Mají kočky emoce? Cítí smutek nebo radost?

Paga

Stejně jako každé zvíře i kočka samozřejmě cítí celou paletu emocí, jako jsou strach, radost, hněv nebo smutek. Jsou podstatné i pro její přežití. Ale do jaké míry je kočka skutečně emocionální bytost?

Ovlivňuje emoce koček pohlaví nebo věk? Zcela zásadně. Starší kočky a kocouři mnohem častěji projevují negativní emoce, například zklamání, hněv nebo smutek. Radost a zvědavost je spojená spíše s mladšími kusy. Obecně je to pak jednodušší se samečky, kteří jsou mnohem méně přecitlivělí a nedávají své rozhořčení zase tak často najevo. A ano, stále se bavíme o šelmách z říše zvířat. Ačkoliv ta podobnost je zarážející.

A jelikož kočky cítí emoce, mohou mít samozřejmě i emoční problémy. Naučí se například reagovat na některé podněty agresí nebo stresem. To znamená, že pokud je jako koťata mlátíte pravítkem po hlavě, budou mít celý život strach z dlouhých úzkých předmětů. Nebudou na tom pochopitelně dvakrát nejlépe, i pokud žijí v dlouhodobém diskomfortu.

Šťastná kočka, hodná kočka

Kočky jsou velmi instinktivní zvířata, a pokud jim nedáte šanci projevit jejich divokou stránku, je dost možné, že pocítíte sílu jejich frustrace na vybavení domácnosti. Kočka sice nepotřebuje každý den venčit, ale pokud žije v bytě, rozhodně potřebuje unavit, především jde-li o mladé zvíře. Zkuste si s ní každý den, než odejdete do práce, alespoň dvacet minut hrát a večer to samé. Pokud to nezabere, zkuste na zklidnění například Bachovy kapky.

Pokud je kočka apatická, může to značit i zdravotní problémy. Jestli změnila své chování ze dne na den, určitě s ní zajeďte na veterinu. V případě, že jste si přivezli kočičku z útulku a pořád se s domácím prostředím ne a ne sžít, dejte jí čas. Nevíte, jaké hrůzy má za sebou. Chovejte se k ní s respektem a nechte jí dostatek času a hlavně prostoru. Ona vám to časem vrátí.