Priemysel získal v marci o desatinu viac objednávok ako vlani

Objednávky v priemysle na Slovensku pokračujú v solídnom medziročnom raste. V marci dosiahol ich objem 4,855 mld. eur a hoci v medzimesačnom porovnaní po zohľadnení sezónnych vplyvov stagnovali, medziročne stúpli o 9,6 %.

16.05.2019 12:36
debata

Oproti februáru tak ich dynamika mierne spomalila o 1,2 percentu­álneho bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

O vyše polovicu nových objednávok v priemysle sa naďalej stará automobilový priemysel. Ich objem vo výrobe motorových vozidiel dosiahol v treťom mesiaci roka 2,834 mld. eur a medziročne rástli o 17,3 %. Nasledovalo hutníctvo s novými objednávkami vo výške 383,2 mil. eur a miernym medziročným poklesom o 0,1 % a výroba kovových konštrukcií, kde nové objednávky medziročne stúpli o 4,6 % na 332,2 mil. eur.

Ostatné priemyselné sektory vykazujú v marci takisto medziročné nárasty nových objednávok, prípadne len minimálne poklesy. Neplatí to však o výrobe počítačových, elektronických a optických prístrojov, kde sa nové objednávky medziročne prepadli až o takmer 16 % na 246,7 mil. eur. Medziročné poklesy pritom toto odvetvie vykazuje od začiatku roka. Po takmer 20-percentnom prepade za celý minulý rok tak útlm vo výrobe počítačových, elektronických a optických prístrojov pokračuje aj v roku 2019.

Od začiatku roka do konca marca tak objem nových objednávok v priemysle na Slovensku dosiahol kumulatívne 14,126 mld. eur. Znamenalo to ich medziročný nárast o 14,1 %. Za celý rok 2018 pritom priemyselné objednávky na Slovensku dosiahli 53,338 mld. eur a medziročne stúpli o 8,9 %. Rovnako v minulom roku sa o viac ako polovicu nových objednávok postaral sektor výroby motorových vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel