Žárlí kočky?

Paga

Je jasné, že kočky mají názor na všechno, co děláme. Jakmile změníme zaběhnutou rutinu, nejraději by nás upálily na hranici. Tak proč by neměly umět žárlit?

Kočky jsou primárně považovány za rezervovanější zvířata, nicméně každý správný majitel umí jejich signály projevů lásky přečíst a je si jejich náklonností poměrně jistý. Žárlivost se řadí do vyššího spektra emocí. Vyžaduje větší míru racionálního myšlení. Ale podle nedávných studií vědci dospěli k závěru, že „lidská mláďata“ jsou schopná žárlit už ve věku šesti měsíců. Zjistili to podle reakcí na to, že jejich matka komunikovala s jiným dítětem. To naznačuje, že žárlivost je spíš instinktivní než získaná sociální emoce.

Instinkty až na prvním místě!

A kočky jsou velmi instinktivní zvířata! Ale jako u každého vztahu – pokud máte se svou kočkou dost silné pouto a nezanedbáváte ji, neměla by se přítomností jiné bytosti cítít ohrožená. Jenže to bychom museli pominout existenci chorobných žárlivců. Žárlivost na druhé zvíře se tak může schovat třeba za teritoriálnost a vy ji dost dobře nerozpoznáte na první dobrou.

Z historického hlediska pořebovaly kočky (ostatně jako jiné žijící tlupovité šelmy) chránit své teritorium před vetřelci. I když strach o vlastní gauč je podobný pocitu povinnosti chránit rodinu jen trochu, kočky ho v sobě neustále mají. A tomu může odpovídat i reakce na nového člena rodiny. Takže taky možná vůbec nejde o vás, ale o prostý instinkt obrany.

Pokud se chystáte dělat změny, rozhodně neberte emoce svojí kočky na lehkou váhu. I když se chová jako ta největší frajerka, i ona může být smutná nebo frustrovaná. Všímejte si jí a nezapomeňte jí dávat pořádnou porci lásky. Pak je jedno, jestli trochu žárlí nebo ji jen naštval pták za oknem. Ví, že vás má, takže to zvládne. Pokud ale uvidíte, že je dlouhodobě ve špatné náladě nebo ze dne na den změnila chování, určitě neváhejte navštívit veterinu.