budoucnosti bychom chtěli, aby Klub českých turistů vyznačil stávající turistickou trasu jinak, tak aby vedla právě přes Supí vrch,“ dodal Vlačiha.

Cestou na temeno Supího vrchu lze vidět například kosatec bezlistý, bělozářku liliovitou, koniklec luční, aktuálně kvetoucí třemdavu bílou a mnoho dalších vzácných rostlin. Vyskytují se tu rostlinná společenstva kavylových skalních stepí, která jsou charakteristická pro jižní svahy vrchů vulkanického původu v Českém středohoří.

„Máme u nás co nabídnout a otevření stezky nás povzbudilo v tom, že bychom chtěli rozšířit cestu ve spolupráci s Klubem českých turistů. Za Supím vrchem je spousta dalších míst, kam bychom chtěli cestu vést,“ uvedla starostka obce Bžany Ivana Horčicová.

Stezka na Supí vrch je 93. lokalitou zpřístupněnou Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. V Ústeckém kraji ČSOP díky tomuto programu přiblížil veřejnosti již celkem šest zajímavých přírodních lokalit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám