Hlavní obsah

My nic, to ostatní. Schůzka Babiše s velkovýrobci o kvalitě potravin bez výsledku

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek ráno sešel se zástupci nadnárodních potravinářských koncernů. Řešili dvojí kvalitu potravin. Podle velkovýrobců není pravdivá výtka obchodních řetězců, že jim výrobci zakazují dovážet kvalitnější výrobky. Výrobci souhlasí, že není správné, aby odlišné výrobky měly stejný obal, co s tím ale budou dělat, neřekli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jsou to globální hráči a mě zajímá jejich názor. Tvrdí, že kterýkoliv výrobek si mohou naše řetězce objednat kdekoliv v EU. Odmítají, že by určovali jen jednu kvalitu,” řekl po jednání s velkovýrobci Babiš.

Na čtvrtečním jednání byli například zástupci společností Coca-Cola, Mondeléz, Nestlé nebo Procter & Gamble.

Právě směrem k zákazu dovozu směřovaly výtky obchodních řetězců, se kterými se Andrej Babiš sešel začátkem května. „Všichni říkali, že když zkoušeli přivézt kvalitnější výrobek z Německa, tak jim to výrobce zakázal. Je to diskriminace,“ dodal Babiš.

Podle premiéra je třeba v této věci vést další jednání. Doplnil, že ve spolupráci ministerstev průmyslu a obchodu a zemědělství se připravuje novela, která by za stejné obaly, v nichž bude kvalitativně odlišný výrobek, stanovovala pokutu až ve výši 50 milionů korun. Novelou by se měla vláda zabývat na příštím jednání 20. května.

Zabývají se chutěmi lidí

Velkovýrobci se podle Babiše také brání tím, že odlišné složení výrobků si přejí lidé.

„Tvrdí, že se zabývají chutěmi našich lidí. Myslím, že není problém, aby si naši lidé mohli vybrat. Ty argumenty jsou, že jsou různá složení výrobků, protože v dané zemi lidi mají jiné chutě a přejí si nějaké složení výrobku,” dodal Babiš.

Shodli se ale podle něj na tom, že nemůže být ve stejném obalu výrobek odlišné kvality. „Shodli jsme se na tom, že nemůže být při stejném obalu jiné složení výrobku. Tyto praktiky jsou nepřijatelné,” doplnil premiér. Takové výrobky by podle Babiše měly být odlišené. Řešení ale žádné nezaznělo.

Jednání navazovalo právě na schůzku se zástupci obchodních řetězců, která proběhla začátkem května. Babiš tehdy prohlásil, že chce nastavit takové podmínky, aby si Češi mohli kupovat stejně kvalitní věci, jako se prodávají třeba v sousedním Německu.

„Majonéza ve Španělsku má stejný obal jako majonéza u nás, ale ten obsah je tam úplně jiný, je tam jiný olej, jiný obsah cukru,“ kritizoval Babiš po jednání se zástupci obchodních řetězců.

Reklama

Výběr článků

Načítám