Hlavní obsah

Windows si už s malým diskem nerozumí

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpozornět by nyní měli majitelé sestav, kteří mají velmi malý systémový disk. Operační systém Windows 10 totiž na ně již není možné nainstalovat. Společnost Microsoft totiž zvýšila minimální hardwarové nároky potřebné pro instalaci desítek.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Ještě před pár týdny bylo možné desítky nainstalovat na disk o velikosti 16 GB, bavíme-li se tedy o 32bitové verzi. Pro 64bitovou variantu totiž bylo zapotřebí alespoň 20GB úložiště.

I když se mohou zdát v dnešní době tyto hodnoty již dávno překonané, celá řada počítačů skutečně pracovala pouze na 16GB discích. Zpravidla šlo o stroje, které fungovaly jako jednoduché servery. U nich byl systém nainstalovaný na 16GB flash discích a všechna ostatní data byla uložena na klasických pevných discích. Toto řešení bylo zpravidla velmi levné a rychlé, překvapivě i poměrně spolehlivé.

Aktualizace a vylepšení

Americký softwarový gigant však minimální hardwarové nároky zvýšil na 32 GB, a to u 32 i 64bitové verze. Desítky si tak již nebudou s menšími disky rozumět. S ohledem na množství funkcí a aplikací, které Microsoft do Windows 10 každý rok přidává, se však není čemu divit – více místa je zkrátka potřeba.

Již tento měsíc by například měla být vydána velká květnová aktualizace, která opět přinese nové funkce a další vylepšení.

Hardwarové nároky zvýšil u desítek americký softwarový gigant již několikrát, přestože několik posledních generací Windows běželo prakticky na totožných součástkách. Před třemi lety tak lidé, kteří měli stroje pouze s 1 GB operační paměti, museli zvýšit kapacitu alespoň na 2 GB.

S moduly o velikosti 1 GB byl totiž systém velmi pomalý a na takovém systému se prakticky nedalo pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám