Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Metnar vsadil před ‚supertendrem‘ na ženu. Mladá úřednice nemá s vojenskými podniky zkušenosti

Česko

  16:00
Za chod klíčových státních podniků, které poskytují servis armádní technice, bude nově odpovídat Kateřina Suchoňová. Podle informací LN uspěla ve výběrovém řízení, v němž resort hledal náměstka pro vedení sekce správy a řízení organizací ministerstva obrany. „Uspěla ve výběrovém řízení nejlépe ze tří uchazečů ve výběrovém řízení na pozici náměstka pro řízení sekce správy a řízení organizací. Předpoklad jmenování do nové funkce je k 1. červnu,“ potvrdil LN Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Kateřina Suchoňová a ministr obrany Lubomír Metnar foto: Ministerstvo obrany, Alexandr Satinský,  MAFRA

Zároveň dodal, že má zkušenosti z vedoucích funkcí ve státní správě a splňuje všechny kvalifikační předpoklady.

Němci žehrají v supertendru. Dodavateli obrněnců Puma se nelíbí stanovené parametry soutěže

Jméno mladé úřednice, která loni oslavila sedmadvacet let, budí pozornost. Pod tuto dosavadní politickou náměstkyni totiž budou nově spadat kromě příspěvkových organizací včetně vojenských lesů také státní podniky VOP CZ a LOM Praha. U obou těchto společností se přitom očekává intenzivní zapojení do strategických zakázek.

Přes VOP CZ a další české firmy by mělo jít 40 procent z 53 miliard korun, za které chce obrana letos nakoupit pásové obrněnce. Malešický LOM je pak pro armádu klíčovým partnerem pro servis letadel a vrtulníků, o jejichž nákupu z USA se nyní rozhoduje.

Má naprostou důvěru

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) si přivedl Kateřinu Suchoňovou na resort z ministerstva vnitra, který dříve vedl. A rovnou ji jmenoval do funkce politické náměstkyně na obraně.

Kateřina Suchoňová

„Důvodem jejího jmenování je několikaletá praxe v oboru státní správy, konkrétně na ministerstvu vnitra, kde působila pět let,“ napsal LN Metnar loni v létě. Pohled do jejího oficiálního životopisu na webu ministerstva obrany ukazuje, že s armádní problematikou - natož s fungováním strategických vojenských firem - neměla zkušenosti. Na vnitru zastávala nižší úřednické funkce. Nejvýše byla loni v únoru jmenovaná „vedoucí oddělení organizační a právní podpory kanceláře ministra vnitra“.

Metnar si na obranu přivedl politickou náměstkyni Suchoňovou

Před třemi lety dokončila magisterské studium na policejní akademii. Přesto patří mezi Metnarovi klíčové spolupracovníky. „Má moji naprostou důvěru, o které mě přesvědčuje její vzdělání, bezpečnostní prověrka na stupeň „Tajné“ a profesionální přístup k práci,“ popsal důvody, proč si vybral už loni za politickou náměstkyni.

Děje se tak přitom v situaci, kdy chybí ředitele VOP CZ i LOM Praha. Na konci dubna Metnar odvolal šéfa VOP Marka Špoka. Zdůvodnil to nespokojeností s fungováním vedení firmy a špatnou komunikací podniku, který v minulosti pro armádu kompletoval například kolové obrněnce Pandur. V dubnu pak skončil v LOM Praha Roman Plánička. Za oba se bude hledat náhrada ve výběrovém řízení.

Autor: