Hlavní obsah

Prohlídky Sochy svobody s průvodcem budou zakázány

Novinky, mšv

Jedna z newyorských dominant, Socha svobody, je další památkou, která zavádí opatření proti vzrůstajícímu množství turistů. Od půlky května budou zakázány všechny komerční prohlídky s průvodcem. Přestože si takovou formu návštěvy volí asi jen 4 procenta cestovatelů, velké skupiny způsobují u sochy komplikace, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Socha svobody je jednou z hlavních newyorských dominant.

Článek

Turisté většinou dominantu navštěvují sami. Najdou se ale i tací, kteří raději volí prohlídku s průvodcem — za posledních 10 let prý zájem vzrostl o 600 procent, jak uvedl úřad National Park Service, pod jehož správu Socha svobody spadá.

„Skupinové prohlídky přispívají k přetížení místa a zabraňují volnému průchodu návštěvníků, což má negativní dopad na celkový dojem,“ uvedl za organizaci mluvčí. „Nová opatření se ničím neliší od těch, která už jsou zavedená na takových místech jako jsou Národní památník a muzeum 11. září nebo rekreační oblast kolem mostu Golden Gate, včetně Alcatrazu v San Francisku,“ doplnil.

Bez náhradního plánu

Ve výsledku se restrikce vztahuje na nové Muzeum Sochy svobody, na samotnou vyhlídku na soše a na Národní muzeum imigrace na ostrově Ellis, kde tedy nebudou již prohlídky s průvodcem umožněny.

Opatření vejde v platnost 19. května, kdy se na Liberty Islandu první jmenované muzeum otevírá. Návštěvníci v něm naleznou například původní pochodeň, která nebyla vystavena od 80. let minulého století.

Průvodci nařízení ale příliš nevítají a tvrdí, že nedostali mnoho času, aby přišli s nějakým náhradním programem či návrhem, který by vyhovoval všem stranám. „Tohle v podstatě znamená konec mojí kariéry,“ uvedl dlouholetý průvodce Tom Bernadin.

Reklama

Výběr článků

Načítám