Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
  • Sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Eurovolby 2019: videoklip ve stylu Pelíšků i muslimové před Hradem

  10:47
Volby do Evropského parlamentu se blíží a kreativitě se v předvolební kampani meze nekladou. Zatímco někteří vsadili vše na popularitu oblíbeného českého filmu Pelíšky, druzí vzali do rukou vidle. Někde naopak upřednostnili starší generace a výzvu pro mladé.

„Rozšířil se nám tady takový nešvar,“ říká ve volebním videoklipu Spojenců pro Evropu známou repliku z Pelíšků herečka Eva Holubová. V lavicích ve třídě sedí kandidáti TOP 09 a STAN. Na tabuli ovšem místo slavného slova „prcat“ píše slovo brexit.

Holubovou ve videoklipu doplňuje také Jan Hrušínský, který do třídy vejde a shání se po proevropské třídě. STAN a TOP 09 se ve videu opřeli také do mluvčího prezidenta Miloše Zemana. Ten se ve videoklipu objeví na konci a Hrušínského oslovuje jako soudruha.

Není to poprvé, co se filmová hláška Pelíšků objevila ve videoklipu. V roce 2013 Petr Gazdík, který tehdy kandidoval za TOP 09 využil v předvolební kampani citaci „Proletáři všech zemí...“.  K tomu přidal nápis „Souhlasím s Jiřím Kodetem“.

„Dotace do každé rodiny“

„Jsem Dan Konečný a jsem tvůj osobní kandidát do Evropského parlamentu,“ začíná videoklip Dana Konečného, který kandiduje za Tvůj Kandidát. Jeho předvolení video může působit jako velká parodie, ovšem zmíněné slogany korespondují s programem uvedeným na webu.

„Budu chtít dotované kupony na pivo pro každého Čecha aj Moraváka!“ vykřikuje kandidát ve svém volebním videoklipu. Jeho slova doprovází potlesk příznivců. „Budu chtít pro všechny snídaně, obědy i večeře zdarma. Dotace do každé rodiny!“ pokračuje.

„Zabereme jim dvě tři spolkové země, jim dáme naše jídlo a vezmeme si to jejich,“ naráží dále na problematiku dvojí kvality potravin Konečný. „Budu chtít manželství pro pejsky a kočky!“ paroduje naopak současné politické debaty o manželství homosexuálů.

Házení vidlí

Lídrem Alternativy pro Českou republiku je právnička Klára Samková. „O co vám jde? Mně jde o tuto zemi. Jde mi o vás. Chtěla bych, abyste se měli co nejlépe,“ uvádí ve svém krátkém spotu. V pozadí za ní je vidět Pražský hrad.

Politické uskupení láká voliče na suverenitu České republiky, obhajobu svobody a bezpečí občanů. Zároveň také chce přeměnit Evropskou unii zpět do podoby Evropského společenství.

Krátký spot Samkové končí poeticky. „Chtěla bych, abyste se měli co nejlépe. Mám pochybnosti o tom, jestli to půjde s Evropskou unií. Proto kandiduji. Protože jestli to nepůjde, vyřeším to hezky česky,“ nadnese právnička. „Hodím do toho vidle,“ dodává.

Přemluv vnouče

Hlavní roli ve videoklipu Pirátů získali starší generace. Babička s dědečkem se ve videu naváží do mladých generací. „Naše vnoučata Evropský parlament nezajímá,“ uvádí babička. Společně s představitelem dědy vyjmenovávají věci, co mladí raději dělají místo toho, aby šli k volbám.

„A když vás nebudou chtít poslechnout, použijte nátlak,“ uvádí děda. „Žádný štrůdl,“ doplňuje babička. Oba herci ve videu zdůrazňují, jak je důležité přemluvit vnuka a vnučku pro to, aby šli k urnám. K těm volebním.

Skákání přes gumu

Zahalené muslimky skákající přes gumu ukazuje ve svém spotu Česká suverenita. Panorama Pražského hradu v pozadí doplňují věže od mešity. Podle tohoto politického uskupení vypadá takto realita v České republice v roce 2029.

Ústřední postavou videa je však David Rath, který je zároveň i hlavním lídrem. „Opravdu chcete takovou budoucnost pro své děti a vnoučata? Nechat děti zotročit islámem - s tím my bojujeme,“ komentuje výjev ve videu Rath.

V pozadí videoklipu hraje dramatická hudba a aktéři ve videu zdůrazňují, že řešením nejsou zbraně, nýbrž volební lístky. Spot končí slovy: „Volte šťastnou a bezpečnou budoucnost pro své děti a vnuky!“

V hlavní roli Babiš

Hlavní roli ve videoklipu strany ODS získal premiér Andrej Babiš

„Toto je Andrej. Často si myslí, že jsou všichni úplně blbí. Proto říká A a dělá B,“ začíná volební spot Občanské demokratické strany. „Andrej říká i to, že dnes už byznys nedělá a háji pouze zájmy České republiky. Přitom když mu EU zastavila dotace, sáhl do kapes českých daňových poplatníků,“ připomíná strana ve videu kauzu Andreje Babiše o evropských dotacích.

V závěru videoklipu, který poukazuje i na řepku či sucho v České republiky vyzývá strana občany k tomu, aby šli volit. „Řekněme mu, že už toho máme fakt dost,“ vyzývají.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Češi rozhodují o 21 europoslancích, kandidátky jsou jednotné pro celou republiku. Před pěti lety získaly ANO, ČSSD a TOP 09 se STAN po čtyřech europoslancích, KDU-ČSL a KSČM po třech, ODS dva a Svobodní jednoho.

Autor:
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a jeden pokus o něj si...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany pořadatelů a...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se ruské armádě podařilo...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal tento týden při...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly Spojené státy. Podle...

Babiš nám nechá jen sousta, co nejsou sexy, vidí příčinu pádu šéf klubu ČSSD

Sociální demokracie se vzpamatovává ze šoku, jímž pro ni byl propadák v eurovolbách. „Pokud má mít naše vládní angažmá...

Wilders v eurovolbách propadl, vyšachovávají ho konkurenční nacionalisté

Eurovolby v Nizozemsku nečekaně vyhráli socialisté místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, favorizovaní...

Malé triumfy: „Trollové“ zvítězili ve dvou vesnicích, ČSSD ovládlo Chobot

Volby do Evropského parlamentu přinesly očekávané vítězství hnutí ANO, a překvapivě vysokou volební účast. Zatímco...

Osud generála Blaška: velení armádě, rodinná tragédie, cesta do Bruselu

Dvě křesla v Evropském parlamentu získalo hnutí SPD Tomia Okamury. Kromě lídra kandidátky Ivana Davida zamíří do...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...