Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Staňkovu hlavu chtějí i filmaři. Ministrovi „mydlí schody“ Sommerová i Marhoul

Autor: ČTK, for - 
13. května 2019
23:00

Po odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) volají další lidé, tentokrát se ozvala Organizace filmařů. Ministrovi vytýkají odvolání ředitelů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Uvedly to Asociace producentů v audiovizi, Asociace režisérů a scenáristů a Česká filmová a televizní akademie v otevřeném dopise předsedovi ČSSD a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. Staněk zdůvodnil odvolání šéfů NGP a MUO pochybeními, která zjistily ministerské kontroly.

„Nechceme, aby ministerstvo kultury řídil nekompetentní člověk, který svými neodbornými zásahy ohrožuje činnost státních kulturních organizací,“ uvedly v dopise filmařské organizace. Staněk podle nich odvolání ředitelů NGP a MUO nedokázal obhájit a v následných rozhovorech v médiích prokázal neznalost kulturního prostředí a jeho správy.

„I my, jako zástupci odborné filmařské obce, podporujeme petici za odvolání ministra kultury ČR Antonína Staňka a obracíme se na Vás s žádostí, abyste toto odvolání předsedovi vlády v nejbližších dnech navrhl,“ píší Hamáčkovi.

Staněk šéfy galerie a muzea odvolal 18. dubna. Krátce poté zástupci kulturních institucí a umělci sepsali zmíněnou petici za odvolání ministra kultury. K pondělnímu dni se pod ni podepsalo téměř 7000 lidí. V petičním výboru jsou například producent a režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Olga Sommerová nebo ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. Odvolání Fajta a Soukupa kritizovala i sněmovní opozice.

Užší vedení sociální demokracie minulý týden Staňkovi uložilo, aby do konce května připravil výběrová řízení na šéfy NGP a MUO. Staněk dostal také za úkol, zklidnit situaci v kultuře. Hamáček se v neděli v České televizi ministra kultury zastal. Podle předsedy ČSSD postupoval Staněk při odvolání ředitelů galerie a muzea správně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 14. května 2019 16:53 )

CSR? Co je to za stát?

zadnice ( 14. května 2019 10:49 )

Sommerová i Marhoul jsou ti "praví"!

Escaperoom ( 14. května 2019 09:00 )

ČR je jako organismus co se chce uzdravit po nemoci. Tím lékem je Babiš a Zeman . Ovšem bujna nenažrana rakovina jsou slunickari, kavarensky ječící hnus zaplacený po ulicích a nenažrany neúspěšný politici, podnikatele zloději a komediantsky hnus!
Pane Babiš a Zemane... NEDEJDE SE A VYDRŽTE! Většina ČR lidu stojí za vama!

misha46 ( 14. května 2019 08:43 )

Sluníčka kvičí jako prasátka bez korýtka.

snehulak ( 14. května 2019 08:28 )

Asi mají strach, že by mohl sáhnout na dotace jejich filmů. Poslední dobou po tom lidé volají, když je přepadnou to jejich (poslední dobou stále skvělejší) umění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa