Hlavní obsah

Většina Čechů si chrání přístup do mobilu, bezpečnostní aplikace ale moc nepoužívají

Novinky, lez

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že chytré telefony jsou atraktivním cílem pro hackery a další útočníky. Přesto jen část lidí používá bezpečnostní aplikaci na ochranu svého mobilu, většina Čechů zabezpečuje pouze přístup do samotného zařízení – například pomocí otisku prstu. Vyplývá to z průzkumu společností Seznam.cz a Eset.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Není žádným tajemstvím, že nejčastěji se škodlivé kódy šíří prostřednictvím internetu. Většina Čechů se přitom připojuje právě prostřednictvím svých mobilů (82 %). Notebook využívá k připojení 68 % lidí, stolní počítač 55 % a tablet pouhých 34 % uživatelů.

„Od roku 2016, kdy byl tento průzkum realizován poprvé, stabilně klesá počet Čechů, kteří se k internetu připojují z notebooků, stolních počítačů a tabletů. Na druhou stranu neustále stoupá počet těch, kteří rádi surfují na mobilním telefonu,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Počítače lidé chrání, mobily příliš ne

Navzdory statistikám jsou to právě mobily, u kterých je zabezpečení podceňováno nejvíce. „Počítače i notebooky si Češi chrání proti malwaru ve vysoké míře. V obou případech si je shodně chrání 92 % uživatelů. Hodnoty přes 90 % přitom platí již několik let,“ podotkl Dvořák.

Postupně stoupá podle něj i počet uživatelů chytrých telefonů, kteří si je chrání bezpečnostním softwarem. Přestože se meziroční nárůst pohybuje v jednotkách procent, jedná se o dlouhodobý trend. Aktuálně si svůj chytrý telefon zabezpečuje 59 % uživatelů.

„Počet zabezpečených mobilních telefonů se oproti roku 2018 zlepšil o procento. Je potřeba v tomto trendu nepolevovat a nadále edukovat uživatele. Naše telefony často obsahují stejně citlivá data jako počítače. Nejde jen o kontakty nebo fotografie, ale také o aplikace, které používáme,“ komentoval statistiky bezpečnostní expert.

Zámek displeje jako standard

Zároveň podotkl, že ochranu přístupu do telefonu naopak začínají Češi chápat jako standard. Již 83 % uživatelů si svá data a soukromí nějakým způsobem zabezpečuje. Nejpopulárnější je použití otisku prstu (39 %) a PIN kódu (25 %), naopak nejméně uživatelé využívají gesto (15 %). Tento trend je dlouholetý a bezpečnostní experti jej vítají. Podle Dvořáka lze totiž gesto snáze uhodnout, protože většina uživatelů drží telefon v pravé ruce a používají jednoduchý znak. Oproti tomu je přihlášení pomocí otisku prstu poměrně bezpečné.

„Otisk prstu jako ochrana přístupu do chytrého telefonu je stále populárnější. Je to kombinace dostupnosti této technologie u stále většího počtu zařízení i jednoduchost jeho používání,“ uzavřel Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám