Nejdražší auta v historii. To jsou pálky!

David Šohaj

Asi nikoho nepřekvapí, že do luxusních a vzácných automobilů dokážou hvězdy nebo jiný boháči zainvestovat opravdu horentní sumy. Pod pojmem drahé auto si na druhou stranu každý z nás představí asi něco trochu jiného. Jasně, máme tady exotické sporťáky nebo luxusní limuzíny od renomovaných výrobců, jaké jsou ale v tomto ohledu historicky největší lahůdky? Dnes už žijící legenda, fotbalista Cristiano Ronaldo, si aktuálně měl pořídit vůbec to nejdražší auto v historii. Je to opravdu tak? A kdo je na tomto žebříčku spolu s ním?

Cristiano Ronaldo a Bugatti

Francouzskou automobilku Bugatti jistě netřeba moc představovat. Její luxusní modely aut, jako je například Veyron, mohou v závislosti na zákazníkem zvolené úpravě dosáhnout až na cenu v řádu desítek milionů korun. U aktuálního vozidla s tak trochu tajemným jménem La Voiture Noire (neboli v překladu prostě Černé auto) jde ale o docela jiný příběh. Tento vůz byl vyroben v jednom jediném exempláři, a to si zakoupil právě Ronaldo. A jeho cena? Teď se raději něčeho podržte – něco kolem neuvěřitelných 11 milionů eur (tedy v přepočtu asi 286 milionů korun)! V Bugatti tohohle krasavce vyrobili při příležitosti 110. jubilea značky. Pravdou ale zůstává, že Ronaldo jej do držení dostane až v roce 2021, protože technici z Bugatti na něm musí vyladit ještě nějaké detaily.

Rolls-Royce Swepptail

Další lahůdkou v žebříčku nejdražších aut historie je unikátní model od britské automobilky Rolls-Royce Motors Company, která je sama o sobě obecně považována za synonymum luxusu. Konkrétně tuhle specialitku si objednal anonymní kupec někdy během roku 2013. Model vychází z historických modelů značky a přímo v útrobách auta najdete skrytý poklad – lahev luxusního šampaňského, která je stejného ročníku jako majitel vozu, a také dvě speciální křišťálové flétny. To už je docela silná dávka extravagance. Celý tenhle vůz byl samozřejmě vyroben na míru, další takový tedy rozhodně nenajdete. Hodnota tohoto mazlíka na čtyřech kolech se odhaduje na necelých 10 milionů britských liber, tedy asi na 280 milionů korun.

Koenigsegg CCXR Trevita

Švédská automobilka Koenigsegg Automotive AB se specializuje na vozy s vysokým výkonem. Tento inkriminovaný model vzniknul konkrétně v roce 2009 a jeho pořizovací cena byla stanovena na 3,7 milionů britských liber (v přepočtu tedy asi něco okolo 110 milionů korun). Zrychlení z 0 na 200 kilometrů v hodině zvládne jen za 8,75 vteřiny. A to je velmi slušné číslo i na dnešní poměry. Má zvláštní karbonové filtry, diamantovou výztuž… Tenhle kousek byl prezentován jako limitovaná edice a i když od jejího vzniku už uplynulo deset let, co se týče ceny, stále ji příliš mnoho aut nepřekonalo.

Lamborghini Veneno Roadster

Lamborghini patří mezi nejprestižnější výrobce sportovních aut na světě. Italská klasika má ve svém portfoliu také model Veneno, který vznikl k padesátému výročí značky. Tento exkluzivní model byl vyroben v pouhých devíti exemplářích. Cena se od roku 2013 hodně zvýšila – auto je aktuálně přeprodáváno za více než dvojnásobek původní ceny – 3,4 milionu liber (tedy více než 80 milionů korun českých). Pořídit si jej dnes můžete třeba za 8 milionů liber.

Témata:, ,