Hlavní obsah

Americký senátor Paul chce zablokovat prodej vrtulníků Česku

Americký senátor Rand Paul hodlá zablokovat prodej armádních vrtulníků Česku, který odsouhlasil Kongres a začátkem května o budoucí transakci informovalo americké ministerstvo zahraničí. Co mu na obchodu vadí, ale není z dostupných zdrojů jasné a republikánský politik to zatím nevysvětlil.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký senátor Rand Paul

Článek

Transakce je odsouhlasená v celkové hodnotě 23,1 miliardy korun. Z Kongresem schváleného návrhu bude mít Česko možnost vybrat si až 16 strojů, mezi nimiž jsou víceúčelové vrtulníky Black Hawk typu UH-60 či UH-1 Venom i bojové helikoptéry AH-1 Viper. O tom, kolik strojů a za jakou cenu Česko koupí, se bude ještě jednat. Schválená čísla jsou maximálním stropem.

Česká armáda má zájem o 12 bojových či víceúčelových vrtulníků od amerických společností Bell Helicopter a General Electric. Nyní se budou podle Jana Pejška z tiskového oddělení ministerstva obrany posuzovat jednotlivé varianty, respektive jejich výhodnost a přínosnost pro českou armádu. „Schválené částky jsou maximálním stropem a mohou se v průběhu dalšího vyjednávání snížit. Konečné nabídkové ceny by měly být známé v červnu,“ uzavřel Pejšek.

Horní komora Kongresu má právo vyjádřit k zakázce námitky, což se ale ve většině případů neděje.

„Je však téměř vyloučené, že by obě komory o (Paulově) návrhu vůbec hlasovaly. Podle dostupných informací je velmi nepravděpodobné i to, že by Paulův návrh mohl celou schvalovací proceduru výrazněji zdržet. Žádný další senátor se k Paulově iniciativě podle našich informací nepřipojil,” řekl zástupce českého velvyslance ve Washingtonu Zdeněk Beránek.

Zkoušel to už loni

Paul se také snaží prosadit zákaz prodeje vojenské techniky, například raket Patriot Bahrajnu či vrtulníků Apache Kataru nebo Spojeným arabským emirátům.

Senátor se už loni na podzim pokoušel odvrátit předchozí zbrojní kontrakty s Bahrajnem. Zdůvodňoval to jeho zapojením do koalice vedené Saúdskou Arábií bojující v jemenské válce. Saúdskou Arábii tehdy Paul a další američtí politici tvrdě kritizovali za vraždu novináře Džamála Chášukdžího. Navzdory tomu ve stočlenné komoře získal jeho návrh jen 21 hlasů a neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám