Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ministr kultury Staněk končí, na jeho odchod tlačil i Hamáček. Hledá se nástupce, mluví se i o Zaorálkovi

Česko

  16:52aktualizováno  18:19
PRAHA - Antonín Staněk jako ministr kultury skončí 31. května. Na odchodu už se dohodl se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, který v posledních dnech na rezignaci svého kritizovaného ministra tlačil. Hamáček jméno nového ministra kultury oznámí koncem května.

Ministr kultury Antonín Staněk. foto: ČTK

S informací přišel jako první server Blesk.cz. Podle informací LN začaly zevnitř ČSSD přicházet informace o zesíleném tlaku na ministra Staňka ve středu po poledni. Ten si nepomohl nedávnými vyjádřeními pro média, ve kterých uváděl, že po výměnách šéfů klíčových kulturních institucí nevidí důvod k rezignaci.

Odvolaný Fajt dostal v Národní galerii nabídku na finančního ředitele. Nemohl jsem jinak, řekl prozatímní šéf

„Za ty poslední věci ho předseda skutečně nepochválil,“ řekl LN vysoce postavený člen ČSSD. Podle informací redakce byl Staněk odpoledne na jednání i na Úřadu vlády.

Od šéfa sociálních demokratů Hamáčka měl dostat ultimátum - buď odejde sám, nebo ho předseda ČSSD odvolá. Cílem tlaku bylo, aby Staněk položil funkci, aniž by bylo potřeba sáhnout k odvolání. Jeho mocným přímluvcem je totiž prezident Miloš Zeman.

Hamáček mi to oznámil textovou zprávou, řekl Babiš

Hamáček oznámí jméno nového ministra kultury koncem května. Úřad potřebuje uklidnit a nový impuls, dodal předseda ČSSD. Staňkovi poděkoval za práci a nasazení. „Ministr kultury Antonín Staněk mě předem informoval o svém záměru odstoupit z funkce člena vlády do konce tohoto měsíce. Jeho rozhodnutí respektuji a děkuji mu za práci a nasazení na ministerstvu,“ uvedl Hamáček. Podle statutárního místopředsedy ČSSD Romana Onderky bylo nutné situaci zklidnit ve chvíli, kdy tlak na ministra přerostl v tlak na ČSSD.

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek 23. května setká s předsedou ČSSD Hamáčkem. S odcházejícím ministrem kultury Staňkem se sejde v úterý 28. května. Premiér Andrej Babiš (ANO) se o rezignaci Staňka dozvěděl z textové zprávy od Hamáčka. Prezidentovi demisi ministra kultury pošle, až informaci dostane oficiálně, řekl České televizi.

Tlak kvůli odvolání ředitelů

Staněk se v posledních týdnech ocitl pod tlakem kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Jeho konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice.

„V případě, že si své kroky neodůvodní, je namístě, aby sociální demokracie zvažovala výměnu v rámci tohoto resortu,“ řekl v neděli v České televizi Staňkův dlouhodobý kritik Roman Onderka.

Užší vedení sociální demokracie minulý týden Staňkovi uložilo, aby do konce května připravil výběrová řízení na šéfy NGP a MUO. Staněk dostal také za úkol zklidnit situaci v kultuře. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček se dosud ministra kultury zastával a odmítal, že by navrhl jeho odvolání.

Na Staňkův odchod zareagoval na Twitteru šéf opoziční ODS Petr Fiala. „Pan ministr Staněk ve své funkci neuspěl, svoje rozhodnutí nedokázal věrohodně vysvětlit a postavil tak proti sobě značnou část odborné veřejnosti. Jeho demise je logickým vyústěním tohoto selhání,“ uvedl.

Kdo Staňka nahradí? Krejčí, Mitáček nebo Zaorálek?

Kdo Staňka v čele ministerstva nahradí, zatím není jasné. V kuloárech v uplynulých dnech kolovalo jméno statutárního místopředsedy ČSSD Romana Onderky. Zdroj blízký vedení strany je však přesvědčený, že Onderka ministrem nebude – prý má ale pravomoc mít zásadní slovo ve výběru nového šéfa kultury.

Lubomír Zaorálek s novináři před Lidovým domem.

„Uvidíme, bude to ještě bitva,“ dodal jiný vysoce postavený sociální demokrat. Mezi zvažovanými jmény uvnitř strany koluje divadelní režisér a předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Ivan Krejčí (někdejší stínový ministr kultury v ČSSD). V Lidovém domě se hovoří i o generálním řediteli Moravského zemského muzea Jiřím Mitáčkovi. Důvěryhodný zdroj řekl LN, že předseda Hamáček by rád viděl jako nového ministra kultury Lubomíra Zaorálka, bývalého ministra zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky a nynějšího poslance ČSSD. Zaorálek nezvedal telefon.

„Zatím ta jména, která kolují, jsou jen a jen spekulace, či zbožná přání některých lidí. A to včetně Zaorálka,“ uvedl pro LN vysoce postavený zdroj z ČSSD.

Fajt jednal protiprávně, napsal ministr Staněk ředitelům světových muzeí

Staněk šéfy galerie a muzea odvolal 18. dubna. Krátce poté zástupci kulturních institucí a umělci sepsali petici za jeho odvolání. K pondělku ji podepsalo téměř 7000 lidí. V petičním výboru jsou například producent a režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Olga Sommerová nebo ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. Odvolání Fajta a Soukupa kritizovala i sněmovní opozice.

Staňkův konec bude znamenat sedmou změnu pro Babišův kabinet za 11 měsíců fungování. Poslední ministerské změny se uskutečnily 30. dubna, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval nové ministry spravedlnosti, průmyslu a obchodu a dopravy. Uskutečnily se také změny v obsazení vicepremiérů.

Autoři: , ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!