Hlavní obsah

Bez solidarity hrozí hranice, varoval v eurodebatě socialista Timmermans. Konzervativce zastupoval Zahradil

V Evropské unii dříve či později hrozí obnovení vnitřních hranic, pokud se země ze střední a východní Evropy nezačnou při řešení migrační problematiky chovat solidárněji. Ve středeční závěrečné debatě vedoucích kandidátů evropských politických frakcí před blížícími se volbami do Evropského parlamentu to uvedl zástupce socialistů a první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Foto: Francois Walschaerts, Reuters

Debata kandidátů evropských frakcí v Bruselu. Na snímku zleva Jan Zahradil, Nico Cue, Ska Kellerová, Margrethe Vestagerová, Frans Timmermans a Manfred Weber

Článek

Migrační problematika byla prvním z několika okruhů témat v diskusi, kterou Evropská vysílací unie (EBU) zorganizovala přímo v prostorách europarlamentu.

Například Manfred Weber, zástupce Evropské lidové strany (EPP), která má velké šance volby vyhrát, zdůraznil potřebu silného zaměření na situaci v Africe. V jeho komisi by prý existoval komisař právě jen pro problematiku tohoto kontinentu.

Timmermans ve středu večer ve svých vystoupeních na situaci ve východní a střední Evropě narážel několikrát a také v jiných souvislostech. Poukázal například na nedávnou cestu maďarského premiéra a „přítele (ruského prezidenta) Vladimira Putina” Viktora Orbána do USA za prezidentem Donaldem Trumpem, který si podle něj přeje jako historicky první americký prezident Evropu slabou a rozdělenou.

Poprvé se jako lídr volební frakce před kamerami výrazněji představila Timmermansova kolegyně z Evropské komise - kde odpovídá za problematiku hospodářské soutěže - Margrethe Vestagerová, kterou do boje vyslali liberálové z ALDE. Výrazněji se projevila u otázek jako je zdanění nadnárodních korporací, kde navrhla zavedení minimální celoevropské míry zdanění těchto firem. Část diskuse zástupci stran věnovali také otázce nezaměstnanosti, především mladých lidí.

V debatě nechyběla ani otázka ochrany klimatu. Český europoslanec Jan Zahradil, který do voleb vede konzervativní a reformní frakci ECR, v této souvislosti zdůraznil potřebu postupného přizpůsobování, které bude sociálně udržitelné a bude mít správný časový rozvrh i realistické cíle.

Příštích 751 europoslanců bude moci mezi 23. až 26. květnem vybrat okolo 400 milionů oprávněných voličů napříč EU. Budou mezi nimi i lidé z Velké Británie, kde se eurovolby kvůli odklad brexitu až na konec října nakonec konají také. V České republice se volby uskuteční 24. a 25. května.

Lidovec Weber varoval před ztrátou pracovních míst a zdůraznil, že v této oblasti věří především v inovace. Také podle Vestagerové by se změny evropského průmyslu, které si přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku vyžádá, mohly stát příležitostí, jak dát v unii vzniknout řadě pracovních míst. Weber také odmítl Timmermansovu představu evropské daně z emisí CO2, která by umožnila financovat programy potřebné k posílení ochrany klimatu.

Mezi šesti diskutujícími ve středu večer nebyl žádný výrazný zástupce euroskeptických uskupení, která podle průzkumů v mnoha unijních zemích sílí, a do výsledku eurovoleb by tak mohla výrazněji promluvit. Před takovým vývojem ostatně mnozí z účastníků debaty varovali a do kamer evropské voliče žádali, aby přišli hlasovat.

Současní čeští europoslanci
jménozvolen/a zafrakce v EP
Dita CharanzováANO 2011Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE)
Martina DlabajováANO 2011Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE)
Petr JežekANO 2011Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE)
Jan KellerČSSDProgresivní aliance socialistů a demokratů v EP (S)
Jaromír KohlíčekKSČMKonfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL)
Kateřina KonečnáKSČMKonfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL)
Jiří MaštálkaKSČMKonfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL)
Luděk NiedermayerTOP 09 a StarostovéEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)
Jiří Payne (v roce 2017 nahradil Petra Macha)Strana svobodných občanůEvropa Svobody a Přímé Demokracie (EFDD)
Pavel PocČSSDProgresivní aliance socialistů a demokratů v EP (S)
Miroslav PocheČSSDProgresivní aliance socialistů a demokratů v EP (S)
Stanislav PolčákTOP 09 a StarostovéEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)
Jiří PospíšilTOP 09 a StarostovéEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)
Olga SehnalováČSSDProgresivní aliance socialistů a demokratů v EP (S)
Michaela ŠojdrováKDU-ČSLEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)
Jaromír ŠtětinaTOP 09 a StarostovéEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)
Pavel SvobodaKDU-ČSLEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)
Pavel TeličkaANO 2011Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE)
Evžen TošenovskýODSEvropští konzervativci a reformisté (ECR)
Jan ZahradilODSEvropští konzervativci a reformisté (ECR)
Tomáš ZdechovskýKDU-ČSLEvropská lidová strana (EPP, křesťanští demokraté)

Reklama

Výběr článků

Načítám