Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš doufá ve zklidnění situace, uvedl k rezignaci Staňka

Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).
Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).
Foto: Reprofoto The Washington Post

Tlak na ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) byl velký a premiér Andrej Babiš očekával, že situace skončí ministrovým odchodem. Věří, že rezignace zklidní situaci, řekl Babiš dnes v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Výběr nového ministra nechává na ČSSD. Oficiální informaci o ministrově demisi ale zatím premiér nemá a prezidenta Miloše Zemana o odvolání ministra požádá teprve poté, až příslušnou informaci oficiální cestou dostane.

"Já myslím, že to pomůže. Že to zklidní situaci, protože ten tlak byl velký. Ve finále já jsem i čekal, že to takhle dopadne," řekl Babiš. Připomněl protesty proti Staňkovi kvůli odvolání šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Podle něj se teprve v budoucnu ukáže, zda byla Staňkova kritika Fajta oprávněná nebo ne.

Babiš také uvedl, že se o Staňkově odchodu z vlády dozvěděl od předsedy ČSSD Jana Hamáčka dnes odpoledne. Rozhodnutí o příštím ministrovi kultury nechá na sociální demokracii. "Já v rámci koaliční smlouvy budu respektovat rozhodnutí ČSSD," řekl.

Staněk rezignaci ke konci května oznámil v dopisu adresovaném Babišovi. Uvedl, že zprostil povinnosti mlčení všechny úředníky ministerstva, kteří vypracovali audity v Národní galerii Praha a Muzeu umění Olomouc a předává veřejnosti k posouzení všechny jejich výstupy. Právě kvůli veřejnému tlaku po odvolání ředitelů obou institucí Staněk rezignoval.

Témata:  Antonín Staněk Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy