5 nejslavnějších filmů, které jsou v některých zemích zakázané

15.05.2019

Proces vydávání filmů je často mnohem složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Všechny části filmů podléhají přísnému drobnohledu analytiků, kteří rozhodují o jeho věkové přístupnosti, či dokonce o tom, zda film vůbec pustí do kin. Není zase tak výjimečné, že se filmy do kin kvůli zobrazování drog, násilí či sexu do kin v určitých zemích nakonec vůbec nedostanou. To však nejsou jediné důvody těchto zákazů.

Česká republika si v tomhle ohledu vede poměrně dobře, jelikož se u nás do sálů kin dostává prakticky cokoliv. Existují však státy, které k filmům přistupují mnohem obezřetněji a často je i zakazují. My vám dnes představíme pětici velmi slavných filmů, které byly z těch nejbizarnějších důvodů v některých zemích zakázány.

5. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

První zakázaný snímek dnešního seznamu je druhým dílem dobrodružné série o karibském pirátovi Jacku Sparrowovi a jeho přátelích. Snímek Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže se nevysílal v Číně, a to z poměrně zvláštního důvodu. Čínské filmové zákony jsou v mnoha ohledech velmi striktní, a to především v tom, co filmy mohou, a co naopak nesmí zobrazovat.

Jelikož je čínská kultura velmi pověrčivá a tradicionalistická, nesmí snímky vysílané v Číně zobrazovat duchy a jiné nadpřirozené bytosti. I kvůli jediné scéně, ve které se tyto postavy objeví, mohou snímky tvrdě narazit. Přesně to je i případ druhých Pirátů. Ambice filmu prorazit na čínském trhu překazily scény s přízraky. Po této nepříjemné zkušenosti se už tvůrci poučili a duchy z dalších pokračování výrazně omezili.

4. Wonder Woman

Od dobrodružných filmů o pirátech, námořnících a prastarých kletbách se pro následující bod dnešního článku přesuneme ke komiksovému filmu o jedné z nejmocnějších superhrdinek. Ta spadá do komiksového světa DC a nese jméno Wonder Woman.

Stejnojmenný film s Gal Gadot (34) v hlavní roli šel do kin v roce 2017. Jak už jste z titulku dnešního článku však asi pochopili, nebylo tomu tak všude. Wonder Woman se nepodívala do kin v Libanonu, a to právě kvůli představitelce hlavní role. Ta se totiž narodila v Izraeli a navíc byla v minulosti součástí Izraelských obranných sil (IDF). Libanon viděl Izrael jako nepřítele a snímek, ve kterém je izraelská superhrdinka, by tak na jeho obyvatelstvo mohl působit „nevhodně“. Dalším důvodem, proč někteří věří, že Libanon snímek zakázal je i rasová otázka. V Libanonu totiž převládají antisemitské postoje a zobrazování židovské superhrdinky tak mohlo být stejně „nepohodlné“ jako superhrdinky z řad IDF.

3. Návrat do budoucnosti

Pro zakázání následujícího snímku se musíme vrátit zpátky do Číny, roku 1985 a budoucnosti. V Číně je totiž mimo jiné zakázaná i série dobrodružných sci-fi filmů s názvem Návrat do budoucnosti. Číňanům totiž nevadí jen nadpřirozeno, ale i cestování časem, které je hlavním motivem těchto úspěšných filmů.

Přestože jde o jeden z nejmilovanějších filmů historie, má v jeho případě Čínská lidová republika jasno. Jakmile se někde objeví cestování časem, má daný snímek utrum. Je však zvláštní, že tohle pravidlo neplatí vždy a všude. Například noví Avengers: Endgame byli do čínských kin připuštěni bez sebemenších problémů. Zdá se, že mají Marvel a Disney na Čínskou kinematografii jisté páky. I díky čínskému trhu se noví Avengers stali druhým nejvýdělečnějším filmem historie.

2. Shrek 2

Ani animované filmy se nemohou nějakému tomu zákazu vždy vyhnout. Své by o tom mohli vyprávět tvůrci druhého Shreka z roku 2004. Jejich film byl zakázán v Izraeli, ale důvod tohoto zákazu tentokrát nespočíval v „nevhodném“ obsahu filmu, ale žalobě kvůli izraelskému dabingu.

Tvůrci dabingů musejí obecně různé části filmů upravovat pro své publikum, jelikož by některé vtipy nezafungovaly tak dobře, pokud by se jen mechanicky přeložily. Důkazem tohoto jevu může být i český dabing Shreka 2, kde se v jedné scéně Oslík zmíní, že: „tohle křoví vypadá jako Halina Pawlovská.“

Izraelským tvůrcům však jejich dabing přinesl více starostí než radosti. Stejným způsobem si totiž vystřelili z izraelského zpěváka Davida D’Ora (53), který je známý svým obrovským vokálním rozsahem. Tvůrci jeho jméno použili ve vtipu o kastraci, což zpěváka rozhněvalo natolik, že se je rozhodl zažalovat. Shrek 2 tak musel z izraelských kin okamžitě zmizet.

1. Simpsonovi ve filmu

I poslední snímek dnešního seznamu spadá do škatulky animovaných filmů. K zákazu Simpsonových ve filmu však došlo v Myanmaru z důvodu, který vás pravděpodobně nenapadne. Simpsonovi si často střílí z citlivých témat a nebylo by tak moc překvapivé, kdyby některý žert obyvatele Myanmaru rozhněval natolik, že by se rozhodli film ve své zemi zakázat. Důvod zákazu tohoto snímku je však v něčem úplně jiném.

Simpsonovi ve filmu jsou v Myanmaru zakázaní kvůli převládajícím barvám snímku – žluté a červené. Ano, čtete správně. Simpsonovi zde byli zakázáni, jelikož jsou žlutí. Červenou a žlutou ve svých propagandistických materiálech často využívaly různé protivládní odbojové organizace, a tak se vláda nejspíše bála, že by v nich mohl film o žluté americké rodince vyvolat novou touhu po převratu. Tak či tak je to dost bizarní důvod pro zákaz filmu.

(tod)

Fandím
24 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Johnny Depp, Gal Gadot

Filmy:
Návrat do budoucnosti, Shrek 2, Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, Simpsonovi ve filmu

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
slavné filmy, Wonder Woman zajímavosti, zakázané filmy, slavné zakázané filmy, Piráti v Karibiku zajímavosti, Simpsonovi zajímavosti, Wonder Woman zákaz, Shrek zajímavosti
TOPlist