Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Madonna ignoruje výzvu k bojkotu Izraele. Na Eurovizi vystoupí

Svět

  12:36aktualizováno  14:25
TEL AVIV/PRAHA - Americká zpěvačka Madonna vystoupí jako host v pěvecké soutěži Eurovision Song Contest, která se letos odehrává v izraelském Tel Avivu. Výzvu k bojkotu Izraele na rozdíl od jiných hvězd Madonna ignoruje.

Madonna dorazila v poněkud zvláštní róbě foto: ČTK

‚Nevystupujte na Eurovizi!‘ Aktivisté tlačí na skupinu Lake Malawi kvůli Palestincům

Šedesátiletá hudební ikona ve středu na svém instagramovém účtu zveřejnila několik tzv. „příběhů“, na nichž je vidět, jak se již zpěvačka připravuje na sobotní show, kde má vystoupit jako host. „Madame X připravuje pro své fanoušky něco speciálního,“ napsala Madonna na sociální síť s odkazem na název svého nového alba.

Zpěvačka přiletěla do izraelského Tel Avivu na palubě soukromého letadla izraelsko-kanadského miliardáře Sylvana Adamse, který vystoupení Madonny při soutěžním klání zařídil. Ohledně vystoupení královny popu panovala dlouho nejistota, protože do čtvrtka nepodepsala příslušný kontrakt.

„Vystoupí. Nyní je to oficiální,“ sdělila ve svém prohlášení izraelská vysílací společnost Kan. „Po dnech plných napětí byla smlouva mezi Madonnou a zástupci Eurovize konečně podepsána,“ dodala.

Kolem vystoupení Madonny v Izraeli se v posledních týdnech objevovala řada nejasností. Zpěvačku žádaly palestinské organizace, aby nevystupovala, bojkotovala Izrael a poukázala na kontroverzní kroky izraelské vlády proti Palestině. Zpěvačka však jejich přání nevyslyšela.

Ve čtvrtek se v Tel Avivu uskuteční druhé semifinále 64. ročníku soutěže. Finále je na programu v sobotu a zúčastní se ho i česká kapela Lake Malawi, která si postup zajistila v úterý.

Bojkot Izraele

Soutěž se letos koná v Izraeli, protože loni s písní Toy vyhrála izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová. Izraelské pořadatelství nicméně od samého počátku budí kontroverze a podle kritiků má jen odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Hnutí vedené Palestinci a prosazujícího bojkot Izraele (BDS - Boycott, Divestment and Sanctions Movement) vyzvalo k bojkotu letošního ročníku soutěže kvůli násilí Izraele vůči Palestincům. Podobně proti soutěži vystoupili také palestinští umělci z Gazy, kteří vyzvali soutěžící k bojkotu s tím, že loni izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy loni v květnu usmrtili 60 Palestinců ve stejný den, kdy Izrael vyhrál Eurovizi, píše agentura AP.

V lednu asi 50 britských celebrit včetně rockerů Petera Gabriela a Rogera Waterse vyzvalo stanici BBC, aby usilovala o změnu místa konání soutěže.

Hnutí BDS tvrdí, že vede nenásilnou kampaň inspirovanou aktivismem v Jihoafrické republice v době apartheidu. Cílem BDS je přimět Izrael, aby ukončil okupaci palestinských území, přiznal arabské menšině žijící v Izraeli stejná práva jako izraelským Židům a dal palestinským uprchlíkům právo návratu.

Loni novozélandská popová hvězda Lorde zrušila cestu do Izraele a argentinský fotbalový tým, včetně Lionela Messiho, odřekl přátelský zápas proti Izraeli, připomíná agentura Reuters.

Autoři: ,