4 důvody, proč vaše kočka vrtí ocasem

Paga

Kočky jsou záhadné. Někdy se chovají podobně jako o dost čitelnější psi, nicméně jejich gesta znamenají úplně něco jiného, než na co jsme zvyklí u nejlepšího přítele člověka. Jednou z takových věcí je například i vrtění ocasem. A aby toho nebylo málo, může to mít hned několik důvodů.

  1. Rozvernost. Možná jste si všimli, že kočka si párkrát „mávne“ ocasem při hře. Neznamená to, že ji štvete nebo bylo hraní dost. Alespoň tedy ve většině případů. Pokud není švihnutí ocasem vyloženě prudké a na první pohled naštvané, ale je naopak ladné a pomalejší, je to jen znak rozvernosti a hravé nálady.
  2. Pohoda. Pokud kočka, leží, má uvolněné uši, přivřené oči a sem tam si pohodí ocáskem, je to výraz pohody. Prostě si vzpomněla, že má ocas a ten dlouho nic neudělal, tak si s ním pohodí ze strany na stranu.
  3. Rozrušení. Toto je nejčastější příčina vrtění, které si majitel všimne. Většinou je to známka nejistoty a naštvanosti. Všímejte si, jak kočka stojí. Pokud má váhavý postoj a je připravená k útěku nebo útoku, raději ji nechte být. Pro toto vrtění je typické, že je rychlejší a velmi důrazné.
  4. Agresivita. Tady moc není o čem. Pokud je kočka přikrčená, má uši dozadu a vydává výstražné zvuky, určitě u toho shazuje ocasem vše, co má v dosahu. Tak to je, vážení, agresivní stránka vaší kočky, kterou není radno pokoušet. Raději se jí kliďte z cesty.

Abychom to shrnuli – kočka vlastně mává ocasem pořád. Ale pokud sledujete i ostatní znamení, která vám dává, určitě její důvody k vrtění přečtete správně. Hodně štěstí!