Fortuna:liga • Nadstavba • 20:00

SK Slavia Praha - FK Jablonec

SK Slavia Praha
2:1
1:1
FK Jablonec
33. Traore
85. Souček
9. Holeš

Dobrý večer, vítejte u online přenosu utkání nadstavbové části Fortuna:ligy mezi Slavií Praha a Jabloncem. Zápas začíná ve 20:00.

Druhý dnešní duel se odehraje v pražském Edenu, konkrétně tedy v Sinobo Areně, domovském stánku Slavie Praha. Sešívání v něm přivítají čtvrtý Jablonec a budou se chtít co nejvíc přiblížit mistrovskému titulu. Před tímto kolem měli náskok pěti bodů na druhou Viktorii Plzeň, ta však svůj zápas dohrála před malým okamžikem a ztrátu na svého rivala v boji o titul stáhla zpět na dva body. Dokázala totiž doma porazit pražskou Spartu. Co porazit, Plzeň letenský celek rozstřílela 4:0. Slavia tak dnes titul slavit už nemůže. Musí si počkat minimálně do neděle.  

V tomto složení dnes nastoupí pražská Slavia. Ta dnes udělala dvě změny proti nedělnímu utkání s Plzní. Na hrot útoku se místo Van Burena vrací kapitán Milan Škoda. V záložní řadě poté naskočí místo Alexe Krále Ibrahim Traore. 

Tuto jedenáctku poslal do boje hostující kouč Petr Rada. Na levém křídle dostává před Jovovićem přednost Acosta. Jablonci v dnešním utkání chybí zranění Vatajelu a Kubista. Z lavičku jsou ale připraveni krom Jovoviće naskočit Chramosta či Ikaunieks.  

Sešívaní odstartovali nadstavbu ne zrovna povedeným utkáním v Liberci, kde remizovali 0:0. Trápilo je výborné napadání Severočechů, kvůli kterému chybovali v rozehrávce. Nedokázali si kromě pár závarů vypracovat větší šance. Museli tak spoléhat, že svůj náskok na Plzeň navýší ve vzájemném zápase. Ten měl hodně napovědět a možná i rozhodnout o ligovém titulu. Svěřenci Jindřicha Trpišovského v utkání byli lepším týmem, ale o jejich výhře rozhodly až tři branky ze závěrečné desetiminutovky. Pokud uspějí i dnes, mohou být titulu na dosah.

Slávistická radost v zápase nadstavby Slavia - Plzeň
Slávistická radost v zápase nadstavby Slavia - Plzeň | Foto: Tomáš Liška

Nečeká je ale nic jednoduchého. V domácím zápase totiž přivítají čtvrtý Jablonec, který má v závěru sezony dobrou formu. V posledním kole základní část na domácí půdě rozstřílel ostravský Baník 4:0 a stejného soupeře na vlastním stadionu porazil i uplynulý víkend, tentokrát 2:0. V prvním kole nadstavbové části sice Severočeši padli na půdě Plzně, herně však druhý tým tabulky přehrávali a dlouho vedli 1:0. Jenže z mnoha šancí nepřidali druhou trefu a Viktoriáni v závěru úplně otočili vývoj utkání. Na čtvrtém místě Jablonce se již nic měnit nebude, Radův tým si tak zahraje minimálně baráž o Evropskou ligu.

Jakub Považanec se raduje z branky
Jakub Považanec se raduje z branky | Foto: Reuters

Slávisté se dnes budou muset obejít bez fanoušků na tribuně Sever. 

Oba celky ve svých tradičních dresech nastupují na hrací plochu. V hustém dešti je nečeká  nic lehkého. 

Sudí Martin Nenadál poprvé zapískal, což znamená, že duel byl odstartován. 

1

Ani jsme se nenadáli a sudí Nenadál píská první faul. Holeš poslal k zemi Olayinku. 

2

Poprvé proti svým bývalým spoluhráčům hraje Lukáš Masopust. Ten ve druhé minutě zkoušel zrychlit hru a vyslal do brejku Olayinku, obrana Jablonce si však poradila. 

5

Olayinka si narážel s Traorem, který upadl ve vápně, hraje se však dál. 

5

První rohový kop bude rozehrávat Slavia, když Coufalův centr zablokoval Acosta. 

6

Ngadeu se cpal po rohu do zakončení, ale ani nadvakrát nedostal míč k bráně Hrubého. 

8

Velká šance Slavie neskončila ani pokusem o střelu. Kratochvíl byl na středovém kruhu obrán o míč, Škoda poté vysunul do křídla Masopusta, ten ale úhlu nevystřelil ani nenahrál. Zasekl míč a pak už nikoho ze svých spoluhráčů nenašel. 

9

Tak toto jsme na úvod utkání rozhodně nečekali. Tomáš Holeš si z pravé strany natáhl míč na střed hřiště a z rohu vápna vyslal svou slabší levou nohou parádní ránu. Trefil se přesně do horního rohu na přední tyč gólmana Koláře. 

10

Z dálky pálil i Hušbauer, jenže Hrubý jej vyrazil a nikdo ze Slávistů se k dorážce nedostal. 

13

Dvě dobré střelecké pozice Slavie. Do odraženého míče se zpoza vápna opřel Tomáš Souček a protáhl gólmana Hrubého. Následný centr Bořila chtěl zakončit Olayinka, hlavou však přestřelil bránu. 

16

Kouč Jablonce Petr Rada dnes kvůli trestu sleduje duel z tribuny a vypadá velmi spokojeně. 

19

Simon Deli nedovoleně poslal k zemi Kratochvíla a Jablonec může rozehrávat nebezpečnou standardní situaci. U míče stojí pochopitelně Michal Trávník. 

20

Centr jabloneckého záložníka ani střela Kratochvíla však Jablonci ohrožení brány nepřinesly. 

24

Centry Slávistů jsou často blokovány, obrana Jablonce funguje zatím výborně. 

25

Důležitý moment. V utkání kvůli problémům s třísly končí bývalý hráč Jablonce Lukáš Masopust, na hřišti ho nahrazuje nejlepší střele Slavie Miroslav Stoch. 

26

Slavia se řítila po pěkné narážečce do přečíslení dvou hráčů na jednoho. Stoch ale míč přes Hovorku neprocpal ke Škodovi. 

27

Sešívaní jsou hodně aktivní. Z vlastní půle rozehrál po faulu rychle Hušbauer, který našel vepředu osamoceného Olayinku. Ten si poradil s Břečkou, ale z úhlu nepropálil Hrubého. 

29

Na hranici šestnáctky zůstal po zpětné přihrávce Holeše volný Acosta, v momentu střely ale podklouzl a zamířil mimo bránu Koláře. 

32

Chvíli se teď nehraje. Acosta fauloval u postranní čáry Coufala a Slavia měla kopat přímý kop. Jenže uruguayský záložník se v souboji zranil, před rozehráním standardním situace upadl a musel být ošetřen. 

33

Tentokrát už Slavii centr do vápna vyšel. Po přímém kopu Stocha vznikl závar ve vápně. Díky Olayinkovi došel míč zpět na hranici penaltového puntíku, kde stál volný Souček. Ten sice netrefil míč, jak chtěl, našel ale u zadní tyč Traoreho, který se natáhl a zakončil. 

35

Střídat musel vynuceně i Jablonec. Acostu nahradil Vladimir Jovović. 

39

Olayinka si chtěl narazit s Hušbauerem, jenže zkušený záložník byl přečíslen a o míč přišel. 

41

Coufal hodně přetáhl svůj centr, našel jim sice Olayinku, ten ale nezvládl těžké zakončení. Při snaze trefit míč z voleje promáchl. 

43

Eduard Sobol je prvním potrestaným hráčem. Bývalý Slávista Sobol nezvládl ubránit Coufala, který jej předběhl, Ukrajinci tak nezbylo nic jiného, než jej zatáhnout za dres. 

45

Ngadeu propadl a Jablonec mohl běžet v podstatě ve třech proti jednomu. Jenže Jovović při přihrávce trefil jen nataženou nohu Deliho. 

45

Kvůli několika ošetřováním a dvěma střídáním se bude v první půli hrát nad rámec základní hrací doby ještě 3 minuty. 

45+1

Traore je dnes aktivní, hodně se cpe do zakončení. Nízký centr Bořila zkoušel záložník z Pobřeží Slonoviny akrobaticky poslal na bránu. Jen těsně svatyni Hrubého přestřelil. 

45+4

Hušbauer ještě pálil z dálky levačkou, bránu Jablonce ale přestřelil. Zároveň to byla poslední akce prvního poločasu. 

První půle v Edenu byla rozhodně zajímavá. Nejkrásnější moment přišel hned v deváté minutě, když se parádně trefil Tomáš Holeš. Slavia nečekaně ztrácela a vrhla všechny své síly do ofenzívy. První střelu Součka vyrazil Hrubý, další z ran slávistického záložníka se v 33. minutě dostal až ke spoluhráči Traoremu, který zakončil do prázdné brány. Slavia se snažila ještě přidat další trefu, do přestávky se jí to však nepovedlo. Navíc oba týmy ztratily kvůli zranění křídelní hráče. Na jedné straně to je Masopust, na té druhé Acosta. 

Druhá půle v Edenu právě začala. 

49

Druhá půle se bude zřejmě ubírat stejným směrem jako ta první, kdy Slavia víc držela míč a tlačila svého soupeře. Ten ale dobře brání a umí i zahrozit. 

50

Traore po souboji s Hovorkou upadl a zůstal ležet, sudí Nenadál však nepískal. A hru přerušil během akce Slavie.

51

Z opakovaného záběru jde vidět, že Hovorka přišlápl nohu Traoreho. K zákroku přišlo ale před vápnem, penaltu tak chtít sešívaní nemohli. 

53

Zažlutilo se před tváří Tomáše Břečky. Ten u postranní čáry hodně tvrdě sestřelil Hušbauera hokejovým bodyčkem. 

56

V druhé půli vidíme mnoho zajímavých soubojů, některé z nich se odpískaly proti domácím a to diváci v Sinobo Areně nevidí rádi. 

57

Tentokrát si ale podle sudího Nenadále pomohl Hovorka v souboji s Olayinkou faulem. Slavia může rozehrávat zajímavou standardní situaci. 

62

Snaha Trávníka se Sobolem byla zbytečná, záložník Jablonce byl v ofsajdovém postavení. 

63

Infarktová scéna pro Slavii. Po standardní situaci Slavie se dostal do rychlého brejku Jovović, proti kterému naprosto chybně a hloupě vyběhl Kolář. Srbský křídelník jej sice obešel, z velké dálky a pod tlakem však prázdnou bránu netrefil. 

67

Změna v kádru Slavie. Kapitána Milana Škodu nahrazuje Mick Van Buren. 

70

Obrovská šance pro Jablonec. Trávníkova skvěle kopnutá standardka našela hlavu Martina Doležala, jeho pokus ale skvěle vyrazil Kolář. 

73

Traoreho poslal k zemi Hübschmann a Slavia bude mít možnost pálit rovnou na bránu. 28 metrů je to od brány Hrubého. 

75

Žlutou kartu uviděl i domácí kapitán Hušbauer, který převzal pásku od Škody. U postranní čáry si kolem něj obhodil míč Kratochvíl a záložník Slavie jej pozdním skluzem poslal k zemi. 

77

Další zajímavá standardní situace pro sešívané. 26,2 metru, více z kraje, u míče stojí opět Miroslav Stoch. 

78

Slovenský záložník dostal míč přes zeď, jenže jeho pokus lapil v pohodě Hrubý. 

79

Oba týmy střídají. Petera Olayinku nahrazuje Alexandru Baluta, Michala Trávníka pak střídá Tomáš Pilík. 

81

Bořil pronikl po levé straně, ale vybojoval pro svůj tým jedině rohový kop. 

82

Ngadeu vyhrál osobní souboj, míč doputoval k Balutovi a ten zkouše zakončit akrobaticky. Rumunský záložník nebyl daleko od ohrožení brány. 

83

Obrana Jablonce dokáže zablokovat téměř vše, co letí do vápna, skvělý výkon hostí. 

85

Slávisté se dlouho trápili, nedokázali se pořádně dostat do šance a začínalo být jasné, že buď přijde záblesk geniality, nebo dnes sešívaní nevyhrají. Jenže pšt minut před koncem dostal vteřinku na hranici vápna Tomáš Souček a parádní ránou na zadní tyč překonal Hrubého. Může to být trefa, která nasměruje Slavii k titulu. 

88

Baluta poslal k zemi Jovoviće a uviděl žlutou kartu. 

88

Jablonec se nevzdává. Považance nahradil na hrací ploše Jan Chramosta. 

90

Nastavovat se budou 4 minuty. 

90+3

Jovović nevyřešil situaci nejlépe, zbrkle pálil, když měl ve vápně několik svých spoluhráčů. Jeho rána navíc bránu hodně minula. 

Je konec, Slavia ubojovala zápas s Jabloncem a po výhře 2:1 je už jen malinký krůček od titulu. 

Slavia to dokázala a zareagovala na výhru Plzně podobným způsobem. Dokázala získat tři body a na plzeňský celek má opět náskok pěti bodů. Do konce zbývají dvě utkání, sešívaní jsou tak malinký krůček od titulu. V nedělním utkání v Ostravě by měl stačit pražskému celku jeden jediný bod vzhledem k tomu, že má lepší vzájemné zápasy s Plzní. 

 

Dnes Slavia neodehrála úplně nejlepší zápas, dlouho se od srovnání na 1:1 nemohla prosadit, obzvláště v druhé půli to sešívaným nešlo. Nakonec ale přišla v 85. minutě skvělá rána Součka, která vysvobodila celý stadion z nepříjemně se vyvíjejícího se večera. Ode mě to je pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost při dnešním fotbalovém maratonu a přeji hezký zbytek večera a dobrou noc. 

Právě se děje

Další zprávy