Hlavní obsah

Česko má otřesně složitý daňový systém

Novinky, bož
Aktualizováno

Nejen že má Česko jedno z nejkomplikovanějších stavebních řízení na světě, kdy je na tom lépe i Kongo nebo Rwanda. Nyní se ukázalo, že má i jeden z nejsložitějších daňových systémů. Vyplynulo to z Indexu daňové složitosti univerzit v Paderbornu a Mnichově se společností BDO. Česko se umístilo na 85. místě ze sta. Složitější daně má jen 15 zemí, například Vietnam, Tanzánie, Zimbabwe či Albánie.

Foto: Martin Havelka

Index daňové složitosti

Článek

V rámci Evropské unie (EU) zaznamenaly horší výsledek pouze Itálie, Řecko a Chorvatsko.

V EU si nejlépe vede Estonsko. Za ním následuje Lucembursko, Litva a Nizozemsko. Z celé osmadvacítky skončilo Česko na 24. místě.

Globálně se na prvních deseti místech umístily britský ostrov Jersey, Nikaragua, Mauricius, Estonsko, Jemen, Hongkong, Lichtenštejnsko, Lucembursko a Bulharsko.

„Zajímavý je výsledek Irska, které je pro korporace mnohými považováno za daňový ráj. V Indexu daňové složitosti nicméně skončilo v evropském měřítku na šestém místě, celosvětově na osmnáctém,“ upozornila Dana Trezziová z BDO.

Finance: Vždyť vám na daně stačí jen 230 hodin

„Výzkum nehodnotil výši daňového zatížení právnických osob, ale například daňový legislativní proces, složitost průběhu podání daňových přiznání a mnoho dalších kritérií,“ vysvětlila Trezziová.

Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že nezná metodiku indexu. Vyzdvihlo, že ve výzkumu Doing Business Světové banky si Česko mezi lety 2016 až 2017 polepšilo.

„Zatímco v roce 2016 potřeboval podnikatel dle studie Světové banky na splnění svých daňových povinností 236 hodin, v roce 2017 to bylo 230 hodin ročně,” argumentuje se resort. Skutečnost, že vyřízení daňové agendy zabere podnikateli 230 hodin, přitom kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Navíc právě ministerstvem zmíněný žebříček Doing Business také upozornil na ostudně dlouhé a komplikované stavební řízení v Česku, které je na tom v tomto ohledu hůře než některé rozvojové země.

Vědci mnichovské Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově a univerzity v Paderbornu zkoumali složitost systému korporátních daní po celém světě. V rámci výzkumu, který probíhal dva měsíce, oslovili tisícovku respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám