Češi otočili zápas s Lotyšskem a vyhráli 6:3. Kapitán Voráček si připsal čtyři kanadské body

Čeští hokejisté ve svém čtvrtém utkání na mistrovství světa v Bratislavě prohrávali s Lotyšskem po první třetině 0:2, díky skvělé druhé části, v níž nastříleli čtyři branky, ale nakonec zvítězili 6:3. Dva góly vstřelil kapitán Jakub Voráček.

Bratislava (Aktualizováno: 22:43 16. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté slaví gól proti Lotyšsku.

Čeští hokejisté slaví gól proti Lotyšsku. | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Národní tým vstoupil do utkání aktivně a brzy dostal i možnost zahrát si přesilovku, jenže v ní se o jediné pořádné ohrožení lotyšské branky postaral Michal Řepík. Jeho střelu na vyrážečku ale brankář pohotově vyrazil.

Švédové podruhé za sebou nasázeli soupeři devět gólů, Kanada si poradila s Francií

Číst článek

Krátce na to si hru v početní výhodě vyzkoušelo i Lotyšsko a hlavně díky zbytečnému faulu Michala Moravčíka, který poslal Čechy do tří, si s ní poradilo o poznání lépe. Lotyši nejdřív kombinovali v útočném pásmu, až Lauris Darzinš našel volného Mikse Indrašise a ten v pohodě trefil odkrytou branku.

Ve 14. minutě bylo ještě hůř, když fauloval vysokou holí nový hráč v českém týmu Petr Zámorský a v následné přesilovce po pěkné individuální akci zvýšil Lauris Darzinš.

„Proti takovému týmu je přesně to, co nechcete, dostat je na koně. Ten začátek opravdu nebyl dobrý,“ říkal po zápase Michael Frolík.

Češi byli po nečekaném úvodu zápasu jako opaření a dlouho se jen těžko prokousávali lotyšskou obranou. Až chvíli před přestávkou nejdřív dobře střílel Dominik Kubalík a po něm se ze strany řítil na lotyšského brankáře Jakub Voráček, jenže ani jeden Elvise Merzlikinše nepřekonal.

Zkraje druhé části pořádně zavařil Merzlikinšovi Filip Hronek, jeho střela ale nakonec skončila nad brankou. O chvíli později Maris Bičevskis zbytečně tvrdě atakoval Michala Řepíka a vyfasoval trest na pět minut plus do konce utkání a český měl před sebou dlouhou přesilovku.

Tu už Češi sehráli o poznání lépe a celou dobu Lotyše mačkali v jejich pásmu a zasypali Merzlikinše hromadou střel, ten ale dlouho odolával. Až v 26. minutě napřáhl na modré čáře Filip Hronek a napálil puk do sítě.

Národní tým pak pokračoval ve zlepšeném výkonu a dál provětrával lotyšskou obranu, jenže Merzlikinš i s pomocí tyče odolával. V čase 31:01 už se ale Češi zaslouženého vyrovnání dočkali. Ondřej Palát předal puk Janu Kovářovi a ten přesnou střelou zápěstím překonal lotyšského gólmana.

O šest a půl minuty později už šli Češi do vedení po přesné střele čerstvého dvojnásobného otce Jakuba Voráčka a o další minutu později už to bylo 4:2, když si Jakub Vrána zkušeně položil Merlikinše a zasunul puk do branky.

Necelých šest minut po druhé přestávce už to bylo o tři góly po dobré práci Jakuba Voráčka, který si poradil s dlouhým nahozením do útočného pásma a našel volného Dominika Simona, který snadno překonal Merzlikinše.

Pět minut před koncem šli Češi znovu do oslabení a lotyšský trenér se rozhodl pro riskantní tah - odvolal brankáře Merzlikinše, takže měli Lotyši rázem dvojnásobnou přesilovku. A Lotyšům to vyšlo, protože jen o pár sekund později snížil na 5:3 svým druhým gólem v utkání kapitán Darzinš.

Poslední slovo měl ale český kapitán Voráček, který minutu před koncem upravil trefou do prázdné branky skóre na 6:3. V samém závěru pak ještě dostal trest na pět minut plus do konce utkání Darzinš.

„Závěr byl trošku vyhecovaný. My jsme pořád měli nějaké zbytečné fauly, takové ty pěstičky. Po druhé třetině jsme si říkali, že to nesmíme dělat. Samozřejmě chcete stát za sebou, ale někdy ty pěstičky nic neřeší a jen vás to oslabí. Na to si musíme dávat pozor,“ varuje před dalšími zápasy Frolík.

Český tým tak vyhrál v Bratislavě třetí zápas a posunul se na třetí místo tabulky skupiny B. Na Rusko a Švýcarsko ztrácí tři body.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina B (Bratislava):
ČR - Lotyšsko 6:3 (0:2, 4:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 26. Hronek (Voráček), 32. Jan Kovář (Palát, Zámorský), 38. Voráček (Simon, Hronek), 39. Vrána (Faksa, Gudas), 46. Simon (Voráček, Frolík), 59. Voráček (Frolík, Simon) - 7. Indrašis (Darzinš, Cibulskis), 14. Darzinš (Balcers, Cibulskis), 56. Darzinš (Cibulskis). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Tufts - Oliver (oba USA), Goljak (Běl.). Vyloučení: 7:2, navíc Bičevskis a Darzinš (oba Lotyšsko) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 9084.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme