Hlavní obsah

Stavební podnikatel František Petráš nechal svou vilu zkrášlit neomítaným cihelným zdivem

Novinky, Text: Milan Šilhan, editace: tnk

Vila začínajícího budějovického stavebního podnikatele Františka Petráše, postavená v letech 1914-1916, je patrovým domem s podkrovím s fasádou z neomítaného cihelného zdiva, vytvářejícího na hlavních stranách vily jednoduché geometrické obrazce. Cihlové prefabrikáty autor použil i pro sloupky zábradlí terasy a lodžie v úrovni podkroví i pro sloupky plotu.

Foto: Hugo Moc, Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Dukelská 25, České Budějovice

Článek

Podobných vil bylo v tehdejším českém prostředí jen minimum. Podoba s jinou architekturou se dá najít v tvorbě Jana Kotěry a Otakara Novotného z přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století, jejichž stavby zprostředkovávaly české scéně trendy holandské cihelné architektury, charakteristické barevným kontrastem neomítaného cihelného zdiva a bílých dřevěných okenních výplní.

Foto: Hugo Moc

Stavbu krášlí cihlové zdivo.

Trochu dramatický výraz vily byl v tehdejší české architektuře celkem výjimečný. A to hlavně z hlediska technických možností střešní konstrukce. Patrný je i vliv architektury českého kubismu.

Foto: Hugo Moc

Jde o dílo začínajícího budějovického stavebního podnikatele Františka Petráše.

Kromě svého architektonického výrazu působí vila zajímavě i díky použití stavebních prvků. Asi právě u této stavby byly poprvé k vidění konstrukce, které František Petráš patentoval až po první světové válce.

Výroba a používání tvarově a konstrukčně netradičních stavebních prvků se v podstatě vázaly pouze na stavební produkci firmy s názvem Bratři Petrášové.

V roce 1920 se k vile připojila drobná stavba stáje v severovýchodním rohu parcely a o něco později Petráš k východní straně vily přistavěl část s rovnou střechou.

Může se Vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám