Hlavní obsah

Konečně je pryč, reaguje opozice na rezignaci Staňka

Konec ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) ve funkci je podle opozice jen dalším selháním Babišovy vlády. Ministr měl podle opozičních politiků skončit už dávno, protože kultuře nerozumí a nemá k ní žádný vztah. Staňkův konec bude znamenat sedmou změnu pro kabinet Andreje Babiše (ANO) za 11 měsíců fungování.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk

Článek

„Odcházející ministr Antonín Staněk bohužel celým svým působením dokazoval, že české kultuře nerozumí, nemá k ní vztah a ministrem se nikdy stát neměl,” reagoval na jeho konec místopředseda ODS Martin Baxa.

Podle předsedy lidovců Marka Výborného je Staňkovo odstoupení skvělá zpráva „Vítáme tuto sebereflexi, je to skvělá zpráva pro českou kulturu,” napsal Výborný.

„Včera bylo pozdě, konečně je pryč," komentoval Staňkův krok místopředseda Starostů Jan Farský a dále dodal, že Staňkovo odvolání šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa byla osobní pomsta.

Podobně se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého není Staněk kompetentní ani viditelný. „Byl to nečinný ministr a choval se arogantně,” uvedl.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil to vnímá to jako nekompetentnost celé vlády „Andrej Babiš chce řídit stát jako firmu. Zřejmě ale ještě nenašel volant. Tak funguje Babišova vláda „odborníků” v praxi,” uvedl Pospíšil.

Staněk si kritiku veřejnosti, odborných kruhů i opozice vysloužil za způsob, jakým odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zdůvodnil to tím, že dělali chyby v hospodaření.

Rezignaci ministra Staňka potvrdil šéf ČSSD Jan Hamáček. Ministr kultury skončí po volbách do konce května a Hamáček nyní bude hledat nástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám