Sucho sahá do našich peněženek, prodražuje i obědy, nejvíce si připlatí vegetariáni

drahé obědy

Sucho sahá do našich peněženek, prodražuje i obědy, nejvíce si připlatí vegetariániNOVÉ
ilustrační foto Foto:

Foto: Shutterstock

1
Domov
Vojtěch Šeliga
Sdílet:

Loňské sucho se stále zásadněji odráží v peněženkách Čechů. Nejvíce je to znát na cenách zeleniny. Za kilo cibule totiž lidé zaplatí i přes 40 korun. Drahá zelenina proto začíná prodražovat také pokrmy v restauracích. Ekonom Štěpán Křeček upozorňuje, že nejvíce na to doplatí především vegetariánské restaurace, které obzvláště dbají na použití kvalitní zeleniny. Evidentní růst cen obědů dokazují čísla serveru menicka.cz.

Nejnovější data ČSÚ ukazují, že ceny zeleniny meziročně stouply o 30,7 %, z toho ceny brambor o 70,2 % „V případě skokového růstu ceny zeleniny platí, že se zvýší vstupní nákladové položky restaurací. Provozovatelé se budou snažit zvýšené náklady přenést na koncového zákazníka, což povede ke zdražování. To vzhledem k obvyklému způsobu cenotvorby může být nadproporcionálně vyšší, než by odpovídalo prostému růstu ceny zeleniny,“ řekl pro Echo24 hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Nejhůře však zdražování dopadne na náročnější konzumenty a vegetariány. „Zdražování se nejvíce dotkne vegetariánských restaurací. Vyšší ceny lze očekávat také u restaurací, které se zaměřují na vaření z biozeleniny. Ta v absolutních částkách zdražila ještě více než konvenčně pěstovaná zelenina,“ vysvětlil Křeček na základě vlastních zkušeností. 

Rostoucí ceny obědů v restauracích jsou patrné i z reportu vývoje cen, které deníku Echo24 poskytl server menicka.cz. Například vloni v dubnu se zákazník v Brně najedl průměrně za 113 korun. V dubnu 2019 vystoupala průměrná cena v moravské metropoli již na 120 korun. V Liberci by si před rokem člověk vystačil se stokorunou a korunu by ještě mohl nechat jako spropitné. Letos by potřeboval již 105 korun. Už loni byly dražší obědy v Olomouci – 114 korun, letos se však cena vyšplhala na 124 korun.

Výrazné změny cen jsou patrné i v posledních měsících, kdy výrazně eskalovala právě cena zeleniny. V Ostravě člověk v lednu za oběd zaplatil 111 korun, v dubnu již 116, také v Plzni došlo za stejné období k pětikorunovému nárůstu. Existují však i výjimky. Například v Ústí nad Labem cena poledních menu během prvních letošních měsíců o dvě koruny klesla. 

Server však dodává, že rostoucí ceny jsou důsledkem více faktorů. „Růst cen obědových meníček i à la carte nabídek je evidentní. Restaurace pracují s kvalitnějšími surovinami, modernizují, investují, navyšují odměny zaměstnancům či školí lépe svůj personál – všeobecně se jim zvyšují vstupy od A do Z. Navíc se přizpůsobují nekompromisnímu tržnímu prostředí. Hosté jsou náročnější. Preferují kvalitní stravu v adekvátním prostředí, za což jsou pochopitelně ochotni utratit více, nežli v minulosti,“ uvedl pro Echo24 spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Ekonom Štěpán Křeček zároveň varuje před rizikem možného zhoršení celkového zdravotního stavu populace. „Lidé v Česká republice za zeleninu neutrácí výrazné částky vzhledem k celkovým příjmům domácností. Zdražování zeleniny je tedy nepříjemné, ale nikomu nezpůsobí existenční potíže. Může se však stát, že kvůli vyšším cenám budou některé skupiny osob snižovat konzumaci zeleniny. V případě, že by tato situace přetrvávala delší dobu, mohlo by to mít negativní důsledky na zdravotní stav části populace. Ekonomické dopady těchto důsledků by však bylo velmi těžké až nemožné vyčíslit,“ uvedl.

Zdraží školní jídelny?

Nabízí se rovněž otázka, zda nemohou rostoucí ceny zeleniny ovlivnit i ceny ve školních jídelnách. „Zvýšení cen je  prozatím možné pokrýt zvýšením stravného v rámci vyhláškou stanovených limitů. MŠMT aktuálně neeviduje potřebu ze strany školních jídelen na navýšení finančních limitů na stravování, nicméně předpokládáme, že provedeme nové šetření a dle jeho výsledků přistoupíme k případné aktualizaci předmětných finančních limitů na nákup surovin,“ uvedla Aneta Lednová za ministerstvo školství. Také oslovení ředitelé škol potvrzují, že se zdražování zeleniny zatím nijak neprojevuje.

Čtěte také: Sucho tvrdě dopadlo na ceny cibule, za kilo lidé zaplatí i přes 40 korun

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články