‚Tohle musí zůstat v tichosti.‘ Politici by se podle Jermanové neměli vyjadřovat k Čapímu hnízdu

Obžaloba v probíhající kauze Čapí hnízdo není důvod, aby Andrej Babiš přišel o post premiéra či předsedy hnutí ANO, myslí si středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu také uvedla, že náměstí plná demonstrantů jí nejsou lhostejná, ale ani příjemná.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslava Pokorná Jermanová

Jaroslava Pokorná Jermanová | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hejtmanka Pokorná Jermanová uvedla, že není správné, aby se k probíhajícímu procesu vyjadřovali politici v rovině úvah. „Tohle má zůstat v tichosti a má si to řešit ten orgán, aniž by na něj byl vyvíjen jakýkoli tlak,“ myslí si hejtmanka. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepřebírám od každého výsledky jejich práce, od toho jsou vedoucí odboru, brání se hejtmanka středočeského kraje

Jermanová se vyjádřila i k demonstracím proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Říká, že sama nemá důvod k tomu, aby demonstrovala proti stávající situaci. V minulosti se podle ní konaly protesty i proti premiéru Petru Nečasovi nebo proti politikům, kteří nebyli trestně stíháni. 

„Na demonstracích jsem se podívat nebyla, ale jsou projevem demokratické společnosti. Nešla bych, dokud bych neměla dostatečné množství důkazů,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Zaplněná náměstí demonstranty jí prý nejsou lhostejná a ani příjemná. Údajně se v nich však neodráží slabina toho, že je premiér Andrej Babiš trestně stíhán.

Pět milionů za externisty

Středočeský kraj předloni z veřejných peněz vyplatil neznámým externím pracovníkům pět milionů korun za nejrůznější analýzy a monitoring. Žádné bližší informace o nich dosud neposkytl.

„My vám ty informace nemůžeme poskytnout, máme takto nastavené zákony, bohužel. Dostali bychom se do rozporu s úřadem pro ochranu osobních dat,“ vysvětluje Pokorná Jermanová.

„Všichni dohodáři byli osloveni, požádali jsme je, aby dali souhlas se zveřejněním svých jmen, oni tak neučinili, nechtějí být skandalizováni.“

Za všemi je prý vidět konkrétní práce a výsledek – ani ten však nikde nebyl zveřejněn. Podle ředitele krajského úřadu jde o zasahování do autorských práv.

Nad kontrolou těchto pracovníků Jaroslava Pokorná Jermanová nezodpovídá. „Nepřebírám od každého výsledky jejich práce, od toho jsou příslušní vedoucí odboru. Kraj je v nejlepší finanční kondici, v jaké kdy byl. Rapidně se snižuje dluh, máme nejvyšší podíl investic, opravujeme silnice,“ jmenuje hejtmanka. Uniklé informace jsou podle ní vytržené z kontextu.

Marie Bastlová, Antonín Havlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme