Pirátům radí důstojník protimafiánské centrály. ANO kvůli tomu chce mimořádný bezpečnostní výbor

Poslanci ANO požadují svolání mimořádného bezpečnostního výboru, a to kvůli tomu, že opozičním Pirátům radí důstojník Národní centrály proti organizovanému zločinu Jan Šmíd. Na jeho angažmá upozornil deník Právo. Vládní poslanci se obávají mimo jiné možného zneužití informací z otevřených kauz. Na jednání chtějí pozvat třeba ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), šéfa policejní centrály Jiřího Mazánka nebo ředitele BIS Michala Koudelku.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:40 15. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podplukovník Národní centrály proti organizovanému zločinu Jan Šmíd (bez politické příslušnosti).

Podplukovník Národní centrály proti organizovanému zločinu Jan Šmíd (bez politické příslušnosti). | Zdroj: web Česká pirátská strana

„Chceme získat informace, zdali je toto ojedinělý případ, nebo zdali je těch případů víc, kdy se aktivní členové bezpečnostních složek angažují v politických stranách, uskupeních či jejich pracovních týmech. Zdali je to překročení služebního zákona. A zdali máme záruky, že tito pracovníci bezpečnostních složek, jako je třeba Národní centrála proti organizovanému zločinu, nezneužijí informace z otevřené kauzy,“ zdůvodnil pro server iROZHLAS.cz svolání výboru pro bezpečnost jeho člen Robert Králíček (ANO).

Na to, že hnutí ANO chce mimořádné jednání výboru svolat, upozornil jako první Deník N.

Šéf protimafiánské centrály Mazánek: Organizovaný zločin se změnil, musíme na něj reagovat a nečekat

Číst článek

S informací, že mají Piráti ve svém odborném týmu podplukovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), přišel ve středu deník Právo. Šmíd má opoziční straně podle deníku pomáhat s legislativou. Zároveň byl v říjnu jako nestraník na jejich kandidátce zvolen do děčínského zastupitelstva.

Sám Šmíd říká, že to není problém. „Domnívám se, že to není v rozporu. Byl jsem přizván jako odborník na konkrétní problematiku týkající se novely zákona o služebním poměru,“ uvedl pro Právo.

Ředitel NCOZ Jiří Mazánek ale deníku sdělil, že se věcí zabývá a že podle něj podobné angažmá není v pořádku.

Piráti se ale kritice brání. Šmíd není podle vedoucího pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáše Koláříka stálým členem týmu, byl přizván jako host.

„Stejně tak jako je běžnou praxí, že političtí reprezentanti oslovují k časté účasti na jednání výborů experty - v případě bezpečnostního výboru například ředitele bezpečnostních složek - je v rámci resortního expertního týmu Pirátů běžné, že si při přípravě či připomínkování odborné legislativy zveme odborníky či experty z praxe,“ napsal Kolářík v prohlášení.

„Že pan Šmíd nabídl Pirátům možnost na základě svých odborných zkušeností z praxe připomínkovat danou legislativu, tedy považuji za pozitivní. Je však zcela na něm, aby posoudil, co za aktivity může z popisu svého povolání vykonávat, a předpokládám, že si danou věc ověřil,“ doplnil poslanec.

Šéfové tajných služeb

Podle Králíčka by na výboru mohli vystoupit zástupci bezpečnostních složek i tajných služeb. „Chtěli bychom svolat mimořádný bezpečností výbor za účasti pana ministra Hamáčka, pana policejního prezidenta Jana Švejdara, pana ředitele NCOZ Mazánka a případně dalších zástupců bezpečnostních složek,“ uvedl.

Ze žádosti o svolání výboru, kterou má iROZHLAS.cz k dispozici, vyplývá, že pozván by mohl být i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl a ředitel Vojenského zpravodajství generál Jan Beroun.

Podle Králíčka žádost dostane do e-mailu předseda výboru Radek Koten ještě během středy. Bude poté záležet na něm, na kdy výbor svolá. 

tec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme