Hlavní obsah

Solitaire patří mezi světovou elitu, dostal se do herní síně slávy

Novinky, lez

Společnost Microsoft může slavit. Karetní hra Solitaire byla totiž vybrána do Světové síně slávy, ve které se pravidelně objevují ty nejhodnotnější tituly na světě. Velmi populární hříčka, která je nedílnou součástí operačního systému Windows, se tak zařadila po bok slavných her, jako jsou Doom, Tetris, World of Warcraft či Halo: Combat Evolved.

Foto: archív tvůrců

Původní Solitaire na dobové sestavě.

Článek

Kritéria pro přijetí do Světové síně slávy, která oceňuje světoznámé hry pravidelně od roku 2015, jsou přitom velmi přísná.

Naučil lidi pracovat s myší

Tituly vybírá porota složená z pracovníků národních muzeí v anglickém Rochesteru a americkém New Yorku. Jednotlivé hry musí být pro nominaci široce známé, musí být populární několik let a v neposlední řadě musí ovlivnit nejen videoherní svět, ale společnost obecně.

A přesně to podle poroty splňuje titul Solitaire, který se poprvé objevil v operačním systému Windows jako bezplatná aplikace už v roce 1990. Jeho úloha byla přitom podle tvůrců daleko sofistikovanější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Kromě zkrácení volné chvíle totiž tato karetní hra učila lidi, jak používat myš – jak vzít nějaký objekt a přetáhnout jej na jiné místo. I když se to může v dnešní době zdát jako samozřejmost, myš v devadesátých letech drtivá většina lidí viděla u počítače vůbec poprvé.

Foto: archív tvůrců

Solitaire ve Windows 10

Ve Windows 10 nechybí

Na Solitaire nicméně Microsoft nezanevřel ani po téměř dvou dekádách. V nejnovější verzi Windows 10 tak tuto karetní hru nalezneme také. „Se vší pokorou jsme poctěni, že můžeme pracovat na hře, která byla pro spoustu generací návyková,“ neskrýval své nadšení Paul Jensen, produktový manažer divize Microsoft Casual Games.

„V současnosti je hra lokalizována do 65 jazyků a je k dispozici na více než 200 trzích, a to včetně Antarktidy,“ zdůraznil Jensen. Solitaire je mimochodem lokalizován i do češtiny a je součástí Windows 10.

Sluší se nicméně podotknout, že popularitu tohoto žánru využila celá řada dalších softwarových tvůrců, a tak karetní hra existuje na internetu ve stovkách různých provedení. Kromě verzí pro počítače nechybí přitom ani varianty pro tablety a mobily.

Anketa

Hrajete Solitaire?
Hrál/a jsem ho dříve.
41 %
Hraji ho stále.
56,4 %
Nikdy jsem hru nehrál/a.
2,6 %
Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám