Hlavní obsah

Americký soud umožnil spotřebitelům antimonopolní žalobu na Apple

Washington

Americký nejvyšší soud umožnil spotřebitelům žalovat technologickou společnost Apple kvůli monopolizaci trhu s aplikacemi pro chytré telefony iPhone. Žaloba se týká 30procentního poplatku, který firma účtuje vývojářům při prodeji jejich aplikací prostřednictvím obchodu App Store.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší soud zamítl žádost Applu o zastavení žaloby. Ta tvrdí, že spotřebitelé platí za aplikace nadměrné ceny, protože Apple požaduje, aby se veškerý software pro iPhony prodával přes App Store. Podle žaloby by aplikace byly levnější, kdyby je vývojáři mohli prodávat přímo, tedy bez účasti firmy Apple v roli prostředníka, píše list The Wall Street Journal.

Akcie společnosti Apple po zprávě o povolení žaloby klesly zhruba o pět procent. V případě úspěchu žaloby by podle agentury Reuters mohla žalující strana požadovat miliardy dolarů jako odškodné. Apple by rovněž mohl být přinucen snížit poplatek z prodeje aplikací prostřednictvím obchodu App Store.

Nejvyšší soud neakceptoval tvrzení Applu, že spotřebitelé podnik nemohou žalovat na základě antimonopolního zákona, protože ceny aplikací nestanovuje on, ale vývojáři. Soudce Brett Kavanaugh upozornil, že akceptování tohoto názoru by poskytlo maloobchodníkům s monopolním postavením návod, jak se prostřednictvím úpravy obchodních vztahů s dodavateli vyhýbat antimonopolním žalobám spotřebitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám