Slováci kleli, nechápali a vinili smůlu. Šílené chyby jim zatarasily čtvrtfinále

jzp jzp
16. 5. 2019 15:39
Kdyby hokejový zápas končil v čase 59:30, Slovensko by mělo nakročeno k postupu do čtvrtfinále domácího mistrovství světa. Za současných okolností ale nejspíš skončí ve skupině.
Slováci po prohraném utkání proti Německu na MS 2019.
Slováci po prohraném utkání proti Německu na MS 2019. | Foto: Reuters

Bratislava (od našeho zpravodaje) - Po zápase s Kanadou, který ztratili v poslední sekundě, Slováci opět selhali. A možná ještě bolestivěji. Ve středu večer proti Německu, nejvážnějšímu konkurentovi v bitvě o čtvrtfinále, vedli ještě dvě minuty před koncem 2:1. Přesto stihli prohrát 2:3.

Publikum košického stadionu vítězného protivníka tentokrát nevypískalo, protože necítilo křivdu. Jen zklamání. A tak hromadně ztichlo.

"Já už nevím, co mám říct," hlesl zdrcený brankář Marek Čiliak. "Zase jsme hráli dobře a zase nemáme body."

Proč? Trenérský asistent Michal Handzuš mluvil o malých chybách, hlavní kouč Slováků Craig Ramsay o šílených.

Nečekaný obrat zřejmě začal klíčit v 54. minutě, kdy velezkušený Ladislav Nagy dostal zbytečné dvě minuty a navrch osobní trest za vražení na hrazení. Němci přesilovku nevyužili, ale zvyšovali nápor. Při následné hře v šesti vyrovnali. Zhruba půl minuty před koncem přišel o puk mezi útočnými kruhy bek Martin Marinčin. Poslal do protiútoku Leona Draisaitla, jenž skvělou střelou potvrdil světovou extratřídu. Bylo hotovo.

Místo tří bodů nemá Slovensko ani jeden.

"Makáme 58 minut a pak to s prominutím pos..... dvě minuty před koncem," nechápal útočník Matúš Sukeľ. "Ani se mi nechce hodnotit, co se stalo. Měli jsme šance, měli jsme dát víc gólů. Obrovské zklamání. Je nám líto diváků i nás samých."

"Musíme si uvědomit, kolik času zbývá do konce a jak je třeba v takových chvílích hrát," prohlásil kapitán Andrej Sekera.

Podle forvarda Dávida Buce chtělo Slovensko za stavu 2:2 zvrátit zápas na svou stranu: "Na střídačce jsme si to tak říkali. Bohužel. Taková škoda!"

"Pokud jste ve třech zápasech za sebou lepší než soupeř, z dlouhodobého hlediska - a v play off to tak funguje - musíte vyhrát," pokračoval Buc. "My jsme všechny tři prohráli (proti Finsku, Kanadě a Německu, pozn. red.). Nechápu, jak můžeme mít takovou smůlu."

"I tak stále věřím, že můžeme postoupit," dodal 32letý útočník.

Ale protože Němci porazili všechny papírově slabší či vyrovnané soupeře, mají Slováci jen teoretickou šanci na čtvrtfinále. V první řadě musí proti Francii, Velké Británii a Dánsku získat nejlépe devět bodů.

Dále potřebují selhání některého z favoritů, ideálně Spojených států, které zkraje skupiny porazili. Američané navíc mají relativně náročný program. Postupně vyzvou Dánsko, Německo a Kanadu. Pokud nezískají víc než čtyři body, otevřou Slovákům cestu do play off.

Domácí by mohli postoupit také skrz minitabulku, v níž budou mít stejně jako USA a Německo 12 bodů. Další scénáře už spadají do žánru sci-fi.

 

Právě se děje

Další zprávy