Hlavní obsah

Zahraniční destinace lákají Čechy čím dál víc. Letos pro ně bude nejlevněji v Turecku

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Cestovatelský apetit Čechy neopouští, v loňském roce podnikli více než pět milionů cest do různých zahraničních destinací. V popředí jejich zájmu se oproti tradičním cestám po Evropě stále častěji objevují exotické a vzdálenější destinace. Z každoroční analýzy UniCredit Bank také vyplynulo, že nejlevněji pro nás už není v Bulharsku, ale v Turecku. Za tisícikorunu si zde pořídíme zboží a služby v hodnotě 1570 korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hodnota 1000 českých korun v jiných zemích. *Vážený průměr, kde vahou je míra oblíbenosti destinace, resp. její podíl na celkových výjezdech Čechů do 11 nejnavštěvovanějších evropských zemí trvajících déle než 4 dny.

Článek

Hranice pět milionů zahraničních cest českých turistů byla v loňském roce překonána. Rostoucí zájem Čechů o cesty do ciziny delší než čtyři dny potvrdil i jejich dvouprocentní meziroční nárůst. Počet cest tak byl oproti roku 2017 vyšší o 110 tisíc.

Tradiční destinace už tolik nefrčí

Jak ale z analýzy UniCredit Bank vyplynulo, ochladl zájem o tradiční destinace.

„Z pohledu českých turistů jsme zaznamenali v osmi nejnavštěvovanějších zemích snížení návštěvnosti, celkem o 48 tisíc oproti předloňsku. Počet cest do zemí mimo Evropu a Asii se naopak meziročně zvýšil o 112 tisíc. Vyšší kupní síla Čechů se odrazila nejen v jejich silnějším zájmu o zahraniční dovolené obecně, ale i ve změně jejich orientace směrem ke vzdálenějším a cenově méně dostupným destinacím,“ upřesnil Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

A kam se letos Češi chystají především? Do Turecka a Řecka, jak naznačují údaje cestovních kanceláří. Zájem o tyto dvě destinace potvrdil i Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer: „Turecko je letos v meziročním srovnání vůbec nejrychleji rostoucí destinací. V poměru cena/výkon hledá jen těžko konkurenci a letos bude spolu s Řeckem nejžádanější destinací pro leteckou dovolenou u moře.“

Nejlevněji v Turecku, nejdráž ve Francii

Češi, kteří se na dovolenou do Turecka vydají, mohou počítat i s tím, že výrazně ušetří. Kupní síla koruny v této zemi vzrostla o 12 procent.

„Nejvíce zlevnilo Turecko a Tunisko, o 11, respektive 12 procent. Důvodem je posilování české koruny vůči místním měnám, což se děje již čtvrtým rokem za sebou,“ vysvětlil Rožumberský.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Podle ekonoma bude nepatrně levněji (o několik desetin procenta) i ve státech jižní Evropy, včetně Chorvatska, ale i v Rakousku a Francii. „Naopak dráž než loni bude letos na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku. Nejcitelněji zdraží Egypt, kde kombinace tradiční vysoké egyptské inflace a vzchopení se místní měny zdraží pro české cestovatele nákupy o 17,3 procenta,“ dodal Rožumberský.

Turecko nově stanulo i na pozici nejlevnější země z 11 zemí, které Češi navštěvují nejčastěji, vystřídalo tak dlouholetého lídra Bulharsko, které je nyní na druhém místě. Český turista si v Turecku pořídí nákup v hodnotě o 57 procent vyšší než doma.

Levněji než doma Češi nakoupí ještě v Maďarsku a Chorvatsku. Slovensko se s Českou republikou cenově srovnalo.

Ve zbývajících šesti destinacích, již tradičně jde o země západní a jižní Evropy, se naopak nákupy ve srovnání s tuzemskými prodraží. Analýza ukázala, že největší cenová propast zeje vůči zemím, kam Češi vyráží nejčastěji na poznávací zájezdy. V Německu tratí čeští turisté na každé vydané tisícikoruně 310 korun, ještě o dalších 40 korun více si připlatí na dovolené v Rakousku a ve Francii.

Curych vs. Jerevan 

Při pohledu na cenová specifika konkrétních měst v rámci dané země se ukazuje, že klíčovou roli v nákladech na pobyt hraje i oblast, do které turisté cestují. Například nejdražší jsou v dané zemi přímořské a turisticky nejžádanější oblasti a mnohdy i hlavní města.

Významnými regionálními cenovými rozdíly ve výši až 30 procent se vyznačuje Španělsko. V Itálii například stoupá cenová hladina ve směru z jihu na sever. Ve Francii je pak citelný rozdíl mezi přístavním městem Marseille a Paříží. V Rakousku se ukazuje jako dražší než hlavní město Vídeň například lyžařské centrum Innsbruck.

„Nejdražšími destinacemi v Evropě podle statistik je švýcarský Curych, kde se hodnota české tisícikoruny rovná 346 korunám, následují severoevropské metropole Oslo, Kodaň a dále Lucemburk s Londýnem,“ doplnil Patrik Rožumberský.

Turisté, které láká exotika a jsou ochotni si připlatit za dražší letenku, mohou levněji než v tuzemsku pobývat například na indonéských ostrovech, ale i v Thajsku, zejména v oblasti Chiang Mai v severní části země. Pobyty v Thajském zálivu se z pohledu nákladů liší podle vybrané destinace, Bangkok je jednoznačně nejdražší oblastí regionu.

Pokud by Češi chtěli na zahraniční dovolené v porovnání s tuzemskou skutečně ušetřit, mohou vyrazit do stále ještě méně turisticky rušné Arménie. V Jerevanu je totiž možné pořídit nákup o třetinu výhodněji než doma.

Kupní síla české tisícikoruny ve vybraných městech
ZeměMěstoHodnota tisícikoruny
ArménieJerevan1343
BulharskoSofia1103
Varna1138
Burgas1228
DánskoKodaň507
FranciePaříž526
Grenoble568
Marseille689
ChorvatskoSplit830
Rijeka841
Záhřeb853
Osijek991
IndonésieBali1074
Jakarta1070
Bandung1252
ItálieFlorencie577
Řím645
Palermo728
LucemburskoLucemburk513
MaďarskoBudapešť1018
Debrecen1170
NorskoOslo416
PortugalskoLisabon822
Funchal875
Porto883
RakouskoInnsbruck596
Vídeň628
ŘeckoAtény737
Thessaloniki768
ŠpanělskoPalma de Mallorca683
Barcelona716
Madrid741
Sevilla814
Malaga884
Las Palmas de Gran Canaria940
ŠvédskoStockholm577
ŠvýcarskoCurych346
ThajskoBangkok831
Pattaya1047
Chiang Mai1099
TureckoIstanbul1176
Ankara1281
Antalya1318
Velká BritánieLondýn548
Zdroj: databáze Numbeo (numbeo.com)

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou do zahraničí?
Ano, vícekrát
34,7 %
Jednou
22 %
Ne
43,3 %
Celkem hlasovalo 1186 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak si zajistit dovolenou za hubičku

Přes internet je možné najít až neuvěřitelně levné zájezdy, letenky i ubytování. Také na místě však můžete utrácet peníze chytře, aniž byste se museli...

Výběr článků

Načítám