Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lidovci vyzvali Babiše k odvolání ministra kultury. Nemá podle nich důvěru pracovníků v kultuře

Česko

  19:42
Praha - KDU-ČSL vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) k okamžitému odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Na výzvě se v úterý shodl celostátní výbor strany. Staněk podle lidovců není schopný resort vést a nemá důvěru pracovníků v kultuře. O výsledku jednání celostátního výboru informovala mluvčí KDU-ČSL Denisa Morgensteinová.

Ministr kultury Antonín Staněk. foto: ČTK

Odpor lidí v kultuře si Staněk vysloužil zejména tím, že v polovině dubna odvolal ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc.

Pokud Staněk nemá důvěru pracovníků v kultuře, není možné, aby ve své funkci pokračoval, uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „My zprávy o nespokojenosti od lidí na klíčových pozicích v kultuře máme, proto jsme přistoupili k tomuto kroku. Premiér a ČSSD musí tuto situaci neprodleně řešit, je to jejich zodpovědnost,“ dodal Výborný.

‚Absolutní nekompetence.‘ Šéf sbírky Národní galerie Urban rezignoval kvůli ministrovi kultury

Staněk ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa odvolal v polovině dubna. Zdůvodnil to jejich pochybeními v hospodaření, která zjistily ministerské kontroly ve zmíněných institucích. Na Fajta ministr podal trestní oznámení kvůli autorské smlouvě na více než milion korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP.

V kulturní obci následně vznikla iniciativa požadující Staňkovo odvolání. Petici žádající odchod ministra podepsalo dosud zhruba 7000 lidí. V petičním výboru jsou například producent a režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Olga Sommerová nebo ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. V úterý na svou funkci rezignoval ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny v NGP Otto Urban, zdůvodnil to nekompetencí ministra.

Staněk bude ČSSD vysvětlovat odvolání Fajta se Soukupem. Může skončit ve vládě

Babiš se Staňkem o situaci v kultuře jednal minulý týden v pondělí. Po schůzce uvedl, že situaci v NGP po Fajtově odvolání vnímá jako vážnou, kultura je ale v gesci koaliční ČSSD a on musí její rozhodnutí respektovat. Užší vedení sociální demokracie pak ve čtvrtek Staňkovi uložilo připravit do konce května výběrová řízení na šéfy obou institucí. Staněk dostal také za úkol zklidnit situaci v kultuře. Předseda ČSSD Jan Hamáček se v neděli v České televizi Staňka zastal, při odvolání podle něj postupoval správně. Odmítl nicméně říct, zda by uvítal Staňkovu demisi.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!