Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zásilkovna otevřela v Praze robotickou výdejnu. Stroj balík vydá za 10 sekund

Ekonomika

  12:01
Praha - Česká logistická společnost Zásilkovna ve středu otevřela své první robotické výdejní místo pro zásilky. Zákazníci si v něm budou moci vyzvedávat objednané a předem zaplacené balíky. První zařízení s kapacitou 315 zásilek denně je v obchodním centru na pražském Chodově, ještě letos chce firma otevřít automatické výdejny na dalších čtyřech místech.

Výdej balíků - ilustrační foto. foto: ČTK

Zařízení ve středu představili zástupci společnosti na tiskové konferenci. Robotické zařízení na vydávání zakoupeného zboží v Česku provozuje například internetový prodejce Alza, Zásilkovna je první mezi logistickými firmami.

Zástupci společnosti Zásilkovna představili 15. května 2019 v Praze robotické...
Zástupci společnosti Zásilkovna představili 15. května 2019 v Praze robotické...

„Z-BOT zavádíme jako jednu z dalších možností, kde si zákazník může svoji zásilku vyzvednout. Umístění takového zařízení je vhodné především ve velkých obchodních centrech, kde je vysoká koncentrace lidí,“ uvedla zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny Simona Kijonková.

Během letošního roku chce podnik vybudovat další výdejny v Brně, Ostravě, Plzni a na dalším místě v Praze. V dalších letech chce po ověření zájmu zákazníků síť automatických výdejen rozšiřovat na další místa v Česku i v zahraničí. Náklady na jednu robotickou výdejnu firma vyčíslila v řádech jednotek milionů korun.

Výdej bude trvat 10 sekund

Zákazníci si v zařízení budou moci vyzvednou zásilky s maximálními rozměry 40x40x60 centimetrů s hmotností do deseti kilogramů. Samotný výdej podle společnosti zabere v průměru deset vteřin. Zatím je zařízení nastaveno pouze pro výdej balíků, podle firmy by však brzy měl být umožněn i příjem.

Kijonková dále uvedla, že společnost jedná o využití svých výdejních míst s dalšími dopravci.

Zásilkovna je první logistickou firmou v Česku, která podobné zařízení otevřela. Možnost vyzvednutí zboží v automatickém zařízení nabízí v tuzemsku i internetový obchod Alza, který provozuje přes 70 tzv. Alzaboxů.

Zásilkovna má nejvíc výdejních míst

Počet výdejen zboží zakoupeného v českých e-shopech loni přesáhl 9600, což je meziroční nárůst o téměř sedm procent. Největší počet výdejen má právě Zásilkovna s 2447 místy, dále kurýrní služba PPL má 1350 výdejních a podacích míst PPL ParcelShop a Uloženka přes 500 míst. Česká pošta, která má 3200 poboček, zvýšila v minulém roce počet svých automatických výdejen Balíkovna zhruba o 100 na celkových 170.

Česko rájem zásilek. Pošta před Vánoci přijala rekordních 14 milionů balíků

Zásilkovna dosud poskytovala logistické služby pro internetové obchody. Na konci dubna začala nabízet doručování zásilek mezi fyzickými osobami. Největšími hráči na doručovatelském trhu jsou v současnosti v tuzemsku Česká pošta, PPL a dále DPD, GLS či Geis.

Zásilkovna je český franšízový logistický projekt Simony Kijonkové, vznikl v roce 2010. Poskytuje komplexní logistické služby pro internetové obchody. Podnik je součástí skupiny Packeta. V loňském roce se obrat skupiny zvýšil o 70 procent na 790 milionů korun. Počet přepravených zásilek byl 11 milionů. V letošním roce očekává Packeta obrat ve výši 1,3 miliardy korun a 18,5 milionu přepravených zásilek. Nyní skupina působí v 15 státech, do konce června chce být ve všech zemích Evropské unie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!