Hlavní obsah

Zdražují už i ojetiny. Hlavně ty na benzin

Právo, Jindřich Ginter

Ojetá auta pozvolna zdražují, vyplývá ze zprávy společnosti Cebia. Průměrná cena ojetých vozů se vyšplhala na 228 900 korun, což je o 2400 korun více, než byla v celém loňském roce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Cebia dál porostou zejména ceny benzinových ojetých vozů, a to především v kategorii nižších středních a středních vozidel, která jsou nejčastěji využívána v rámci operativních leasingů. Důvodem je omezení krátkodobých pronájmů ze strany leasingových společností vzhledem k dřívějšímu poklesu cen zánovních ojetin kvůli jejich velkému množství na trhu.

Navíc sice pomalu, ale dlouhodobě rostou ceny všech nových vozidel, což ovlivní i ceny ojetin. Nová auta loni zdražila o 3,24 procenta.

V průměru mají 158 372 najetých km

V tuto chvíli je podle Cebia ideální příležitost koupit si mladou ojetinu i z důvodu stoupajících cen nových vozů, které se budou postupně dostávat na trh jako zánovní ojetiny.

Tachometry ojetých vozů letos v průměru vykazují 158 372 najetých kilometrů. Cebia upozornila, že po zpřísnění postihů se v nabídce snížil podíl aut se stočenými tachometry, ale kupující by měli být i nadále obezřetní. Narůstá také počet ojetin prodávaných s moderní výbavou, jako jsou parkovací senzory.

V této souvislosti zveřejnil zajímavý pohled na trh autobazar AAA, který se podíval, jaká auta kupují matky s malými dětmi. Právě parkovací senzory žádá polovina z nich. A bez bezpečnostního systému pro upevnění dětských sedaček Isofi x již auta téměř nekupují. Zajímá je nejvíc úložný prostor a bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám