Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
  • Středa 24. dubna 2024 Jiří

Nálepka extremistické SPD je bizarní, řekl volební lídr hnutí Ivan David

  17:00aktualizováno  16. května 13:07
Lídrem kandidátky hnutí SPD do voleb do Evropského parlamentu je psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví Ivan David. Za stranu se už loni ucházel o místo v Senátu a oslovení ke kandidatuře přijal i nyní, uvedl ve čtvrtečním Rozstřelu. Podle Davida je nálepkování SPD jako extremistické či xenofobní strany nesmyslné.

Svou hlavní tvář do eurovoleb představila SPD Tomia Okamury v únoru. Profesí lékař Ivan David už byl se stranou spojen dříve, loni v říjnu za ni kandidoval do Senátu v obvodu Praha 12. Získal však jen 5,5 procenta hlasů a do horní komory parlamentu zvolen nebyl.

„Stejně jako před senátními volbami jsem byl nyní osloven a souhlasil jsem. Nakonec jsem se stal i lídrem, byl to vcelku jednoduchý proces,“ zdůvodnil svojí současnou kandidaturu David v pořadu Rozstřel.

„Předtím jsem stranu volil, připadá mi nejpřiměřenější v otázce směřování společnosti,“ zopakoval svá dřívější tvrzení, proč s SPD sympatizuje.
Podle něj jsou v dnešní době důležité otázky národní identity, protože Evropská unie se snaží o centralizaci moci.

Předvolební kampaň SPD nebyla příliš viditelná. Podle Davida bylo složité uvážit, jaká část společnosti hnutí podpoří a tomu uzpůsobit vložené prostředky. Ohlas nicméně vyvolaly stranické noviny s titulkem „Evropská unie nás nutí jíst zkažené maso!“ „Bylo to hlavně ze snahy zaujmout, přinutit lidi, aby si článek přečetli a o tématu přemýšleli,“ popsal David.

Na vlastní oči. Noviny SPD před eurovolbami

Text se podle něj vztahoval k nedávné kauze dováženého masa se salmonelou z Polska. „EU tehdy vystupovala jako někdo, komu jde hlavně o volnost obchodu než o zdraví občanů. Takový titulek je legitimní, má ve zkratce upoutat, když se do něj nevejdou všechny detaily,“ řekl David.

Odchod Česka z EU by David podpořil

Na startu kampaně podpořili SPD i přední evropští nacionalističtí politici - předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová či předseda nizozemské Strany pro Svobodu Geert Wilders.

Ivan David

Ivan David byl v letech 1998 až 2002 poslancem za ČSSD. V letech 1998 a 1999 také za opoziční smlouvy vykonával funkci ministra zdravotnictví ve vládě současného prezidenta Miloše Zemana. Demisi podal v prosinci 1999. „Tlačili na mě někteří funkcionáři ČSSD, abych odešel, a tlačili také na premiéra,“ řekl tehdy.

David vždy patřil k levému křídlu sociální demokracie, ostatně v době pádu komunistického režimu v roce 1989 se hlásil k radikální marxistické Levé alternativě.

V minulosti působil jako ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Z této pozice byl odvolán v roce 2008. Loni krátce pracoval v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Před pár lety založil David web Nová republika, který je kritiky považován za dezinformační či také konspirační.

„Takové úzké vztahy s partnerskými stranami jsou výhodou, je větší šance, že se dosáhne nějakých výsledků. Jsou spolu navíc i v neformálním, přátelském kontaktu. Ostatní strany toto nemají, mohou se tak obávat, v jaké frakci po zvolení skončí,“ myslí si David.

Ve studiu David mluvil i o teoretickém odchodu Česka z Evropské unie, pro „czexit“ by hlasoval. „Musely by však vzniknout vhodné podmínky,“ upozornil.

„Nedosáhli bychom sice na dotace, mohli bychom ale naopak například zdaňovat dividendy, nepřicházeli bychom o prostředky kvůli vyváženým polotovarům. Odchod z EU není konec, Švýcarsko, Lichtenštejnsko si nevedou špatně. Podle mého názoru můžeme brzy očekávat úvahy dalších států o odchodu,“ řekl David.

V závěru pořadu lídr SPD do eurovoleb reagoval na dnešní pověst strany, kterou řada lidí označuje za extrémistickou, xenofobní či rasistickou. „Ty nálepky jsou bizarní, ti co je lepí, by si měli najít lepší argumenty. Extrémistická, xenofobní, to je nesmysl. Rasová, to je směšné,“ upozornil David s odkazem na původ předsedy hnutí Tomia Okamury.

„Nebojíme se cizího, nového ve smyslu xenofobie, ale snažíme se najít nový přístup k odlišnostem,“ uzavřel.

Autor:
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a jeden pokus o něj si...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na účtu, navíc...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany pořadatelů a...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal tento týden při...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mnohamiliardová americká pomoc Ukrajině se náhle přiblížila. Jde o dny

Americká Sněmovna reprezentantů by mohla o pomoci Ukrajině, Izraeli a indicko-tichomořskému regionu hlasovat v sobotu....

Budíček pro centristy, zelená vlna a boj o Evropu, píše tisk o eurovolbách

Evropská i světová média se po eurovolbách shodují, že Evropská unie už nebude moci zůstat stejná jako dosud. Něco se...

Přežil skandály a je ještě úspěšnější. V Polsku vyhrál Kaczyński, píší média

Evropské volby v Polsku mají jediného vítěze, a tím je Jaroslaw Kaczyński, předseda vládní strany Právo a spravedlnost...

Řecká vládní strana v eurovolbách drtivě prohrála, chce předčasné volby

Řecko směřuje k předčasným volbám. A to kvůli výsledkům voleb do Evropského parlamentu, kde vládní levicové hnutí...

Volby do europarlamentu obmění Sněmovnu. Vrací se exministr Petr Bendl

Po volbách do Evropského parlamentu se obmění i složení Poslanecké sněmovny. V eurovolbách totiž uspěli hned tři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...