Itálie odhalila rozsáhlé pančování olivového oleje. Tekutina ze sóji a chlorofylu putovala i do Česka

Itálie odhalila rozsáhlé pančování olivového oleje, putoval i do Česka (zdroj: ČT24)

Italští policisté v rámci mezinárodní operace nazvané Žluté zlato dopadli podvodníky, kteří prodávali pančovaný olivový olej. Ve spolupráci s evropskými agenturami Europol a Eurojust zadrželi 24 lidí, z toho většinu v jihoitalském městě Cerignola a část v Německu. Extra panenský olivový olej, který byl ve skutečnosti sójový nebo slunečnicový olej obohacený chlorofylem, se prodával hlavně v Itálii a Německu. Dostal se ale i do Česka.

Podvodníci obvinění z nezákonného obchodování a padělání potravin založili fiktivní společnosti, o nichž tvrdili, že se v nich olivy zpracovávají. Podle vyšetřovatelů používali vedle sójového i slunečnicový olej, do nichž v nehygienických podmínkách černé stáčírny míchali různé přísady, například betakaroten nebo chlorofyl.

Pančovaný olej pak prodávali za výrazně nižší než tržní cenu, a to nejen v Itálii, ale i v zahraničí. V Německu jej dodávali do restaurací a supermarketů hlavně ve Stuttgartu, Frankfurtu a v Berlíně, uvedl Eurojust.

Pančovaný olej se dostal i do Česka

„Padělaný olivový olej ale končil také v České republice, Nizozemsku, Španělsku nebo v Anglii,“ uvedla zástupkyně prokurátorky Maria Gravinaová.

Každé dva týdny skupina do zahraničí vyvezla 23 tisíc litrů oleje. V průběhu vyšetřování, které začalo v roce 2015, bylo zkonfiskováno 150 tisíc litrů oleje v prodeji. Celková škoda se odhaduje na nejméně osm milionů eur (až 206 milionů korun). „Podle mých informací byl tohle největší případ pančovaného olivového oleje s mezinárodním přesahem,“ uvedl Chris Vansteenkiste z Europolu.

Při výrobě kvalitního extra panenského olivového oleje se olivy nečešou, ale nechávají spadnout ze stromu do připravené plachty. Tento druh olivového oleje lze získat pouze mechanickým lisováním za studena.

Zájem o cennou komoditu po světě stoupá a v obchodu se točí miliardy. Případy pančování oleje nejsou ojedinělé. Italští kontroloři například v roce 2012 zjistili, že až čtyři z pěti prodaných lahví obsahují mnohem levnější a méně kvalitní olej z oliv vypěstovaných v Řecku, Maroku nebo Tunisku.

„Prostě přidali trochu vysoce kvalitních oliv do těch levných a potom ho označili jako extra panenský – jako olej nejvyšší kvality,“ vysvětlil policista Giuseppe Vadala. V olivovém skandálu přitom nejde jen o samotnou kvalitu oleje, ale i o to, že levnější dovážené olivy se často stříkají postřikem, který obsahuje pesticidy.