Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Od „mlátičky“ Ondráčka se po slávě s ukrajinskými separatisty distancovali poslanci. Komunisté zuří

16. května 2019
11:07

Sněmovní zahraniční výbor se distancoval od cesty poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty. Výbor prohlásil, že nešlo o oficiální cestu sněmovní delegace a zdůraznil, že podporuje územní celistvost Ukrajiny. Stejné usnesení doporučil přijmout i Sněmovně. Ondráček na jednání výboru přizván nebyl. Jeho cesta se zřejmě bude řešit i na plénu Sněmovny.

Podle záběrů zveřejněných na twitteru přijali Ondráčka oficiálně představitelé mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček ve středu Blesk Zprávám řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes prohlásil, že Ondráčkova cesta nebyla v souladu se zahraniční politikou české vlády. Česká diplomacie se od cesty distancovala už ve středu, Ondráčka kritizovali i opoziční politici. Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

„Vypadalo to jako vítání oficiálního představitele České republiky,“ řekl před poslanci náměstek ministerstva zahraničí Aleš Chmelař. Uvedl, že ministerstvo se na Ondráčkově cestě žádným způsobem nepodílelo, ani o ní nebylo informováno. Připomněl, že platí varování ministerstva českým občanům před cestami na území, která se nacházejí mimo kontrolu ukrajinské vlády, protože by mohli mimo jiné porušit ukrajinské zákony.

Místopředseda výboru Jaroslav Bžoch (ANO), který schůzi řídil, zdůvodnil Ondráčkovu nepřítomnost tím, že předmětem jednání je stanovisko ministerstva zahraničních věcí. Bžoch zdůrazňoval, že výbor nejedná o Ondráčkovi jako o osobě, ale o jeho zahraniční cestě, která byla prezentována jako delegace.

Bžoch prohlásil, že smyslem dnešního jednání není odsuzovat soukromou cestu jakéhokoli poslance. Pokud se ale uskuteční popsaným způsobem, „tak je to prostě problém“. Zdůrazňoval, že výbor není žádný tribunál.

Neprošel návrh člena výboru za KSČM Daniela Pawlase, aby jednání výboru bylo uzavřené. Označil za neférové, aby výbor dělal usnesení bez Ondráčkovy přítomnosti. „Nemůžu brát za bernou minci, co prezentují média,“ zastával se Pawlas svého stranického kolegy.

Obdobně jako Pawlas se vyjádřil i Pavel Plzák (ANO), který řekl, že o věci odmítá jednat bez Ondráčkova vysvětlení. Za vyslechnutí Ondráčkovy verze se přimlouval i Jiří Kobza (SPD), který také chtěl, aby někdo prověřil pravost videa se záběry z Ondráčkovy návštěvy. „My nemáme žádný důvod, abychom to video zpochybňovali,“ reagoval náměstek Chmelař.

Já to považuji za skandální, že zahraniční výbor přijal usnesení, protože si opravdu myslím, že pan poslanec (Ondráček) měl být přítomen. Nepovažuji to za šťastné řešení,“ řekl Pawlas po jednání novinářům k výsledku jednání. Další postup bude KSČM vyhodnocovat ve svém poslaneckém klubu.

Místopředseda výboru Bžoch soudí, že se cestou bude zabývat celá Sněmovna. „Já si myslím, že je to velmi očekávaný bod a že se k tomu určitě někteří kolegové uchýlí, že to budou navrhovat jako bod. Myslím, že tento bod na plénum projde,“ řekl novinářům.

petr12 ( 17. května 2019 08:13 )

žže svoloč politku neprotestovala když Petříček jel na ukrajinu kde byli fašisti banderovci!! copak Petříčkovi zamrzla křivá huba a ostatním politkum!!

marmat ( 16. května 2019 23:53 )

horalysa: NIKDY NEZAMĚŇUJTE LIDI -a ještě naprosto suverénně!!! Ondráček je obušek (KSČM)...Vondráček je šéf sněmovny (ANO)­....­....­....­...mů­žete blafat demokraticky od rána do večera, ale né blafovat/lhát !!!

marmat ( 16. května 2019 23:46 )

Bylo VELMI zajímavé sledovat dnes video z této "soukromé" návštěvy...Muselo být Ondráčkovi úžasně...Takové pocty, muzika, hymna,napucovaní vojáci,limuzína!Na chvíli z něj byl takový virtuální prezident ČR! Nebo herec, co jednoho prezidenta hrál -Michael Douglas

PPP150W ( 16. května 2019 23:34 )

Co vy nevymyslíte za pitchoviny ...

PPP150W ( 16. května 2019 23:32 )

Vy? A co jste vy? Chrabrý polistopadový emigrant? Venco, vás ta shoda jmen musí neskutečně s.r.a.t. Ale s chlastem a tabákem to máte hodně stejný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa